Когато купуват малко куче, хората се опитват да изберат най-красивото

...
Когато купуват малко куче, хората се опитват да изберат най-красивото
Коментари Харесай

Характерни заболявания за Ши тцу

Когато купуват малко куче, хората се пробват да изберат най-красивото и крепко кученце, само че по-често имат доста повърхностна визия за това с какви здравословни проблеми може да се сблъска куче от избрана порода в бъдеще.

Ако вашият избор за домакински любим е красивата порода кучета Ши тцу, тогава можем да ви поздравим. Тази порода е много мощна и здрава, с добър имунитет. Но това въобще не значи, че тези кучета не страдат от нищо съществено. Просто при тях рискът от развиване на избрани болести е доста по-нисък, в сравнение с да вземем за пример при йоркширските териери и при вярна грижа и вярно хранене домашният любим може да живее дълъг и пълностоен живот без чести визити при ветеринарен доктор.

И въпреки всичко има някои болести, към които тези очарователни създания са по-податливи от другите породи, заради спецификата на тяхната анатомия и външен тип. Това са проблеми с очите, зъбите, кожата, ушите, по-рядко с гръбначния дирек, а в преклонна възраст и със сърцето.

За всичко е отговорна късата зурла

Плоското, сходно на кукла лице на Ши тцу е отличителна линия и самобитна визитна картичка на породата. И тя е такава заради характерната конструкция на черепа и късите челюсти. И точно тази характерност, от една страна, придава на кучето неповторим сексапил, а въпреки това, предизвика появяването на разнообразни кучешки очни болести и ранна загуба на зъби при домашния любим.

Болестите на Ши тцу постоянно се появяват заради пострадване или инфектиране на очната ябълка, което в някои случаи може даже да докара до нейната загуба. И тук би трябвало незабавно да отидете до ветеринарния доктор. Най-често очните болести се демонстрират посредством щедро сълзене и зачервяване на бялото на очите.

Ежедневният обзор и вярната грижа са най-хубавата предварителна защита на проблемите с очите на вашия домакински любим. Опитните кучкари предлагат избърсване на очите на Ши тцу единствено със специфични лосиони и при първите признаци на инфектиране дао се употребяват специфични офталмологични мехлеми и капки. Е, с цел да избегнете пострадвания и дислокации на очната ябълка, не позволявайте на кучето да се бие, а също по този начин избягвайте мощно дърпане на каишката.

Не е всекидневно, само че въпреки всичко се случва кучетата Ши тцу да страдат от наследствени очни болести. Те включват: катаракта, превръщане на клепача, отлепване и недоразвитост на ретината, аберантни мигли, кератоконюнктивит и други В този случай всичките ви старания и най-внимателната грижа няма да дадат никакви резултати, което в действителност е първото знак за сериозността на казуса.

Зъбният камък, парадонтозата и загубата на зъби (обикновено резци) са различен проблем за кучетата с късо лице. Ето за какво е доста значимо от най-ранна възраст да научите вашето кученце да ви разрешава умерено да оглеждате устата му и да миете зъбите му. Е, зъбният камък (ако се появи) би трябвало постоянно да се отстранява във ветеринарната клиника.

 Болести на Ши тцу

Проблеми на Ши тцу поради дългата четина

Красивата четина на Ши тцу е друга евентуална опасност за здравето на кучето. Вярно е, че това е по този начин единствено в случай че притежателите подценен разпоредбите за грижа за нея. И въпреки всичко, някои заболявания на породата Ши тцу се развиват точно тъй като не са били видяни в точния момент под дебелото „ одеяло “.

Първо, това са леки рани по кожата. При горещо време и под мръсна четина те елементарно могат да се възпалят и да се трансфорат в цирей (гнойно инфектиране на тъканта). И тук е невероятно без ветеринарен доктор.

Втората точка са ушите на кучето. Гъстата четина в ухото е идеална среда за размножаване на огромно многообразие от бактерии и ушни акари. И в случай че вашето домашно Ши тцу стартира постоянно да клати глава или да търка ушите си в мебели и пода, това значи, че към този момент има някакъв проблем с ушите. Но всичко, което е належащо, е своевременното унищожаване на мръсотията и непотребната четина от ухото. Такава елементарна, само че постоянна профилактика обезпечено защищава вашия домакински любим от проблеми с ушите.

Нередовното разресване на вашето Ши тцу може да аргументи проблеми като усвояване на топчета сплъстена четина, до момента в който се облизва. Кучетата не са котки и няма да се почистват особено с козината си, а повръщането след такова „ ядене “ въобще не е норма за тях. Освен това от време на време топките косми могат да попаднат в дихателните пътища на кучето и да доведат до задушаване.

И, несъмнено, не е толкоз елементарно да видите бълхи и кърлежи в дебелата четина на Ши тцу. Последните са изключително рискови. Затова вземете за предписание постоянно и деликатно да преглеждате кожата на вашето куче, а по време на интервали на интензивност на кърлежите правете това след всяка разходка.

Ако вашето Ши тцу се чеше постоянно

Когато кучето се чеше доста и постоянно, първото нещо, което идва на разум на притежателя, е съществуването на бълхи. Да, ухапванията от бълхи са сърбящи, само че тяхното наличие върху вашия домакински любим е доста елементарно за разкриване. Първо, като намерите самата бълха и второ, като разгледате присъщите, леко възпалени, точки на захапване по кожата.

Ако не се открият паразити, тогава повода е друга и тук е значимо да се обърне внимание на местоположението на сърбежа при кучето. Ако постоянно се почесвате по главата, най-вероятно това се дължи на ушни болести. Ако е зоната покрай ануса и задната част на тялото, това е причина за инспекция на положението на аналните жлези. Ако сърбежът е съпроводен от пърхот, шампоанът и другите артикули за грижа може да не са подобаващи за кучето.

 Куче Ши тцу

В допълнение, вашето Ши тцу може непрекъснато да го сърби заради небалансирана диета. Например, в случай че в менюто на Ши тцу има остатък на протеини или мазнини, погрешно подбрана или нискокачествена храна, алергии към избрани зърнени култури.

Други здравословни проблеми на Ши тцу

Друго заболяване на породата Ши тцу може да бъде пострадване на гръбначния дирек. И всичко това заради известно удължение на тялото и къси крайници. В тази връзка се пробвайте да сведете до най-малко всички скокове от височини на вашия домакински любим, изключително за кученца и по-възрастни кучета.

След 8-10 години тези кучета от време на време развиват сърдечни проблеми. Характерни признаци в този случай ще бъдат учестено дишане, унесеност, отмалялост и твърда кашлица. Навременното посещаване при експерт, консервативното лекуване и специфичната диета ще ви оказват помощ да се справите с заболяването.

Болестите на Ши тцу, несъмнено, не се лимитират до горния лист. Както всички други кучета, те могат да имат проблеми с храносмилането, проблеми с черния дроб или камъни в бъбреците. Те не са ваксинирани против гъбични инфекции и опцията да се заразят със съществени инфекциозни болести.

И без значение какъв брой крепко и радостно по темперамент Ши тцу имате, бъдещото положение на кучето зависи от вашето внимание и обезпечаване на всички потребности на животното. Навременната имунизация и профилактика против паразити, вярното хранене, хигиената и постоянната грижа са главните съставни елементи на съвършеното здраве на Ши тцу.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР