Кои са най-честите причини за стрес на работното място? Стресът, свързан

...
Кои са най-честите причини за стрес на работното място?
Стресът, свързан
Коментари Харесай

6 техники за справяне със стреса на работното място

Кои са най-честите аргументи за стрес на работното място?
Стресът, обвързван с работното място, е все по-сериозен проблем по целия свят, който освен вреди на физическото и менталното здраве на хората, само че и се отразява отрицателно на продуктивността на чиновниците. Той е измежду главните причинители на разнообразни други болести, които пък водят до отпуски по здравословни аргументи. 
Причините за възникването на стрес на работното място могат да бъдат най-различни. Ето и няколко образеца:
Работните условия надвишават качествата на служителя да се оправи с тях;
Работодателят чака от него ексклузивен труд, а той да няма сходна възможност;
Възникнал е спор с сътрудник, с началник, или даже със притежателя на бизнеса;
Постоянната смяна в работната среда или условията към него;
Притеснения от допустима загуба на работата.
В идващите редове ще ви срещнем с няколко техники, които да ви оказват помощ да се справяте по-добре

6 техники за справяне със напрежението

1. Отделете време за себе си заран
За един по-спокоен ден е значимо времето заран да не е извънредно френетично и динамично. За прекалено много хора алармата заран дава началото на един стресиращ работен ден, а не трябва да е по този начин. Подобно отношение води до това, че вие още от ставането се чувствате изморени, разконцентрирани и раздразнени. Първата ни рекомендация е обвързвана с мобилния телефон. Вместо със ставането да го хванете и да прекарате 30 минути с него в ръка, направете нещо потребно за себе си. Изпийте чаша вода със стайна температура. Направете малко извършения за разпъване и стимулиране на кръвообращението. Вземете си авантюристичен душ - периодично повтаряне на топла и студена вода. Излезете на дневна светлина и пробвайте да гледате към светлината /не непосредствено към слънцето/. Всичко това ще подтиква вашия организъм, ще ви разсъни, и ще ви зареди с положителна сила.

2. Проследете дразнителите си
Дори да имате чувството, че всичко в работата ви нервира, това надали е по този начин. Опитайте да си прочистите мозъка и да идентифицирате източниците на стрес в работното място. Дали са хора, дали са процеси, дали са измененията, които се случват към вас. Важно е да разберете кои са те, с цел да може да ги адресирате. Направете си лист, и пробвайте да поговорите с някой по какъв начин може да ги неутрализирате. Ако са процесите, поговорете с вашия директен началник. 
Ако източника на стрес е директният ви началник, пробвайте да му обясните по какъв начин се чувствате, прекомерно допустимо е да го прави без да го осъзнава или тъй като самият той е подложен на напън. Ако не съумеете да се разберете с него, потърсете помощта на експерт човешки запаси  или неговия началник. Не се предавайте и не оставяйте нещата да се оправят от единствено себе си, надали ще се случи.

3. Определете ясни граници сред работата и свободното време
Крайните периоди, прекомерните упования и условия може да ви притискат да работите изключително, след края на работния ден или в почивните дни, само че това не е задоволително. Ако е еднократен случай, може да извършите компромис, само че в случай че се повтаря непрестанно, вземете ограничения. 
Свободното време е значимо точно, с цел да можете да се отърсите от мисли за работата, да прекарате повече време с другари или близки, да се презаредите, с цел да можете по-късно да се справяте и по-продуктивно с работните отговорности. Ако времето ви за справяне с работните отговорности дефицита, поговорете с тези, които ви дават дилемите и крайните периоди.

4. Създайте си удобно пространство в офиса
Мнозина от нас подценяват работната среда като физическо пространство. Често неглижират подредбата към бюрото, комфорта на работния стол, служебния компютър, мястото за отдих. 
Всяко нещо обаче има значение. Ако столът ви е неуместен и ви предизвиква напрежение в гръбнака и мускулатурата, това също е източник на стрес. Ако към бюрото ви царува хаус, документите ви са разхвърляни на всички места, това основава чувство за повече работа, в сравнение с действително имате. Поддържайте чисто и подредено, пробвайте малко да персонализирате самото работно място – сложете цветя, фотоси на обичани хора, мотивиращи картички, красиви пейзажи от обичани места. Можете да дадете воля на фантазията си. Когато мястото е по-приятно и очите ви има по какъв начин да се отморят, стресът не е толкоз заплашителен.

5. Правете си къси разходки в обедната отмора
Понякога ви се е коствало, че хората, които пушат, са по-малко уплашени? Не, не ви предлагаме да ставате пушач, по-скоро ви обръщаме внимание на обстоятелството, че пушачите се постанова да излизат от офиса няколко пъти на ден. Това са разходки, които им дават опция да се откъснат за малко от работния развой и дават опция на мозъка да се „ охлади “. Не е належащо да сте пушач, с цел да си вършиме такива къси разходки. 
Използвайте обедната отмора – даже да можете да хапвате на работното място или в стаята за отмора, първо се поразходете малко. Дайте опция на тялото ви да се раздвижи, а мозъкът ви да се прочисти от всичко. Избягвайте да се храните до момента в който работите, това е нездравословно и за здравето, освен извършител на стрес. Вместо това потърсете парк наоколо, и в случай че времето разрешава, хапнете там.

6. Слушайте музика
Музиката е средство за облекчение на напрежението, което мнозина пропущат или недооценяват. Динамичната музика ни зарежда с положителни страсти и даже да ни направи по-оптимистично настроени за обстановката и живота като цяло. Бавната и спокойна музика може да успокои напрежението в мускулите ни, да ни помогне да прочистим съзнанието и даже да се отнесем някъде въображаемо за няколко минути. 
Ако е допустимо и не пречи на концентрацията при работа, пуснете си приятна обичана музика до момента в който работите. Ако пречи на другите към вас, използвайте слушалки, само че внимавайте със силата на звука, защото прекалено мощната музика може да ви напрегне. Дори да нямате опция да слушате от самото начало на работа, давайте си дребни почивки, в които да послушате някое обичано парче. Това сигурно ще ви извади от напрежението на работния ден.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР