Когато човек има нарушение в храненето, непрекъснато мисли какво да

...
Когато човек има нарушение в храненето, непрекъснато мисли какво да
Коментари Харесай

Специалист разкрива: Какво е емоционално хранене и кои са „новите” хранителни разстройства

Когато човек има нарушаване в храненето, непрестанно мисли какво да яде, какъв брой да яде и мисли единствено за калории, вместо да следва естественото хранене като баланс. Това уточни Детелина Стаменова, психотерапевт и експерт по хранителни разстройства и прочувствено хранене, в студиото на „ Тази неделя.”
Прекаляването с храната може да значи апетит, преяждане или ликвидиране, уточни експертът и по думите й това се случва, когато не се доверяваме на тялото си и се раздираме сред душата и тялото си.

За да идентифицирате едно от тези постоянно срещани болести, просто изплезете език
Сред „ новите” хранителни разстройства е орторексията, което се характеризира с централизация единствено на био и органична храна, както и веганство. Друго разстройство е хиперфагия – синдром на нощното преяждане. Човек гладува, след това се разсънва нощем и скрито стартира да яде.
Сблъсъкът на Нели с орторексиятя и хиперфагията стартира с думите „ би трябвало да смъква няколко кг.”

Снимка: btvnovinite.bg
„ През 2015 година беше един от най-трудните ми моменти, когато взех решение, че би трябвало да отслабна. Бях 52 кг - започнах да слабея от 52 кг. И взех решение, че ще го върша по доста здравословен метод - ще спортувам, ще се храня здравословно. Като дефиницията ми за здравословно тогава беше похапвам си мазнини - маслини, авокадо, масло, похапвам си въглехидрати - гречка, киноа, похапвам си салати, месо, само че до към 1000 калории. И всичко това го изчислявам в едни екселски таблици, вардя си ги и до ден сегашен, тъй като по този начин се връщам от време на време и си споделям " Боже, по какъв начин съм могла! ", показа тя.
Този режим продължава половин година. Нели смъква 8 кг.

Всичко за бенките: Дори някои лекари имат вяра в тези 7 легенди (СНИМКИ)
„ Аз въобще не мислех, че това е проблем. Много се харесвах, в действителност! Защото да си кокалест в визията на дамите е един тип - достигнал си задачата. Нито една жена не ми сподели, че наподобявам зле, няма по какъв начин да ми го кажат. Но ми направиха фотография - първият беше татко ми и ми сподели " Ти отиваш към анорексия ". След това приятелят ми сподели " Нели, ти не изглеждаш въобще добре! Погледни се! ".
Нели съумява да се оправи с казуса си сама - стартира да се храни обикновено и качва няколко кг.
„ Така до 2016 година, първи курс, когато започнах да преяждам. Всеки ден, след университета, минавах през всеки, всеки един магазин и си купувах по нещо сладичко. И си го изяждах. Прибирах с предостатъчно издут корем, лягах на пода и не знаех какво да правя”, сподели тя.
Нели стартира да изпада все по-често в прочувствени рецесии. И не е сигурна, че ще може да се оправи сама. Затова търси помощ от експерт.
„ Научих, че отношението към живота би трябвало да е умерено и че всичко минава. Въпросът е да се замислим ние имаме ли нездрава връзка с храната. Защото храната е сила, само че храната е и прекарване - тя ни събира и когато превърнем нещо такова в наш зложелател, животът е доста по-труден”, безапелационна е Нели.
По думите на Детелина Стаменова прочувственото хранене е реакция на ежедневната ни тревога, неприятни вести, условията на средата към нас и неналичието на естественото в обществените медии.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР