Когато ме избраха за министър на икономиката и индустрията едно

...
Когато ме избраха за министър на икономиката и индустрията едно
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: Доказахме с подобряване на показателите, че държавните предприятия могат да се управляват добре


" Когато ме избраха за министър на стопанската система и промишлеността едно от първите ми обещания беше да потвърдя, че държавните предприятия могат да се ръководят рационално, транспарантно и да бъдат печеливши. И, че държавна благосъстоятелност не е неприятна дума. Доказах, че това, което съм дала обещание може да се случи - въпреки и единствено за 6 месеца. И то е - предходната година са начислени дивиденти на държавните сдружения, които те би трябвало да платят на страната и са в размер на към 30 млн. лева, от които са платени 18 милиона. В първото шестмесечие на тази година колкото са начислени, толкоз са и платени. Очевидно държавните сдружения могат да си заплащат дивидентите, в случай че има кой да ги ръководи добре ", безапелационна бе тя за поетите и изпълнени задължения при встъпването си като министър на стопанската система и промишлеността.

Нинова разяснява, че има голяма разлика в паричните средства в държавните предприятия сред предходната година и в този момент, когато единствено за 6 месеца от 35 млн. техните пари в банките са стигнали до 47 милиона лв.. " Защото им спряхме течовете и отстранихме компаниите, които на входа и изхода бяха обрасли предприятията и ги крадяха необмислено ", сподели още водачът на Българската социалистическа партия и допълните, че единствено за няколко месеца са стопени и заемите на тези държавни предприятия от 147 до близо 130 милиона лв..

" Изводът е, че има смяна в модела на ръководство и статистиката го потвърждава. Държавната благосъстоятелност може да се ръководи рационални и да носи дивиденти. Това е коренна смяна на неолибералния модел,при който страната се оттегляше от основни браншове и оставаше всичко в частни ръце и на свободата на пазара. Ние върнахме.ролята на страната там,където и е мястото.И най-много през целия този интервал в държавните предприятия се подобряваха обществените параметри. Увеличихме заплатите в единия цех с 200 лева, ваучери за храна 200 лв., в този момент за летни почивки 140 лева на всеки човек. Икономическа стабилизация, обществена политика, рационално ръководство и прекъсване на кражбите могат да доведат до подобен резултат и за пръв път имаме такова самопризнание за България на европейско ниво ", съобщи вицепремиерът на стопанската система и добави, че тези, които смъкнаха държавното управление, персонално назовавайки Борисов - не са прави и обстоятелствата го потвърждават.

Според Корнелия Нинова обстоятелствата би трябвало да се отчетат и да се признае на държавното управление за свършената работа и заключи, че стопанската система е постоянна и се развива добре, за което получаваме европейско самопризнание.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР