Когато Великобритания гласува за излизане от ЕС през 2016 г.,

...
Когато Великобритания гласува за излизане от ЕС през 2016 г.,
Коментари Харесай

Brexit трябваше да намали имиграцията, вместо това тя достигна рекорд

Когато Англия гласоподава за излизане от Европейски Съюз през 2016 година, мнозина поддръжници на Brexit се надяваха, че ходът ще понижи имиграцията, като приключи правото на жителите на страни членки на Европейски Съюз да се откриват свободно там – растяща наклонност, която съгласно някои британци отнемала работни места от локални жители, написа Wall Street Journal.

Вместо това имиграцията е повишена до рекорден връх, защото растящият брой на мигрантите от страни отвън Европейски Съюз е компенсирал внезапния спад на тези от страни членки на Европейски Съюз. Макар ръководещата Консервативна партия неведнъж да даде обещание да понижи броя на мигрантите след Brexit, вместо това тя е разрешила на повече хора да влязат в страната в устрема си да поддържа стагниращия стопански напредък.

Публикувани в четвъртък данни на Националната статистическа работа демонстрираха, че чистата миграция през 2022 година е повишена с 606 хиляди души, най-голямото нарастване в историята. Цифрите не включват мигранти, които са пристигнали незаконно на лодки през Ламанша, чийто брой е повишен с 60% предходната година до връх от към 45 хиляди души.

„ Цифрите са прекомерно високи, доста е просто, и желая да ги понижа “, разяснява министър председателят Риши Сунак.

Контрастирайки с тези мнения, по-рано тази седмица основният икономист на Английската централна банка (АЦБ) Хю Пил съобщи, че по-високата от предстоящото миграция е нараснала с 20 базисни пункта прогнозата на банката за икономическия напредък на Англия, наблягайки потребността на Острова от служащи, които да запълнят работните места.

Опитът на Англия демонстрира, че даже когато индустриализирани страни желаят да лимитират миграцията и подхващат фрапантни стъпки, с цел да го създадат, те могат да бъдат подложени на напън да разрешат влизането на имигранти, с цел да избегнат вреди за стопанската система от дефицита на чиновници. Във Англия работната мощ е по-малко, в сравнение с преди пандемията и някои промишлености се оплакват, че не могат да намерят задоволително чиновници.

Това също по този начин демонстрира политическите главоболия от тази замяна. Данните за имиграцията провокираха рецензии измежду някои депутати от Консервативната партия, които обявиха, че гласоподавателите са желали притокът на имигранти да бъде понижен. Правителството на Сунак разгласи нови ограничавания тази седмица за броя на членовете на фамилията, които студенти с издадена виза могат да доведат в страната. Допитвания демонстрират, че британците гледат нееднозначно на въпроса дали мигрантите са берекет или не, само че за тях е доста значимо държавното управление да управлява притока на хора във Англия.

Принос за растежа има и даването на филантропични визи на към 300 хиляди души от Украйна след нашествието на Русия и от Хонконг на фона на растящите политически репресии в някогашната английска колония. Но той е бил подтикван и от внезапния растеж на визите за студенти и служащи от страни отвън Европейски Съюз. Около 136 хиляди визи са били издадени на фамилии на студенти през 2022 година, което е осемкратно покачване по отношение на 2019 година

Повечето икономисти бяха съгласни, че Brexit ще либерализира търговията с останалата част от света, само че ще увеличи бариерите пред търговията с Европейски Съюз, най-големия търговски сътрудник на Англия, и че чистите стопански последствия ще бъдат негативни. Повечето икономисти чакаха също, че по-голямата миграция от останалата част на света няма да е задоволителна, с цел да компенсира спада на мирантите от Европа, още един чист негатив, разяснява Джонатан Портс, икономист от King’s College London, който следи имиграцията.

„ Бяхме прави за първата част и сгрешихме за втората “, разяснява той. „ Бяхме прави за главната икономическа логичност, само че политиката, която смятахме, че ще бъде непретенциозно либерализиране на миграцията от останалата част на света, се оказа в действителност много забележителна либерализация “, добавя той.

Дали растежът в цифрите е част от по-дългосрочна наклонност към момента е рано да се каже, разяснява Маделин Съмптиън, шеф на Обсерваторията по миграция към Оксфордския университет. Много от студентите, които са пристигнали във Англия, един ден ще си отидат и евентуално броят на мигрантите от Украйна и Хонконг ще намалее през идните години. Това може да свие цифрите до по-дългосрочното приблизително ниво от към 200 хиляди до 250 хиляди годишно.

Преди Brexit всеки жител на Европейски Съюз имаше право да се откри и да работи във Англия. По време на референдума поддръжниците на напускането твърдяха, че страната би трябвало да има по-голям надзор върху това кой влиза в нея. След гласуването за овакантяване английското държавно управление вкара през 2021 година нова имиграционна система, която позволяваше влизането единствено на хора, които изпълняваха избрани критерии като да получават заплата от 26 200 паунда годишно или да имат несъмнено равнище на подготовка. Тази система целеше да предотврати несъразмерния брой нископлатени чиновници във Англия, който ускори възмущението против имиграцията, като в това време насърчи фирмите да влагат повече в служащите си и да усилят заплащането им.

През 2022 година общата дълготрайна имиграция – всички хора, които остават повече от една година, се очакваше да бъде към 1,2 млн. души. От тях 925 хиляди бяха жители на страни отвън Европейски Съюз.

Дори в този момент, когато държавното управление разрешава повече визи за висококвалифицирани работни места – от лекари до банкери, то се пробва да не позволява по-нискоквалифицирани чиновници.

„ Те в общи линии не желаят да отворят границите за хора, които работят против ниско възнаграждение. Преди тази работа вършеха чиновници от Европейски Съюз “, споделя Брайън Бел, ръководител на Британския съвещателен комитет по миграцията, който поучава държавното управление. Това също по този начин означаваше, че чиновници от Европейски Съюз към този момент няма да разполагат с преференциален достъп до Англия, което мощно усили притока от страни като Индия.

Но новата система беше въведена, тъкмо когато се обрисуваха дефицит на чиновници и висока инфлация по време на пандемията. Англия е единствената огромна западна стопанска система, чиято работна мощ към момента е по-малка, в сравнение с преди пандемията поради композиция от дълги болнични, по-ниска имиграция от Европа и хора, които се пенсионират рано. Английската централна банка съобщи, че този дефицит е подтикнал инфлацията, защото фирмите са принудени да усилват заплатите, с цел да притеглят чиновници, а други компании просто не могат да порастват, тъй като не намират задоволително чиновници.

Ясно е, че незаконната миграция оказва влияние върху публичното мнение. Британското държавно управление е концентрирано върху прекъсването на незаконната миграция, значително под формата на дребни лодки, идващи от Франция. Сунак неведнъж даде обещание да ограничи това феномени и подписа договорка с Франция, която се ангажира да помогне за разбиването на контрабандни мрежи. Правителството заплашва също да депортира мигранти, които идват незаконно, в африканската страна Руанда. Тази политика досега е блокирана от съдилищата.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР