Когато говорим за сладкиши, всеки си представя различни кексове, торти,

...
Когато говорим за сладкиши, всеки си представя различни кексове, торти,
Коментари Харесай

Три рецепти за картофени сладкиши

Когато приказваме за сладкиши, всеки си показва разнообразни кексове, торти, бисквити и какво ли още не, които се подготвят от забъркано с брашно тесто. Много по-нестандартни и изненадващи за гостите обаче са сладкишите, приготвени от зеленчуци, или по-точно от картофи. Ето 3 изкусителни предписания, които биха Ви помогнали да впечатлите околните си:

Сладки картофени крокети

Необходими артикули: 600 г авансово обелени картофи, 3 с. л. олио, 6 яйца, 4 с. л. брашно, 120 филирани бадеми, сол и захар на усет, пакетче ванилия

Начин на подготвяне: Картофите се нарязват на кубчета и се варят за към 15 минути, след което се запичат във фурната за 5 минути. Слагат се в купа, прибавя се маслото, ванилията, сол и захар на усет и всичко се разбърква. Пюрето се поставя на котлона, разбърква се, с цел да изсъхне леко, и към него се прибавят 3 жълтъка. Отново се разбърква. От тази примес се оформят крокети, които се овалват в брашното, в разрушените 3 яйца и във филираните бадеми. Изпържват се в лой за към 3 минути и са подготвени за сервиране.

Картофени понички

 Картофени бухти

Необходими артикули: 500 г обелени и сварени картофи, 14 г суха квас, 1 1/2 ч. ч. прясно мляко, 100 г захар, 125 мл олио, 2 яйца, 1 кг брашно, 150 г пудра захар, сол на усет.

Начин на подготвяне: Картофите се размачкват на пюре. В купа се разтваря маята дружно с 120 мл вода и към нея се прибавя картофеното пюре, захарта, млякото, олиото, яйцата и сол на усет. Разбърква се добре и деликатно се прибавя брашното още веднъж с безредие. Полученото тесто се оставя да шупва покрито за към 2 часа, след което се разточва на кора. Изрязват се кръгчета, които се изпържват във фритюрник. След като са подготвени се поливат с размитата с вода пудра захар.

Картофена торта

 Картофена торта

Необходими артикули: 350 г сварени картофи, 220 г захар, 9 яйца, 150 г смлени бадеми, 3 с. л. нишесте, 1 ванилия, пудра захар за поръсване

Начин на подготвяне: Картофите се намачкват и се прибавят към разрушените със захарта жълтъци, бадемите, ванилията и картофеното нишесте. Накрая се прибавят и разрушените на пяна белтъци и се замесва тесто. То се изсипва в намазнена форма и се пече за към 1 час в авансово загрята на 180 градуса фурна. Така приготвената торта се оставя да изстине и се поръсва с пудра захар.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР