Когато искаш нещо, трябва да се бориш. А образованието не

...
Когато искаш нещо, трябва да се бориш. А образованието не
Коментари Харесай

Отличничката по стоматология Виолина: Трябва да се бориш

Когато искаш нещо, би трябвало да се бориш. А образованието не завършва с последния държавен изпит.

Това научи отличничката на тазгодишния випуск стоматолози на Медицинския университет, с изключение на да прави пломби и зъбни протези. Виолина Александрова се дипломира с цялостни шестици на двата държавни изпита и триумф 5,98 от всички години на следването. В персоналното дело има единствено две петици през шестте години.

25-годишната зъболекарка решила да следва стоматология още като осмокласничка в немска паралелка на Английската гимназия в Пловдив. Винаги са ми харесвали химията и биологията, влечала ме е медицината, а стоматологията избрах, тъй като изисква и умелост, изяснява Виолина. Освен че на нея идват отръки много неща, харесва също да направи нещо и незабавно да види резултата от труда си - да вземем за пример в една необятна усмивка с подредени бели зъби.

Как се реализира подобен триумф при толкоз тежко следване и какъв брой има Виолина по парадонтология - дисциплината, която провокира ропота на сътрудниците, че учител къса поголовно и на 100 индивида не повече от 20 изкарват повече от двойка? Аз имам петица - една от двете разнообразни от отличие оценки през цялото ми следване, отвръща с усмивка първенецът на випуска. Не отхвърля, че парадонтологията и оралната хирургия са двете най-тежки дисциплини в нейната компетентност. „ Но в случай че човек се готви съзнателно, има по какъв начин да се вземат, не е невероятно ”, отсича тя.

След дипломирането Виолина Александрова стартира работа в зъболекарски кабинет. А като понатрупа малко опит като дясна ръка на титуляра в него, желае да отвори и собствен.

Най-трудното нещо от следването били изтощителните сесии. Всички другари към този момент бяха по почивки, до момента в който ние още учехме и се явявахме на изпити, спомня си Виолина. Студентският живот обаче пък я събрал с доста другари. Никога няма да не помни времето, което прекарали дружно. Както и първата си пациентка. Практиката през втория учебен срок на трети курс срещнала Виолина с жена малко над 40-те, която обаче към този момент съвсем нямала зъби. „ Дори ми беше неловко да я попитам дали желае протези и пристъпих много сепнато към изработването им ”, признава си отличничката. Резултатът направил щастливи и двете.

Ако има право на глас каква смяна е нужна в системата или пък си показа, че е здравен министър за един ден, Виолина би разширила листата на операции, които се поемат от Здравната каса. В момента има концепция да се обезпечават безвъзмездни протези за хора на избрана възраст. Но има и 70-годишни без зъби, по какъв начин те да платят 400-500 лв., размишлява Виолина.

Според нея е добре също да се откри механизъм, който да контролира броя на стоматологичните практики - сега в Пловдив има обилие от такива кабинети, а в други обитаеми места хората съвсем нямат достъп до ортодонт и доктор.

Когато не е заета с проблемите на пациентите и здравната система, Виолина обича да гледа новите филми по кината или да потъне в сантиментален разказ. Майстори дребни сувенири и арт предмети от хартия и постоянно прибавя авторска картичка към всеки подарък, който прави.

След като самата тя заплака и просълзи с речта на дипломирането си цялата зала, Виолина към този момент гледа напред. И след 10 години да вземем за пример вижда себе си като съумял експерт и жена със семейство и деца.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР