Когато нямаш работещи решения за настоящето и за бъдещето, започваш

...
Когато нямаш работещи решения за настоящето и за бъдещето, започваш
Коментари Харесай

Радев: Проектът за промени в Конституцията е юридически неграмотен и политически порочен

" Когато нямаш работещи решения за сегашното и за бъдещето, започваш война с предишното ", смята президентът. Той е на мнение и че референдум по въпроса би разделил още повече обществото: " Абсурдно е да избираме " за " и " срещу " нашия език и книжовност и нашата независимост и държавност. Няма решение на такава алтернатива ".

" Проектът за промени в Конституцията е юридически необразован и политически циничен ", сподели той. Според него това се вижда, както от конституционистите, по този начин и от жителите. 

" След едно доста дълго затопляне на публиката за идни чудодейни промени в правосъдната система за правосъдна промяна обществото ни очакваше да види работещи решения, водещи до правдивост и отчетност, към по-малко политизация на правосъдната система. Вместо това ни се сервира национално разделяне, офанзива против локалната власт и президентската институция, лишаване на изборни права и прегазвана на правила за баланс сред управляващите. Това е една открита поръчка за завладяване на правосъдната власт ", безапелационен бе той. 

" Явно се удостоверява максимата, че колкото по-ниска е легитимността на едно ръководство, толкоз повече то се стреми да закрепи своята власт административни и силови ограничения ", счита президентът. 

Попитан дали засяга концепциите за унищожаване на служебните държавни управления, той сподели: " Явно ръководещите виждат в тях някаква опасност. Тя не е от присвояването на някаква имагинерна власт, това няма по какъв начин да стане. Тя не е и от дългия живот на последното служебно държавно управление, тъй като те имаха опция във всеки един миг да го препратят или въобще да не се стига до длъжностен кабинет. Но очевидно опасността е от осъзнаването на контраста сред последното държавно управление и последните постоянни ". 

Думите си поддържа с образци: " Докато постоянните държавни управления създаваха рецесии, служебното ги решаваше. Особено последното постоянно държавно управление показва управническа отпадналост и разпад заради неопределими вътрешно-политически несъгласия.

" Докато управлявахме, ние демонстрирахме увереност и работа за хората. Служебният кабинет реши всички въпроси с високите цени на горивата, написа всички закони по проекта за Възстановяване, докара даже " Лукойл " да се записва в България. Сега още щяхме да стоим на цени на бензина от 3,50 лева, само че като виждам отново ще се върнем там ", добави Радев. 

Той счита, че всяка смяна в законите, която се прави поради някаква персона е неверен метод и той се връща с противоположен знак към тези, които го вършат. Радев счита, че ръководещите са се подразнили от социологическо проучване на " Галъп интернешънъл ", което се появи преди дни и доста бързо изчезна от обществения ефир, съгласно което че макар ръководство в най-тежките рецесии служебното държавно управление излезе с доста по-висок рейтинг от този на настоящето постоянно държавно управление, което е при започване на мандата си и се чака да има високо доверие. Явно това не може да се постегне. 

На въпроса дали ще се вложат още връзките сред институциите и държавното управление, поради този план, той иронично отговори: " Колко повече от това да се влошат ". 

Президентът приказва пред публицисти, откакто взе участие в откриването на форума " Автомобилната промишленост среща властта ", в който вземат участие представители на автомобилния отрасъл и на институциите. Той е проведен от " Аутомотив Клъстър България " и Асоциация на автомобилните производители и техните оторизирани представители в България. 

По време на речта си Радев сподели, че автомобилната промишленост е живото доказателство, че България може да се развива извънредно бързо, в един бранш, който дефинира бъдещето на Европа и света. 

" Доказахте, че единствено в границите на едно десетилетие от минимално присъединяване в България достигнахме до днешните равнища. 11% от Брутният вътрешен продукт, до над 75 000 заети работни места, големи доходи. Това демонстрира изключителна мощност - индустриална, научна, софтуерна, кадрова ", сподели Радев.

В Европа текат огромни процеси на промяна на превоза, електрическата подвижност, на създаването на нови чисти технологии, които да се наложат на пазара в доста скоро време, уточни президентът. По думите му страната ни има големия късмет, база и благоприятни условия, да стане интегрална част от тези процеси. 

България е шеста в Европейския съюз по произвеждане, придобиване и обработка на цветни метали - мед и олово - от основно значение за електрическата подвижност, добави президентът, представен от Българска телеграфна агенция. Имаме обичаи, построена материална база и хората - можем да се установим доста по-сериозно в тези процеси, които се надигат в Европа, счита президентът. 

Според него бизнесът и страната би трябвало да си слагат доста по-високо равнище на упоритости. Да има ясна тактика по какъв начин ще бъде развиван този бранш и тази тактика да откри отражение в законите, които се създават за електрическа подвижност и в бюджета, изясни Радев. 

Президентът Румен Радев и изпълнителният шеф и член на борда на Аутомотив Клъстер България арх. Любомир Станиславов
Снимка: БТА

По думите му в съвсем всички европейски коли има елементи, съставни елементи, програмен продукт, създадени в България. Една напълно естествена и постижима цел е България да бъде водач в автомобилостроенето на Балканите и Югоизточна Европа. България би трябвало да преодолее някои отрицателни обстоятелства - най-старият авто парк в Европейски Съюз е в страната ни, междинната възраст на колите е над 20 години, рекордьори сме по замърсяване на въздуха в огромните градове, сподели той.

Радев даде образец с Румъния, където при покупка на електромобил се получава сериозен финансов тласък от страната. България е първа за миналата година по растеж на закупуване на електрически коли, сподели още президентът.

Снимка: БТА

Снимка: БТА
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР