Когато образът на едно 3-годишно момиче и неговото червено палто,

...
Когато образът на едно 3-годишно момиче и неговото червено палто,
Коментари Харесай

Специално: Как „момичето с червено палто“ от „Списъкът на Шиндлер“ отново се превърна в символ на надежда?


Когато обликът на едно 3-годишно момиче и неговото алено палто, което обагря другояче черно-белия образ на войната, се трансформира в знак на вяра за милиони.
Снимка: bTV

Единственият пъстър момент във кино лентата на Стивън Спилбърг " Списъкът на Шиндлер " е изигран от Оливия Дабровска, съвсем 30 години по-късно, тя още веднъж е разперила крилата на упованието, с цел да оказва помощ на хилядите избягали от войната украински фамилии, които търсят леговище в Полша.

„ Работата ми като доброволец включва намиране на домове за краткотрайно или дълготрайно настаняване, помощ за намиране на работа. Също по този начин, в случай че желаят да отидат на доктор или имат потребност от психическа помощ. Просто отвръщам на техните потребности и в случай че не мога да направя нещо, намирам някой, който може да го направи. И това не съм единствено аз, а огромна група доброволци. Но в този момент съм се съсредоточила върху намирането на нови източници на финансиране, тъй като парите са най-необходими. Трябва да плащаме за доста неща - храна, облекла, консумативи за бебетата. Използвам облика на това, че изиграх ролята на дребното " момиче в алено палто ", с цел да намеря помощ “, описа Оливия Дабровска пред bTV.



Тя добави, че първото нещо, което вижда в очите на бежанците, е обезсърчение да намерят несъмнено място за себе си и децата си.
Снимка: bTV

„ Щастлива съм, че мога да оказа помощ на доста бежанци, само че също по този начин ми се желае да рева всякога, когато видя тези фамилии, тези деца. Това ме допира надълбоко. Решена съм да направя каквото мога, с цел да оказа помощ. Понякога ми е доста тъжно и усещам, че би трябвало да си умря, тъй като имам психологично заболяване. Изпитвам тревога и обстановки като тази са доста сложни за прекарване. Но взех решение да трансформира страховете си в дейности и в този момент да оказвам помощ е единствената цел, която имам “, добави актрисата от „ Списъкът на Шиндлер “.



Точно толкоз смела е и героинята на Оливия в " Списъкът на Шиндлер ". Тя се прокрадва сред изстиналите тела и виковете за помощ, търсейки леговище за детските си фантазии, тъй като ужасът от войната е константна големина, която едно дете не трябва да изживява.

Оливия не си спомня доста от снимачния развой на кино лентата, тъй като взе участие в него, когато е едвам на 3-годишна възраст.
Снимка: bTV

„ Помня обаче, че не обичах да се разсънвам заран, тъй като беше доста рано и на открито беше мрачно. Снимките бяха през февруари, в случай че си припомням добре. Спомням си страха, тъй като имам уплаха от паяци. Има една сцена във кино лентата, в която трябваше да се скрия под леглото. Казах, че не желая да го върша. Затова се мушнах под леглото първо с краката си, а не с главата си. Стивън Спилбърг се съгласи и по тази причина във кино лентата има един дълъг непосредствен кадър на лицето ми “, описа още тя.



През последните седмици дребното пораснало " момиче в алено палто " е посветило всяка своя секунда да спомага на нуждаещите си да стартират живота си още веднъж. Защото съгласно данни на Организация на обединените нации от началото на войната в Полша са влезнали над 2,5 млн. украинци. Два милиона и половина сърца, туптящи за избавление.

Снимка: bTV


„ Бежанците, които са решили да останат в Полша, могат да се записват и имат същите права да живеят тук като поляците. Те могат да си намерят работа – от време на време е мъчно, в случай че не приказват полски, да получат финансова помощ, да намерят учебно заведение за децата си, да употребяват своите умения, тъй като те са надарени и образовани хора “, добави Оливия.



Ако през 1993 година в отличения със седем награди " Оскар " филм на Спилбърг признакът на вярата бе подчертан върху аления цвят и почтения детски взор на героинята на Оливия, то през днешния ден алегорията за спасението е олицетворена от хилядите доброволци из цяла Европа, които абсолютно оказват помощ на бежанците от Украйна.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР