Когато се разхождате на летището, чакате влакa на гарата или

...
Когато се разхождате на летището, чакате влакa на гарата или
Коментари Харесай

От книжката към мишката – 5 технологии, чрез които печатните медии се сливат с дигиталния свят

Когато се разхождате на летището, чакате трен a на гарата или сте на касата в супермаркет, тезата, че печатните медии са на изгубване като че ли наподобява неуместна. Рафтовете са цялостни с обичайни вестници и списания с лъскави корици, за които са изразходвани тонове хартия. Кой обаче ги купува и кой в реалност ги чете?
Тази публикация няма за цел да пази концепцията, че осведомителните технологии би трябвало да изместят четенето на хартия или че то е ненужно или излишно. Но изменящият се свят от ден на ден слага високи условия към издателите и те би трябвало да търсят други възможности, с цел да продължат да съществуват.
Има ли по какъв начин обаче печатните медии да се приспособят към високотехнологичната действителност, която от ден на ден навлиза в живота ни?
Според Сергей Блудов, старши вицепрезидент в направление „ Медии “ в световната компания за създаване на софтуерни решения DataArt, това е изцяло допустимо. Ето кои съгласно него са технологиите, които съставляват капацитет за издателската промишленост и й дават опция освен да не губи позиции, само че и да се движи напред:
Кондуктивното мастило
Кондуктивното мастило основава печатен обект, който е проводник на електричество. Пример за тази технология е книга с безжичен модул на задната корица, която разрешава да се комуникира с екраните на устройства като компютри, телефони и тв приемници. „ Книга от този вид се трансформира в печатен интерфейс към цифровия свят, до момента в който към момента наподобява и се усеща съвсем еднакъв с обичайния книжен формат “, разяснява Блудов. Читателят има достъп до цифрово наличие от всевъзможен тип, в това число видеоклипове, музика или уеб страници, просто като допре връзка в страницата на книгата.
FingerLink – пръстов надзор върху хартиено копие
FingerLink, създаден от Fujitsu, дава опция на читателя посредством пръстов надзор да свърже цифровите и аналоговите технологии и то много сполучливо. “По този метод нещо, което преди е изглеждало като научна фантастика, се трансформира в напълно действителна опция. Например – в случай че имате остаряла книга на чужд за вас език, посредством пръста си селектирате пасажа, който желаете да преведете и скенера автоматизирано изпраща селектираното от хартията до Гугъл Translate “, добавя специалистът от DataArt. FingerLink употребява камера и проектор и дава опция да се сътвори цифрово копие на текст или фотография посредством премерване формата на действителните обекти и автоматизирано контролиране на координатната система.
Clickable Paper
Технологията Clickable Paper е основана от Ricoh, с цел да съчетае онлайн и офлайн пространството. Използвайки високотехнологичен способ за различаване, тя дава достъп до видео и мултимедийни портали, уеб уеб сайтове, онлайн магазини и обществени мрежи единствено с въвеждането на печатни изображения от смарт телефони или таблети. „ Особеното тук е, че не е нужно съществуването на бар кодове и QR кодове “, коментира Сергей Блудов и добавя: „ Добър образец за капацитета на Clickable Paper e холандското бизнес списание De Zaak, което съумява да усили броя на клиентите си и да увеличи приходите от реклама незабавно след въвеждането на технологията, поставяйки в публикациите си линкове към уеб сайтове и към други осведомителни запаси “.

Технологията е съвместима с всички печатни носители и предлага многообразие от функционалности, в това число вести за бисквитки.
Обогатена действителност
Обогатената действителност съставлява превъзходен способ за възстановяване на печатните медии, като в същото време се резервира всичко, което хората харесват в обичайното им потребление. Чрез основаването на приложения за смарт телефони, печатните материали могат да обезпечат високо интерактивно прекарване. Например – насочвайки мобилна камера към картина в обичаното ни списание, читателите могат да гледат видео, да слушат аудио или да прочетат спомагателна информация посредством технологията Augmented Reality (AR). Няколко огромни компании сполучливо използваха AR в своите печатни маркетингови акции, в това число New Yorker, Disney и Volkswagen, което дава необикновен капацитет за увеличение на ангажираността на потребителите.
Интерактивни печатни реклами
Интерактивните реклами дават различен находчив метод за обединение на цифрови технологии и обичайни печатни медии. При възходящите рекламни бюджети за онлайн медиите за сметка на печатните,  някои медийни компании намират метод да комбинират цифрови реклами с такива, отпечатани на хартия. „ Един добър образец е рекламата на Nivea. Част от рекламата, отпечатана на страницата на списанието може да бъде откъсната по силует. Откъснатата част се трансформира в книжен часовник, в който обаче е вграден код. Чрез инсталиране на смарт телефон приложение този код се наблюдава и дава опция родителят да разбере на какво разстояние се отдалечава детето, до момента в който играе на плажа “, разяснява Сергей Блудов.
Казано другояче – очевидци сме на повратен миг за издателската промишленост, защото обичайните и цифровите медии от ден на ден се преплитат.
Дългосрочният разцвет може да бъде реализиран посредством разбиране на нови технологии и използване на тези принадлежности по нови способи за обогатяване на преживяването на читателите, като в същото време се усили ангажираността от тяхна страна. А какво още ни чака – занапред следва да разберем.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР