Когато преди около 125 000 години първите съвременни хора напускат

...
Когато преди около 125 000 години първите съвременни хора напускат
Коментари Харесай

Кравите скоро може да станат най-големите бозайници на планетата

Когато преди към 125 000 години първите модерни хора напущат Африка и се разпръскват по света, планетата е населявана от бозайници с големи размери - великански ленивци в Южна Америка, вълнести носорози в Европа и Северна Азия, саблезъби тигри в Северна Америка, вълнести мамути в Евразия. С появяването на индивида колосите от късния плейстоцен бързо изчезват. Размерите на оживелите стават два до три пъти по-малки спрямо тези на изчезналите бозайници. Ако човешката активност, довела до изгубването на античните колоси продължи, както се чака, единствено след няколко епохи най-едрите сухоземни бозайници на Земята ще бъдат кравите, оповестяват Ройтерс и Арс Текника, базирайки се на обява в сп. "Сайънс ", представена от Българска телеграфна агенция.
Анализирайки фосилни данни, създателите на проучването от университета на Ню Мексико са открили, че "свиването " на размерите на колосите от плейстоцена съответствува с географското разпространяване на ранните хора по света.
"Обръщайки взор обратно до времето преди 65 милиона години, когато динозаврите изчезват и се появяват едри бозайници, огромният размер е също толкоз сполучлив за оцеляването на типовете, колкото и дребният. Всичко това се трансформира с появяването на индивида ", споделя ръководителката на изследователския екип Фелиса Смит.
Специалистите са открили, че с идването на хората на обещано място процентът на изгубване на едри бозайници се усилва. Хората освен избиват античните колоси за храна на правилото "по-голямото животно значи по-голямо ястие ", само че и се конкурират с тях за плячка и унищожават хабитатите им.
Ако наклонността се резервира, както се чака, единствено след няколко епохи най-големите сухоземни бозайници на планетата ще бъдат кравите, защото огромна част от актуалните колоси - слонове, жирафи, хипопотами, към този момент са изправени пред опасността да изчезнат вследствие на човешката активност и т.нар трофеен лов, означават учените.
Новото проучване опонира на всеобщо публикуваното разбиране, че изгубването на доста типове се дължи на климатичните промени.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР