Когато служителите на двореца информират принц Нарухито за името, което

...
Когато служителите на двореца информират принц Нарухито за името, което
Коментари Харесай

Япония се надява на "красива хармония" с император Нарухито

Когато чиновниците на двореца осведомят принц Нарухито за името, което са избрали за новата императорска епоха, той отвръща с лека усмивка и кима с глава. " Разбрах ", отвръща той.

Точно такава страст се чака и отсега нататък от Нарухито, който на 1 май стана 126-ият император на Япония, ден откакто татко му абдикира от Трона на хризантемата и стана първият монарх, който прави това от над два века.

Япония навлиза в ерата Рейва, или " красива естетика ", и специалисти изясняват, че от новия император се чака да продължи линията на отговорност, обърната към хората, наложена от император Акихито.

И Акихито, и Нарухито имат изразен интерес към характерни университетски области. Не е изключено след отдръпването си Акихито да се насочи още веднъж към изследователска активност и да добави нещо ново към над 30-те си научни разработки по подредба на рибата гоби даже. Интересите на Нарухито пък са в областта на консервация на водните запаси, развити след двугодишната специализация в Оксфорд на тематика феодален воден превоз по Темза. Следването в колежа " Мертън " явно оказва голямо влияние върху младия Нарухито, който в записките си " Темза и аз " разказва с доста възприятие визитите в английски пъбове, спомените за типичната английска кухня и неволите си с една перална машина.

Младостта на Нарухито дава учредения да се чака, че той ще е един съвременен монарх. Той е първият японски император, учил в чужбина, и за разлика от предшествениците си е отгледан дружно с брат си и сестра си от родителите си Акихито и императрица Мичико. Самата тя не е с благородническо родословие и отхвърля да отстъпи родителската си роля на чиновници на двореца, а отглежда сама децата си.

" Надявам се той да покаже личен жанр през идващите години ", споделя Тошио Шираиши, дълготраен другар на Нарухито, пред АП. " Престолонаследникът изучи деликатно делото на император Хирохито и на сегашния император и се учи от тях, пробвайки се да дефинира своята роля. Той предизвиква хората да приказват, взе участие интензивно и обогатява разговора, не желае да е звезда, желае да е с хората и да работи с тях ".

Примерът на бащата Акихито, който постави доста старания за възобновяване на връзките на Япония с някогашните й врагове, пролича ясно през 2015 година, когато Нарухито във връзка 55-ия си рожден ден изненадващо влезе в идеологическия спор с изявление, че Втората международна война би трябвало да се помни и учи " правилно ".

" Днес, когато спомените от войната избледняват, съм уверен, че би трябвало да погледнем към предишното си със примирение и правилно да оценим злополучния опит и историческия път на Япония, завещан от потомство, претърпяло войната, към потомство, което не я познава ", сподели тогава той.

Неяснота царува към ролята на брачната половинка на Нарухито и бъдеща императрица Масако - посланик от кариерата, учила в Оксфорд и Харвард, за която Нарухито се ожени през 1993 година Десетилетие по-късно стана известно, че Масако страда от прочувствено разстройство, породено от стрес. Скоро по-късно самият Нарухито изненада всички, като направи обществен коментар за положението на брачната половинка си, с което провокира негативна реакция от брат си принц Акишино. " Според мен Масако е изцяло изтощена от напъните да се приспособява към живота си като част от кралското семейство през последните 10 години. Вярно е също, че претърпя и нещо като неприемане и отричане на кариерата и личността си ". Нарухито изясни, че Масако " страда " от това, че дворецът не й разрешава да пътува в чужбина макар професионалния й опит и благоприятни условия.

Нарухито и Масако имат 17-годишна щерка Аико, която не може да стане императрица съгласно японските закони. Натискът върху Масако отслабна леко, когато снаха й роди наследник през 2006 година, таман когато държавното управление обсъждаше дали да не промени закона, който разрешава заместничество на престола единствено от мъже.

" Масако е високоинтелигентна, извънредно добре образована и съгласно здравословното й положение е изцяло допустимо тя да направи невероятни неща ", разяснява Кристофър Гъртис, учител в Токийския университет. " Ще е доста добре, в случай че тя поеме роля за отбрана на права. Тя може да поддържа работата на организации като Японския Червен кръст, което надали ще срещне огромна опозиция у двореца ". В изказване, публикувано за рождения й ден предходната година, Масако се ангажира да даде всичко от себе си, с цел да бъде добра императрица, макар че се усеща несигурна. Тя разясни, че се възвръща и че " може да извършва повече задължения от преди ".

Независимо от това по какъв начин се усеща Масако, тя и Нарухито ще бъдат домакини на над 2500 души на тържества за интронизацията му през октомври. Нарухито повече от две години се готви за новата си роля, откакто татко му Акихито разгласи през 2016 година в извънредно тв послание към нацията, че желае да се отдръпна поради опасения, че възрастта ще му попречи да извършва отговорностите си. Едва ли обаче скоро ще сме очевидци на забележима смяна в стила на ръководство, счита Еиичи Мияширо, кралски историк и създател във в. " Асахи шимбун ".

" Всъщност ние въобще не знаем по какъв начин Нарухито си показва ръководството си, въпреки че евентуално някои упования ще произтекат от първото му изказване като император. В първите няколко години от ръководството на Акихито не бяхме разбрали какъв ще е стилът му на ръководство, още по-малко пък желанието му да бъде покрай елементарните хора. Мисля, че нещата ще се развият по сходен метод и с новия император ".

Освен неяснотите към ролята на Масако дворецът е изправен пред дълготрайна неустановеност и поради неналичието на мъжки правоприемник на престола. Към момента единствено по-младият му брат принц Акишино и неговият наследник принц Хисахито могат да наследят Нарухито като император. Поне за момента обаче тематиката за възможна рецесия по заместничество може да бъде подценена от японците, които получиха 10-дневна почивка, с цел да отбележат историческото предаване на властта и да посрещнат новия император, който даде обещание " да споделя и насладите, и тъгите " с народа си.

Хироши Ямада, чиновник в компания с офис в квартал Шимбаши в Токио, не чака огромни промени, само че се надява Нарухито да продължи стартирана от татко му постепенна рационализация на надълбоко консервативната институция. " Императорът не може да се меси в политиката, тъй че единствената смяна за Япония е да има нов министър председател ", споделя Ямада, който е бил на 6 година, когато Акихито се възкачва на престола преди 30 година " Но все пак аз бих желал от новия император да направи всичко по силите си за положителни връзки с непознати страни, изключително със съседите на Япония ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР