Когато през 1990 г. става световен шампион за пръв път,

...
Когато през 1990 г. става световен шампион за пръв път,
Коментари Харесай

Как дартсът се превърна в глобален спорт за милиони

Когато през 1990 година става международен първенец за пръв път, бъдещата легенда на дартса Фил Тейлър получава чек от 24 хиляди паунда. В началото на месеца носителят на 16 международни трофеи приключи професионалната си кариера с доходи от наградни фондове на стойност 7.3 милиона паунда.

57-годишният англичанин беше покрай приказно прощаване със спорта, откакто доближи до 21-ия си край на международното състезание. Серията му впечатляващи победи беше спряна от 27-годишния дебютант Роб Крос, който с триумфа си в " Александра палас " проработи чек за рекордните 400 хиляди паунда.

Откакто през 1994 година PDC провежда своето първо международно състезание, общият награден фонд на шампионат се е нараснал съвсем 30 пъти - от 64 хиляди паунда до 1.8 милиона паунда.

През 2019 година наградният фонд на шампионата ще е 2.5 милиона паунда. Това е най-големият растеж - и като %, и като стойност - в границите на една година в историята на международните шампионати. Следващият международен първенец ще завоюва половин милион паунда, а единствено допреди 10 години спечелилите си тръгваха с чек за 100 хиляди.

За две десетилетия дартсът съумя да се трансформира в извънредно известен спорт с телевизионно покритие по целия свят. Тази година в международното състезание на PDC участваха 72 състезатели от 24 страни, а шампионатът беше предаван допълнително от 130 страни на пет континента.

Революцията на Бари Хърн

Историята на дартса ненапълно припомня тази на футболната Висша лига на Англия. През 1992 година част от огромните звезди се отделят от управителния орган в този спорт - Британската дартс организация (BDO), която съществува от 1973 година, а от 1978 година провежда международно състезание.

Тогава международното е единственият шампионат с телевизионно лъчение. Играчите имат вяра, че BDO не прави задоволително, с цел да промотира спорта и да предизвиква набирането на нови спонсори и по-голямо телевизионно покритие.

В резултат 16 професионални играчи, в това число Тейлър и всички останали към момента състезаващи се международни първенци, основават Световната дартс корпорация (WDC). Следват правосъдни борби и опити на BDO да забрани на " бунтовниците " да играят професионално дартс във Англия. Спорът е позволен през 1997 година, като BDO признава различната организация, която след това е преименувана на Професионална дартс корпорация.

В основата на възхода на дартса e промотърът Бари Хърн, който направи същинска гражданска война в различен типично английски спорт - снукъра. Хърн става президент на PDC при основаването й, като под негово управление организацията усилва годишния си награден фонд от 500 хиляди паунда до 15 милиона паунда.

" Това е най-бързо развиващият се спорт в света. Дартсът има втория най-голям рейтинг в Европа след футбола. Това е една невероятна игра, която се играе от невероятни хора с невероятни качества. Те не са суператлети, само че печелят милиони паунди на година ", сподели Хърн по време на международното в изявление за " Дейли мейл ".

За приключилото при започване на годината международно състезание на PDC бяха продаден 68 хиляди билета. Те бяха пуснати в продажба още през юли и по-голямата част бяха изчерпани в границите на първите два дни. Цели 30% от тях са били закупени от задгранични жители.

А гледането на дартс онлайн върви и със солидна консумация на бира. " На международното се изпиват повече бира на глава, в сравнение с Октоберфест. Миналата година отчетохме приблизително по пет литра ", показа Хърн.

Светло бъдеще

През 2019 година общият награден фонд на шампионатите от календара на PDC ще бъде повишен до съвсем 15 милиона паунда. 2.5 милиона от тях ще бъдат раздаден на международното състезание, като първенецът ще си тръгне с половин милион.

Най-добре печелещият играч сега - международният номер 1 Михаел ван Гервин, проработи доходи от 1.2 милиона паунда за последната година. С фрапантното нарастване на наградните фондове водещите играчи ще могат да преминат границата от два милиона, откакто единствено допреди две години най-хубавите печелеха по-малко от милион.

" Дартсът е спортен спорт като никой различен. Той притегля вниманието на запалените футболни почитатели, изисква уменията на покера и има част от огромния заряд на битката ", съобщи президентът на Би Би Си Америка Сара Бенет.

Наскоро американското поделение на английския ефирен колос купи правата за лъчение на Висшата лига по дартс за Съединени американски щати, откакто предходната година взе тези за международното състезание. Преди това шампионатът се излъчваше на американска територия от ESPN3 с надалеч по-скромно покритие.

През декември " Скай спортс " подписа нов седемгодишен контракт с PDC до 2025 година Sportradar, която работи с PDC от 2011 година и излъчва онлайн над 700 мача годишно, също подписа нова договорка - до 2022 година

Покрай все по-голямата известност, която дартсът набира, към този момент се появиха и апел спортът със стреличките да стане част от олимпийската стратегия.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР