Когато един ден компанията за електрически скутери, за която Мат

...
Когато един ден компанията за електрически скутери, за която Мат
Коментари Харесай

„Залог за квадрилиони долари“: Компанията, която иска да извлича метали от астероиди

Когато един ден компанията за електрически скутери, за която Мат Гиалич работи, би трябвало да спре производството заради дефицит на платина, той стартира да изследва по-задълбочено металите. Платината е основен съставен елемент за микропроцесора, който превежда команди от контролите към мотора, споделя в специфичен материал CNN.

Гиалич, чиято детска обич към Космоса го насочвa към инженерство и работа в компанията за изстрелване на спътници Virgin Orbit преди нейния банкрут, стартира да се чуди по какъв начин да извлече метала от метеорити. Учените имат вяра, че тези части небесни парчета, които са странични артикули от раждането на Слънчевата система преди 4.5 милиарда години, са богати на метали, които са дефицитни на Земята.

През 2022 година Гиалич и Хосе Акайн, който има съвсем десетилетие опит в SpaceX и NASA, основават AstroForge. Сега основаната в Калифорния започваща компания се пробва да направи добива от метеорити действителност.

Компанията не е сама. Очаква се преходът към чиста сила да докара до повишаване на търсенето на минерални запаси и ползата към извличането им от неизползвани до момента източници, като океанското дъно и Космоса, нараства. Компании по целия свят събират десетки милиони долари, с цел да тестват технологии за рандеман от метеорити.

Някои споделят, че концепцията е непостижимо скъпа, пресилена фикция. Но 38-годишният Гиалич счита, че скоро може да се приложи на процедура.

Излизането и обезпечаването на запаси от Космоса е този Свети Граал “, споделя той. „ Мисля, че най-сетне сме в тази сериозна точка, където можем да се заемем с това. “
Неповторима концепция?
Гиалич няма проблем да признае, че проектите на компанията му са амбициозни. „ Ще претърпим доста провали “, споделя той.

Накратко, AstroForge се пробва да изпрати в Космоса дребна рафинерия, която може да извлече минерали от метеорит, след което да върне скъпите метали назад на Земята, оставяйки останалите. Компанията се насочва към M-тип или така наречен железни метеорити от платиновата група (PGM), които се употребяват във всичко - от бижута до каталитични преобразуватели, които филтрират изгорелите газове на коли до медикаменти за битка с рака.

PGMs като платина и иридий също са сериозни първични материали за нововъзникващите технологии за чиста сила. Производството на зелен водород, да вземем за пример, се чака да докара до огромен растеж в търсенето на минералите. Но земните ресурси са лимитирани и географски съсредоточени.

Въпреки че звучи като сюжет напряко от последния сезон на шоуто на Apple TV+ „ За цялото човечество “, което включва комплициран проект за преодоляване на метеорит и довеждането му в орбитата на Земята за копаене, Гиалич споделя, че „ това не е, което вършим въобще. "

Миналия април AstroForge започва своята встъпителна задача, наречена Brokkr-1, изпращайки в Космоса дребен спътник, оборудван със система за пречистване с размерите на два хляба. Космическият транспортен съд носеше авансово зареден материал, сходен на метеорит, който планираше да изпари и сортира в обикновени съставни елементи, до момента в който е в орбита.

Нещата не вървят напълно по проект и демонстрацията на рафинерията към момента не се е случила. Но Гиалич споделя, че компанията е научила доста, като да вземем за пример по какъв начин ще работи всяко съоръжение, получено от снабдители, и дали машината може да оцелее при изстрелване и да изпраща сигнали назад от Космоса.

Рафинерията, за която AstroForge има патенти, към този момент е тествана на Земята в условия, сходни на галактически, споделя той. Това прави AstroForge единствената компания с рафинерия, която може да трансформира метеорити вид M в PGM в космоса, прибавя той.

Тази година галактически транспортен съд AstroForge ще се качи на задача на американската компания за проучване на космоса Intuitive Machines до Луната. Но AstroForge ще скочи от кораба и ще употребява личната си задвижваща система, с цел да прелети до метеорит, който счита, че е железен, с цел да ревизира състава му и да направи фотоси. Ако тази задача успее, това ще направи AstroForge първата комерсиална компания, която се впуска в дълбокия Космос. Може също по този начин да обезпечи първите изображения с висока разграничителна дарба на железен метеорит.
„ Висок риск, огромна премия “
Интересът към метеоритите – както за по-добро схващане на произхода на Земята, по този начин и за техния състав, което би могло да сложи основите на миньорите – пораства внезапно и специалистите споделят, че добивът от метеорити може да е единствено въпрос на време.

Дан Брит, шеф на Центъра за лунни и астероидни повърхностни науки в Университета на Централна Флорида, който не е директно обвързван с AstroForge, размишлява: „ Предполагам, че можете да попитате дали хората са изцяло луди, с цел да създадат това. Отговорът е, че може да е малко рано, само че не са изцяло луди. “

Подобни на JAXA, японската галактическа организация и НАСА към този момент донесоха проби от метеорити назад на Земята, доказвайки, най-малко до известна степен, че това може да се направи.

Китай възнамерява да стартира задача през 2025 година за събиране на проби от непосредствен до Земята метеорит, до момента в който Космическата организация на Обединените арабски емирства възнамерява да изследва астероидния пояс с задача, която би трябвало да започва през 2028 година

НАСА има галактически транспортен съд на път към метеорита Психея, който обикаля към Слънцето сред Марс и Юпитер, само че няма да стигне до там преди 2029 година Според някои оценки желязото в този метеорит коства 10 000 квадрилиона $ – повече от цената на цялата международна стопанска система.

Някои в научната общественост са скептични, че частният бранш ще може да си разреши рандеман от метеорити. Мисията OSIRIS-REx на НАСА, първата американска задача за събиране на проба от метеорит и нейното връщане на Земята, коства стотици милиони долари, без разноските за изстрелване. Мисията се върна с 122 грама и се приземи в пустинята на Юта предходната година. Това е най-голямата проба от метеорит, събирана в миналото.

Това в действителност не е въпрос дали може да се направи от позиция на физиката “, споделя Гиалич. „ Въпросът е дали можете да го извършите, тъй че да има паричен смисъл. “

Други са опитвали и са се провалили. Planetary Resources, да вземем за пример, започва през 2012 година с поддръжката на високопоставени вложители, в това число режисьора на „ Титаник “ Джеймс Камерън и съоснователя на Гугъл Лари Пейдж. През 2020 година организира незабавна онлайн разпорежда, откакто се сблъска с компликации с финансирането и беше добита от блокчейн компания.

Времената се промени. Частни компании като SpaceX фрапантно понижиха разноските за галактически пътувания. Гиалич споделя, че през днешния ден се знае повече за 1.3 милиона метеорита в слънчевата система, тъй че компании като неговата не би трябвало да губят запаси в търсенето им и че AstroForge е вложила в създаването на логаритми, които му разрешават да споделя пътешестване и да стига там, където се пробва да отиде.

„ По-ниските транспортни разноски са от основно значение за развиването на извънземна стопанска система “, споделя Брит, който е съдействал за четири задачи на НАСА, в това число прехвръкване на метеорит в пояса на Кайпер, пръстен с форма на поничка от парчета на ръба на Слънчевата система и поредност от пътувания до метеорити покрай Юпитер. Той даже има метеорит, кръстен на него за приноса му към проучването.

Промените провокираха вълна от нов интерес. Други компании, като TransAstra със седалище в Лос Анджелис и основаната в Китай Origin Space, работят върху технологии, които могат да добиват запаси от Космоса.

Досега AstroForge е събрала 13 милиона $ в началото финансиране. Втората задача ще коства по-малко от 10 милиона $, което значи, че компанията ще сложи множеството от яйцата си в една кошница. „ Това са инициативи с висок риск и висока възвръщаемост “, споделя Гиалич.

Той към момента няма проект Б, в случай че плануваните задачи не са сполучливи. „ На кого му пука? Излизате и пробвате тези огромни задачи, тези огромни хазартни игри и в случай че не проработи, не знам. Предполагам, че ще отида да си намеря работа някъде? Просто съм фокусиран върху проект А и се пробвам да го реализира. “
Доставки от небето
Ако всичко върви добре, крайната цел на компанията е да върне към 1000 кг PGM на задача, потребен товар, който може да коства към 70 милиона $, според от металите и цената им по това време.

Дори и с голям брой пропуски в нашия график, ние се опитваме да копаем метеорит и ще го създадем преди края на това десетилетие “, споделя Гиалич.

Тъй като компанията се насочва към релативно по-малки метеорити, той споделя, че ще има по-малко гравитация за превъзмогване и затова по-малко гориво за изгаряне. Неговият метод „ всичко или нищо “ с по-ниски разноски може да помогне за приближаването на добива от метеорити до действителността.

Дори и да не сме сполучливи и да се провалим като компания, уповавам се да прокараме концепцията малко напред “, демонстрирайки, че „ можете да вършиме доста повече просвета с доста по-малко капитал “.

Брит споделя, че добивът от метеорити е евентуално „ да се случи в последна сметка “ и технологията на пазара към този момент е доста по-напреднала от „ подгизнала салфетка с куп уравнения и диаграми, начертани върху нея “. Но той чака, че технологиите ще би трябвало да напреднат още повече, преди вложителите да са подготвени да вложат огромен капитал в тях.

„ Това е едно от нещата, които започващи компании като AstroForge вършат – основават тази нова технология и инженеринг “, споделя Брит.

Може да минат години, преди да разберем дали опитите на AstroForge имат трайно влияние върху по-широкия напън за добиване на минерали от Космоса. Но неговият метод към неповторимата концепция евентуално ще бъде запомнен. „ Надявам се, в случай че не друго “, споделя Гиалич, „ ние да сме известни като галактическата компания, която го е направила. “

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР