Кои са „Morgan, Lewis & Bockius LLP“ Със защитата на

...
Кои са „Morgan, Lewis & Bockius LLP“ Със защитата на
Коментари Харесай

Цветан Василев използва „Магнитски“ едновременно като щит и сабя

Кои са „ Morgan, Lewis & Bockius LLP “ Със отбраната на позицията на Делян Пеевски се е заела една от най-реномираните интернационалните адвокатски адвокатски фирми с офиси в 30 страни и 2000 адвокати. Съветник по случая ще е персонално президентът на консултантското сдружение „ Morgan Lewis Consulting” Крис Кокс, а основен юрист в адвокатската фирма – някогашният федерален прокурор Нейтан Хохман. Крис Кокс е някогашен консултант на американския президент Роналд Рейгън.

В продължение на 17 години Кокс е бил и конгресмен от Републиканската партия в Камарата на представителите, а също и ръководител на Комисията по скъпи бумаги и фондови тържища. Нейтан Хохман е интернационално приет специалист по наказателно право.

Бил е федерален прокурор и асистент общоприет юрист към Министерството на правораздаването на Съединени американски щати, където е оглавявал и отдела за битка с данъчните измами и има огромен опит в следствието и обвиняването на лица, направили банкови измами, пране на пари и други финансови закононарушения. Кокс, Хохман и сътрудниците им от „ Morgan, Lewis & Bockius LLP “ ще отстояват позицията на депутата Делян Пеевски по обвиняванията, отправени против него и против основния прокурор Сотир Цацаров от банкера дезертьор Цветан Василев, упрекнат в източването на милиарди от банкрутиралата КТБ. "Монитор " се е обърнал към тях с въпроси по отношение на случая „ Цветан Василев “ - до каква степен е състоятелен искът, подаден от банкера дезертьор, какви са същинските му цели и какви са рисковете, произлизащи от него.

Eто отговорите на юрист Нейтан Хохман: - Какво е мнението ви? Може ли Глобалният акт „ Магнитски “ да бъде употребен в отбрана на Цветан Василев – човек, който е с повдигнато обвиняване за преобразяване на КТБ във финансова пирамида и за източване на близо 2,5 милиарда български лв. от парите на депозантите в нея? - Глобалният акт „ Магнитски “ е допълнен вид на истинския акт „ Магнитски “, признат през 2012 година за налагане на наказания – стопански и визови, против съветски жители. Идеята, стояща зад Глобалния акт „ Магнитски “, е да ползва в международен мащаб, освен стеснен до Русия, правилата на истинския акт.

Т.е. да постанова стопански и визови наказания – с решение на Държавния департамент, на лица, които са позволили или са забъркани в нарушавания на човешките права или в огромни корупционни схеми. Целта е да се насочи обръщение в международен мащаб, че държавното управление на Съединени американски щати няма да разреши под каквато и да било форма и по какъвто и да било метод сходни провинения. С вярата, че лицата, правили сходни нарушавания, ще схванат посланието и ще престанат да ги вършат. Това е концепцията, стояща зад приемането на Глобалния акт „ Магнитски “. Той обаче изрично не е основан, с цел да се намесва в законни, законно провеждани следствия в дадена страна, против лица, които са направили закононарушения в съответната страна. През юли да вземем за пример българската прокуратура повдигна съществени обвинявания против господин Василев. Глобалният акт „ Магнитски “ обаче не е признат, с цел да се намесва в случаи, в които са повдигнати обвинявания и съответното лице – господин Василев, би трябвало да се пази против тях в българския съд. Ако ме питате дали Глобалният акт „ Магнитски “ е добра отбрана като цяло за лица, които са станали жертва на огромна корупция – да, би бил подобен. Това е концепцията, с която е основан. Но когато имаме обстановка, в която законните институции в дадена страна, спазвайки закона и базирайки се на доказателства, са повдигнали обвинявания против съответното лице за осъществяването на закононарушения, то би трябвало да отговори на тези обвинявания. Няма каквито и да било признаци, че в случай че бъде съден в България, господин Василев няма да получи опцията да се отбрани в българския съд. Въпреки това той бяга от правораздаването и явно употребява закон, основан с друга цел - да преследва лица, които са взели участие в огромни корупционни схеми в своите страни или в накърняването на правата на хора, които не са имали опцията да се защитят. - Това не значи ли, че посредством сходни искове се компрометират самите правила, на които се основава Глобалният акт „ Магнитски “? И нямат ли за цел сходни искове да трансфорат процедурата в инструмент за напън върху правосъдните управляващи в съответната страна?

- Да, явно е, че господин Василев се пробва да употребява Глобалния акт „ Магнитски “ по едно и също време като щит и като сабя. - Бихте ли споделили, че това може да сътвори рисков казус? И не основава ли риск администрацията на президента на Съединени американски щати да бъде засипана от молби от разследвани хора като господин Василев, които имат финансовите благоприятни условия и медийна поддръжка и целят да дискредитират лица или институции, с цел да избягат от правораздаването?

- Да, това е един от евентуалните опасности за корист с Глобалния акт „ Магнитски “. Той би могъл да бъде употребен от дадени лица, с цел да избегнат те законни следствия, потвърждавайки, че не са водени законово. И в случай че по подобен метод актът бъде сполучливо употребен за отбягване на следствия, тогава евентуално ще се отвори врата за всеки по света. - Намирате ли някакви прилики сред схемите, употребявани от господин Василев и схемата „ Понци “, употребена от Бърнард Мадоф за заграбване на парите на доверилите му се депозанти? - Със сигурност има явни прилики сред това, което виждаме в обвиняванията против господин Василев и това, което господин Мадоф е направил.

Отново наблягам, че приказваме за обвинявания, повдигнати от български прокурор. И прокуратурата е приложила хиляди страници доказателства и документи по делото. Така че не приказваме за скрито следствие. Нито са се опитвали да го арестуват и в някакъв миг – месеци или години по-късно, да го осведомят за това, което смятат, че би трябвало да се мисли, че е направил. Те, спазвайки законовите правила, са повдигнали обвиняванията. Спазвайки законовите правила са събрали и доказателствата и господин Василев в този момент е задължен да се появи и да се отбрани. Ето да вземем за пример господин Мадоф не съумя да се отбрани в правосъдната зала и беше наказан.

Процесът против господин Василев още не е почнал. Но разпоредбите на правораздаването изискват в случай че при процеса виновността му бъде потвърдена, той да бъде приет за отговорен. Съответно в случай че успее да се отбрани, обвиняванията да бъдат свалени и да бъде приет за почтен. Във всеки от двата случая обаче това би трябвало да се развие в България и държавното управление на Съединени американски щати не би трябвало да бъде замесвано в сходен дебат в границите на българската правосъдна система. - Няма ли да бъде рисков казус да се желае от държавното управление на Съединени американски щати да постанова наказания против лица като основния прокурор на страна-член на Европейски Съюз и НАТО и против настоящ народен представител? - Би било рисков казус да се постановат наказания против което и да било лице, вършещо работата си законно и съгласно законовите условия. А това, което прокурорът е направил, е да повдигне обвинявания, основани на доказателства и в този момент господин Василев би трябвало да отговори на тези обвинявания. Ако господин Василев беше задържан без доказателства и не знаеше защо е измамен под отговорност, тогава обстановката щеше да е друга. Така че отговорът е да – би било рисков казус държавното управление на Съединени американски щати да се намесва в законно следствие, провеждано от институция на страна-член на Европейски Съюз.

- Само да създадем резюме на обстановката – знаейки случая, виждате ли някакъв знак за нарушение на човешките права на господин Василев? - Ние – аз и компанията, която съставлявам – „ Морган Люис “, интернационална правна компания с 2000 юристи в 30 офиса по света, бяхме ангажирани, с цел да отговорим на обвиняванията на господин Василев, повдигнати от него по Глобалния акт „ Магнитски “ против господин Делян Пеевски. В отговора си до Държавния департамент на Съединени американски щати сме безапелационни, че обвиняванията на господин Василев против господин Пеевски са без каквото и да било съображение и няма да произведат нищо. Г-н Пеевски не е направил нищо от това, което господин Василев твърди.

Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР