Когато в началото на януари се разшумя, че българин участва

...
Когато в началото на януари се разшумя, че българин участва
Коментари Харесай

От „осанна“ до „разпни го“ има едно българско знаме разстояние

Когато при започване на януари се разшумя, че българин взе участие във филм, спечелил „ Златен глобус “ и номиниран за „ Оскар “, всички се радвахме за триумфа на Димитър Маринов . Когато обаче същият човек се появи на премиите на Академията с дребен трикольор, той си навлече яда на половин народ, който по-рано го поддържаше.

► Запомнете това име: българинът Димитър Маринов и триумфът му в Холивуд

За тези, които може и да не са разбрали, „ Зелената книга “, в който Димитър Маринов има присъединяване, завоюва в най-важната категория на премиите „ Оскар “ – за Най-добър филм. Още преди церемонията в изявление за кореспондента на NOVA Ясен Дараков той сподели, че като първия български артист, присъстващ на събитието, съставлява цялата страна, а в нейна чест носи малко българско знаме, което пазеше извади от сакото си . По-късно българинът сияеше от сцената с „ Оскар “ в ръка и с нашия байрак, подложен този път в предния му джоб, до сърцето.

 Димитър Маринов Getty

И тогава онлайн хейтът стартира: държанието на Димитър беше несъмнено като байганьовско (макар че не развя знамето на сцената на „ Долби Тиатър “, а просто го остави красноречиво на показ), а някои даже го съпоставиха с Андрешко, тъй като „ се докопа тихомълком до Джулия Робъртс и сграбчи Оскара (предназначен естествено за продуцентите на филма) от ръцете... “ – когато в действителност последната статуетка беше останала за продуцента, който в този миг държеше тирада (вижте сами тук ).

► Българската звезда в Холивуд Димитър Маринов ще показа персонално у нас номинирания за „ Оскар “ филм „ Зелената книга “

Докато доста хора у нас откровено се зарадваха за триумфа на българския артист, други бяха засрамени поради „ патриотарските изявления “ и преекспонирането в заглавията. Аз обаче разбирам и вторите – пресилено е да чуеш или прочетеш, че български артист е притежател на „ Оскар “ и огромният победител на вечерта, когато в действителност номинацията не е персонално негова, а той има единствено няколко реплики . Но това вършат медиите – взимат най-важното от едно събитие съгласно спецификата на съответната си публика и го трансформират в акцент – тъй като подобен е бизнесът .

 Димитър Маринов Getty

Гледайки изявлението на Димитър Маринов от аления килим и аз се почувствах изключително – не неловко, а по-скоро извънредно. Малко по-късно си изяснявам повода – един мъж беше избрал да показа дребния си огромен персонален триумф със своята родна страна и да го одобри като национално достижение, с цел да донесе малко наслада и самочувствие от трибуната на „ Оскар “-ите за своите сънародници .

Дори да става въпрос за комплекса на човек от дребна страна или за добиване на спомагателна популярност, избирам разновидността да е този. Защото в интервютата си около „ Зелената книга “ Димитър можеше въобще да не загатва от кое място е или пък да подлага на критика страната си по някой от многочислените параграфи, по които тя заслужава. Но макар своите три десетилетия, прекарани в Америка, той продължава да приказва свободно български и не не помни от кое място е тръгнал.

 Димитър Маринов Getty

Колкото обаче е комплекс да преувеличаваш нечий триумф, било то личен или непознат, не по-малък комплекс издава пренебрегването и рецензиите против същото достижение, без значение какъв брой е огромно то. А за всички тези години в Съединени американски щати наподобява, че Димитър Маринов е развил една потребна задгранична линия.

Все си мисля, че измежду разликите сред нас и хората в Съединени американски щати са някои техни простички, само че значими умения: да бъдат признателни към живота, да честват триумфите си, без значение какъв брой огромни са те, да се радват на непознатите достижения и с любов да хвърлят светлина към родния си генезис – било то мексикански, азиатски или български . А това единствено може да направи една нация по-щастлива.

Ето подобен урок ни даде Димитър Маринов, само че явно не са го разбрали тези, които най-вече имат потребност.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР