Когато става въпрос за международната икономическа динамика, е важно да

...
Когато става въпрос за международната икономическа динамика, е важно да
Коментари Харесай

БРИКС: Индия бяга от влиянието на САЩ, масово продава долари

Когато става въпрос за интернационалната икономическа динамичност, е значимо да се осъзнаят ограниченията, които страните употребяват, с цел да запазят своята автономност и икономическо развиване.

Страните от БРИКС обичайно се преглеждат като сериозен стопански контраст на западното владичество. Неотдавнашната настойчива позиция на Индия против преобладаващото въздействие на американския $ обаче притегли вниманието на международната общност.

Бързото повишаване на рупията и спекулациите по отношение на ролята на RBI

На 8 септември финансовите пазари с учудване следиха по какъв начин индийската рупия внезапно нарастна по отношение на щатския $ единствено за шестдесет секунди. Такива бързи съмнения са необичайност и естествено доведоха до спекулации, че Индия може да има тактика за намаляване на въздействието на $.

Тази особеност освен притегли внимание измежду пазарните наблюдаващи и инцидентните фенове. Достоверни източници от комерсиалната общественост намекнаха за обмислен ход. Конфиденциален търговец разкри пред Reuters , че насилствената продажба на щатски долари на интернационалните пазари е била проведена от забележителна индийска държавна банка, видимо настояща под управлението на Резервната банка на Индия (RBI).

Очевидната решителност на Индия беше явна: да попречи на $ да доближи невиждано високо равнище по отношение на рупията. Макар че централната банка на Индия резервира безмълвие по въпроса, явно е, че тя се бори с могъщи световни сили. Бъдещето ще дефинира дали техният метод ще издържи на инспекцията, или ще бъде изпреварен от мощните течения на интернационалните финанси.

БРИКС: Колективен отпор против хегемонията на $?

Индия не е единствената страна, която заема дейна позиция против американския $. Нейният сътрудник от БРИКС, Китай, също преследва сходна цел, въпреки и посредством друга тактика. В устрема си да понижи въздействието на $ върху своята валута – юана, Китай вкара правилник.

Според регламента финансовите институции в Китай би трябвало да задържат единствено една трета от депозитите си в задгранична валута – ход, който явно има за цел да понижи повсеместното наличие на щатския $.

Освен това, въпреки и да не е член на БРИКС, Япония също изрази загрижеността си от засилващото се владичество на щатския $. Знае се също, че страната изследва тактики за балансиране на възхода на $ във връзка с йената.

Навигация в неразучена територия

Ако се удостовери, методът на Индия за намаляване на господстващото състояние на $ е по едно и също време самоуверен и изпълнен с риск. Глобалното въздействие на $ не е просто резултат от финансови трендове, а по-скоро кулминационна точка на десетилетия политически и стопански маневри. Предизвикването на такава мощ изисква смелост, добре премислена тактика и известна доза предизвикателство.

В тези времена на нестабилни стопански системи и геополитическо напрежение стремежите на алианса БРИКС надвишават елементарните финансови облаги. Даването на преимущество на локалните валути пред $ значи по-дълбока упоритост: да се промени динамичността на властта и да се откри нов финансов ред, самостоятелен от западната надмощие.

Остава въпросът: по какъв начин ще реагират Съединени американски щати на тези маневри?

Само времето ще даде отговора, само че към този момент Индия, дружно със своите сътрудници от БРИКС, изпраща звучно обръщение. Те са подготвени да се ангажират в дълготрайно начинание, което да сложи началото на нова епоха, в която американският $ може да не господства като безспорен суверен на паричната сфера.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР