Когато новосформираната за създаване на ваксина изследователска група на Националните

...
Когато новосформираната за създаване на ваксина изследователска група на Националните
Коментари Харесай

Учени разработват ваксина, разполагайки с генетичния код на новия коронавирус

Когато новосформираната за основаване на ваксина изследователска група на Националните институти по опазване на здравето на Съединени американски щати се събере за пръв път тази седмица, се чака членовете й да бъдат улеснени в работата си, съобщи Ройтерс. Целта им е да извършат клинични тествания и първата им задача пристигна доста бързо. За три месеца те евентуално ще тестват първата от няколко евентуални пробни ваксини против новия сходен на ТОРС ковид, който се популяризира в Китай и чужбина. " Казах им, че ще би трябвало неотложно да се оправят със съществени компликации - означи шефът на Американския институт по алергии и инфекциозни заболявания доктор Антъни Фаучи. - Три месеца от генетичното секвениране до клиничните проби е най-краткият период, даван в миналото за сходна ваксина. "

Китайски учени съумяха бързо да разпознават генетичната секвенция на новия ковид и публично я оповестиха, позволявайки на редица проучвателен екипи да се заловят за работа. Разполагайки с генетичния код, учени могат да започват създаването на ваксина, без да се нуждаят от проба от вируса.

По време на смъртоносното разпространяване на тежкия изострен респираторен синдром (ТОРС) през 2003 година, на американски учени бяха нужни 20 месеца, с цел да стигнат от генетична секвенция до първа фаза на клинични опити. За този интервал разпространяването му бе под надзор. Този път проучвателен екипи в целия свят към този момент извършват стратегии за тестване на ваксини, лечения и взимане на контрамерки, с цел да се предотврати опцията от световно разпространяване на новия вирус. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР