Когато говорим за дигитализация, винаги трябва да говорим и за

...
Когато говорим за дигитализация, винаги трябва да говорим и за
Коментари Харесай

Министър Йоловски: Когато говорим за дигитализация, трябва да говорим и за киберсигурност винаги

" Когато приказваме за цифровизация, постоянно би трябвало да приказваме и за киберсигурност, тъй като киберсигурността е другата страна на дигитализацията. Тези две тематики се допълват и живеят в симбиоза. Затова е немислимо да приказваме за цифровизация без да влагаме в киберсигурност. ". Това съобщи министърът на електронното ръководство Александър Йоловски, при разкриване на конференцията " Зеленият преход в страните от Централна и Източна Европа 2023 ", оповестиха от Министерството.

Министър Йоловски очерта провокациите пред България в програмата " Цифрово десетилетие 2030 " и посочи, че в края на десетилетието у нас основните публични услуги за жителите би трябвало да са 100% електронни. Днес тези публични услуги в България са цифрови в 59% от случаите. Цифровите публични услуги за бизнеса също би трябвало да са 100% електронни, през днешния ден те са цифрови на 76%.

" Ние би трябвало да обърнем метода, по който предоставяме услугите. Не, както е сега, със заявление от жителя, когато той желае да получи нещо. Ще развиваме самодейните услуги, за които МЕУ ще работи и се надявам напълно скоро да имаме такива услуги. ", акцентира министърът на електронното ръководство.

" България има доста мощен IT бранш. Особено мощен в областта на създаването на програмен продукт и оптимизация на работни процеси. Затова когато решим да променяме закон, да променяме политики и тактики или да търсим нов верен метод, ще се обръщаме предпочитано към IT и академичната общественост, хората, компаниите и като цяло всеки, който има предпочитание да помогне с опит и познания. Защото имам вяра, че когато общността е включена в тези процеси триумфът е сигурен. “, добави още министър Йоловски.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР