Когато над пустинята Атакама пада дъжд за първи път от

...
Когато над пустинята Атакама пада дъжд за първи път от
Коментари Харесай

Първият дъжд от векове насам над Атакама има ужасяващ ефект върху местната природа

Когато над пустинята Атакама пада дъжд за първи път от епохи насам, учените допускаха, че природата ще разцъфти. Вместо това съвсем всичко умря.

Изненадващото изобретение бе оповестено тази седмица в научния вестник Scientific Reports.

Над разположената в северната част на Чили Атакама не бе падало и капка дъжд в продължение на близо 500 години. Чак преди 3 години пустинята " видя " първите си дъждове.

Променящият се климат в Тихия океан провокира превалявания над Атакама на 25 март, както и на 9 август 2015 година На 7 юни 2017 година също заваля. Преди това не съществуват доказателства за дъжд в района, въпреки че климатични модели подсказват, че сходно нещо евентуално се случва всеки век.

Международен екип от биолози реши да изследва района с вярата да откри една възвърнала се към живот природа. „ Вместо това се натъкнахме на противоположното – дъждът над свръх сухата вътрешност на пустинята Атакама е довел до всеобщо изгубване на огромната част от локалните микробиологични типове ", разяснява Алберто Фариен, съавтор на изследването от Университета „ Корнел “.

Преди дъждовете пустинята Атакама е била дом на 15 разнообразни антични типа микроби. Впоследствие обаче в новообразувалите се лагуни са останали единствено два.

Причината за това изгубване на към 85 % от живота в почвата вероятно е в резултат на „ осмотичен стрес “, провокиран от водата. Според Фаирен тези микроби са се научили да живеят в условия на рискова суша. Съответно не са могли да се приспособяват задоволително бързо към неочаквания приток на вода.

Тези вести не предвещават нищо положително и за евентуалния живот на Марс. Предполага се, че преди 3-4 милиарда години на планетата е имало много вода. След като е изгубила атмосферата си и се е трансформирала в суша обаче, Марс евентуално е имала спорадични „ влажни “ интервали.

„ Ако в миналото е имало микробиологични организми, които са съумели да се оправят с извънредно сухата среда на Марс, те най-вероятно са били подложени на същите процеси на осмотичен стрес, каквито следим в Атакама “, споделя Фаирен.

С други думи – повторната поява на водата евентуално е избила живота на Марс, в случай че изобщо е имало подобен. Всичко това ще промени визиите ни за живота като цяло в Слънчевата система.

В цялата обстановка има и положителни вести. Екипът е разкрил, че огромните находища на нитрати в Атакама са изпълнявали функционалността на храна за микробите. Наскоро астрономи откриха нитрати и на Марс, което допуска за съществуването на същите процеси и на Червената планета.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР