Когато започне любовна връзка, човек губи средно по двама приятели,

...
Когато започне любовна връзка, човек губи средно по двама приятели,
Коментари Харесай

Определиха цената на любовта: двама приятели

Когато стартира любовна връзка, човек губи приблизително по двама другари, демонстрираха проучвания на екип от Оксфордския университет. Учените помолили 540 души на възраст над 18 години да оценят по какъв начин се е трансформирал броят на приятелите им след началото на последния им разказ, съобщи Военновъздушни сили. Резултатите посочили, че хората имат приблизително до пет близки другари. При появяването на нов ухажор обаче броят им спадал с двама.

" Влюбените споделяха, че имат не пет, а четири близки другари. Като имаме поради, че единият от тях е новият обичан, това значи, че те са се отказали от други двама ", разясни професорът по еволюционна антропология Робин Дънбар.

Преди това учените изясниха, че оптималното допустимо количество другари, което можем да имаме, е към 150 души. В обществената мрежа Фейсбук да вземем за пример хората имат приблизително 120-130 другари. Тази цифра може да се разбие на няколко подразделения.

Това са да вземем за пример хората, с които се виждаме най-малко един път седмично, тези, към които се обръщаме, когато имаме проблем. Следват приятелите, които срещаме към един път месечно - тях учените назовават " съчувстващи познати ". Те въпреки всичко са ни задоволително близки, че в случай че един от тях си отиде, да ни е мъчително. Сред останалите са сътрудници, положителни познати и хора, които просто поздравяваме на улицата.

Резултатите на учените от Оксфорд удостоверяват публикуваното мнение, че любовта може да понижи групата на " поддръжниците " ни. Според тях приблизително един член на фамилията и един другар отпадат от нашия кръг, когато любовта ни завърти главата.

" Вниманието ви изцяло се концентрира върху сантименталния сътрудник и по тази причина просто не можете да се виждате с хора, с които ви свързват доста общи неща. Вследствие на това някои от тези връзки стартират да изстиват и последователно да изпадат от близкия ви кръг ", заключава Дънбар.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР