Когато умрем, част от личността ни може да продължи да

...
Когато умрем, част от личността ни може да продължи да
Коментари Харесай

Какво се случва с акаунтите ни в социалните мрежи, след като умрем

Когато умрем, част от личността ни може да продължи да живее под формата на електронни данни. Това е изключително правилно, в случай че сме дейни в обществените медии (и дано не се лъжем – сме), като нашите персонални данни образуват дигитален отпечатък, който остава даже след гибелта.

До 2060 година мъртвите може да са повече от живите във Фейсбук, съгласно някои оценки. А изследване от 2019 година откри, че до 2100 година тази цифра може да е сред 1,4 милиарда и 4,9 милиарда, според от темпа на напредък на платформата.

Изглежда обаче, че доста хора не схващат какво се случва с техните данни в обществените медии откакто умрат. Проучване на YouGov измежду 2185 души през 2015 година сподели, че 27% от участниците не знаят, 20% считат, че се наследяват от близки родственици, 36% считат, че са благосъстоятелност на обществената медия, а 17% считат, че никой не ги има. На въпроса кой може да има достъп до сметките им, в случай че нещо им се случи, 52% дават отговор с „ никой “.

И по този начин, по какъв начин можем да управляваме данните си посмъртно?

 StillLifeWithASkull

Във Фейсбук съответно „ можете да изберете унаследен контакт, който да се грижи за вашия акаунт, или акаунтът ви да бъде заличен за непрекъснато “, се споделя в помощния център на уеб страницата.

„ Наследствен контакт “ е някой от листата ви с другари, който сте номинирали да се погрижи за вашия профил, откакто умрете, което можете да извършите, в случай че сте на 18 или повече години. Този човек може или да резервира акаунта, или да реши да го изтрие напълно. С доказателство, че е акредитиран представител на умрелия, той също може да изтегли наличието, споделено от акаунта.

Фейсбук също по този начин дава препоръки по какъв начин да изтриете регистрацията на умряло лице, в случай че не сте унаследен контакт. Първо се изисква доказателство, че индивидът е мъртъв и доказателство за връзката ви с него.

Какво е мемориална страница във Фейсбук? Тя е маркирана с думата „ Помен “ („ Remembering “) до името на индивида като към момента съдържат неговите изявления и фотоси. Човекът към този момент няма да се появява в напомнянията за рождени дни (горе вдясно) или да бъде предлаган за другар. И никой няма да може да влезе в акаунта, даже наследеният контакт.

Този контакт обаче може да напише обява, която да закачи към непокътнатия профил, да актуализира профила и фотосите, да управлява кой може да разгласява респект към профила и да дефинира кой може да го вижда.

Instagram, сходно на Фейсбук, е благосъстоятелност на компанията Meta. Следователно техните варианти са сходни: Вашият акаунт може да бъде непокътнат или отстранен посредством поръчка. Изискванията за премахването му са някакво доказателство, че сте непосреден член на фамилията му или че можете да действате от името на умрелия.

Мемориалните сметки в Instagram също ще имат думата „ Помен “ до името и няма да бъдат предлагани за следване. Не могат да се вършат промени на изявленията, мненията, профилната фотография, почитателите или последваните сметки на умрелия.

Според Twitter, „ В случай на гибел на консуматор, можем да работим с лице, упълномощено да работи от негово име, или с доказан непосредствен член на фамилията на умрелия, с цел да деактивираме акаунта. “

Можете да поискате деактивиране на починалия акаунт в Twitter, само че ще би трябвало да докажете връзката си с умрелия. За да предотврати подправени сигнали, обществената мрежа изисква копие от смъртния акт на потребителя и копие от вашата персонална карта.

Нито Reddit, нито TikTok разполагат с информация или някаква алтернатива за деяние в сходна обстановка. TikTok обаче декларира, че „ Ако даден акаунт остане неактивен в продължение на 180 дни или повече, потребителското име може да бъде сменено с случайно генерирано число “, което по дифолт се ползва за мъртви консуматори.

Малко евентуално е да си търсите работа от гроба и също визията на профила на починал непосредствен или обичан човек може да разстрои потребителите, тъй че LinkedIn разрешава да съобщите за умрял консуматори и разполага с формуляри, които разрешават поръчки за заличаване на акаунт или отбелязването му като споминат. Тези поръчки изискват датата на гибелта на умрелия и някакво доказателство за кончината му. Близките би трябвало да потвърдят също по този начин връзката си с него и че имат пълномощията да работят от името на потребителя.

 Wiertz burial

Законодателството за отбрана на данните се ползва единствено за „ разпознато или идентифицируемо физическо лице “, тъй че на доктрина, в случай че умрете, всички отговорности за отбрана на данните умират с вас.

Като най-популярният домейн в мрежата, Гугъл най-вероятно разполага с голямо количество от вашите персонални данни. Затова от компанията споделят, че „ хората чакат Гугъл да пази информацията им в сигурност, даже при положение на тяхната гибел “. Опцията Мениджър по неактивните сметки е един от методите да поемете контрола върху данните си след гибелта. Той може или да ги изтрие, или да ги изпрати на приближен контакт след избран интервал на неактивност.

Гугъл декларира, че „ Разглеждаме няколко сигнала, с цел да разберем дали към момента употребявате акаунта си. Те включват последните ви влизания, скорошната ви интензивност в графата „ Моята интензивност “, потреблението на Gmail (напр. приложението Gmail на телефона ви) и информацията от Android устройството ви. “

Ако умрете, без да сте настроили тази алтернатива, околните ви могат да изискат от Гугъл да затвори акаунта или да получат данните от него. Гугъл обаче няма да даде на никого данни за влизане в акаунта.

Акаунтите на Microsoft ще бъдат затворени автоматизирано, откакто са били неактивни в продължение на 2 години. На Microsoft би трябвало да бъде връчена ненаказателна призовка или правосъдно предписание, с цел да реши дали да даде информацията на потребителя на трета страна.

Потребителите на Apple могат да прибавят унаследен контакт към Apple ID от iOS 15.2, iPadOS 15.2 и macOS 12.1, който ще има достъп до данните в акаунта след гибелта на потребителя. Този достъп ще изисква ключ, генериран, когато контактът е определен за унаследен, и смъртен акт на потребителя. Наследствените контакти също могат да решат да изтрият Apple ID. Те обаче нямат достъп до покупките в приложението или лицензираните медии, закупени от потребителя, платежната му информация или паролите, съхранени от Keychain. Apple също не може да отключва устройства, тъй като паролите са криптирани. Хората, които не са наследствени контакти на Apple ID, към момента могат да изискат достъп с подобаващата правна документи, която варира съгласно района.

 Édouard Manet - Le Suicidé (ca. 1877)

Ако желаете вложенията ви да бъдат трансферирани на вашите близки, когато умрете, значимо е да създадете проект за това; другояче криптото ви ще отиде в гроба с вас.

Всъщност счетоводителят и специалист по блокчейн активи Кейт Уолтман споделя, че „ Изчислено е, че общият брой съществуващи биткойни [ограничен до 21 милиона] в никакъв случай няма да бъде 21 милиона, тъй като толкоз доста ранни консуматори на валутата са или умряли (без проект някой да го наследи) или са изгубили ключовете за портфейла си и не могат да влязат в него. “

Някои хора поучават да запишете паролата за портфейла си на хартия и да я заключите на несъмнено място, за което вашите близки знаят.

Голяма част от персоналния ни живот в този момент се прави посредством прекачване на данни. Това основава въпроса както за платформите, по този начин и за потребителите: какъв брой поверителни могат да бъдат в действителност тези евентуално доста персонални данни?

В Съединени американски щати понастоящем няма закони, които съответно да обгръщат отбраната на „ поверителността след гибелта “. В множеството условия, на които се съгласяваме, когато сътворяваме акаунт в обществени медии (Тerms and services, дългите текстове, които никой в никакъв случай не чете) основават лицензи и права сред вас и компанията, които може да станат благосъстоятелност на компанията, в случай че умрете. Например Instagram си резервира правото да употребява вашите фотоси за реклама на платформата, което може да продължи и след вашата гибел.

„ Правилото е, че вие притежавате вашите данни; те са ваша благосъстоятелност, всъщност. Но ги притежавате дружно с платформа, на която ги качвате “, споделя асоциираният старши учител в Департамента по ръководство на университета в Упсала Карл Йоман пред Popular Mechanics през март 2022 година Той обаче изяснява, че защото мъртвите хора не могат да имат благосъстоятелност, фирмите стават единственият притежател на данните след гибелта. „ Това, което се случва с нашите цифрови остатъци, не е просто етичен въпрос на „ кой желая да има достъп до фотосите ми в Instagram “, само че значително е и политическа полемика за това кой би трябвало да може да управлява нашите групови разкази в цифровото минало. “

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР