Когато американският милиардер и финансов гуру Уорън Бъфет беше помолен

...
Когато американският милиардер и финансов гуру Уорън Бъфет беше помолен
Коментари Харесай

Може ли петролната индустрия да се превърне в двигател на декарбонизацията?

Когато американският милиардер и финансов гуру Уорън Бъфет беше помолен да изясни през април за какво Berkshire Hathaway, неговата капиталова компания, е придобила 14% дял в петролната компания Occidental Petroleum след нападателни двуседмични покупки, отговорът му беше дълъг. Той включваше препратки към „ Общата доктрина “ на Джон Мейнард Кейнс от 1936 година и любопитно изложение на това за какво Уолстрийт към момента наподобява на казино, както е било и тогава.

Той съвсем не загатна основаната в Хюстън петролна компания, която в този момент коства 69 милиарда $, като се изключи че сподели, че е прочел годишния ѝ доклад за 2021 година и че нейната директорка Вики Холъб е " извънредно логичен човек ". Най-съдържателното пояснение пристигна от Чарли Мънгър, дългогодишният съучастник на Уорън Бъфет, който сподели, че просто са " намерили някои неща, които са били по-атрактивни от държавните съкровищни бонове “

Тогава тези думи не прозвучаха като изрично утвърждение, само че въпреки всичко делът на Berkshire Hathaway в Occidental Petroleum от този момент се повиши до над 20%, което гпревърна капиталовия фонд в най-големия акционер на компанията. На 19 август Berkshire получи позволение от енергийния регулатор в Съединени американски щати да закупи до половината от акциите на компанията, написа The Economist.

Независимо дали има по-грандиозни проекти за изцяло придобиване, или не, за множеството наблюдаващи надали е изненада, че компания като Berkshire Hathaway, чийто енергиен филиал включва въглищни електроцентрали и чиито товарни влакове се движат с дизел, желае да влага в нефт. Въпреки че разполага и с голям потенциал от възобновими енергийни източници, нейните дълголетни ръководители са горди от това, че изповядват правилата на " остарялата школа " в света на вложенията.

Що се отнася до вярата им в госпожа Холъб, циниците биха отбелязали, че най-големият ѝ триумф е разрушаването на цената, което тя отприщи, с придобиването на конкурентната Anadarko за 55 милиарда $ през 2019 година Последствията от тази ненавременна договорка, малко преди пандемията, доведоха до такава степен, че затъналата в задължения компания се показа доста по-слабо от междинните борсови показатели. Поне до момента в който петролните пазари не се възвърнаха тази година. А едва ли има нещо, което Уорън Бъфет да харесва повече от подценените акции на компании от " остарялата стопанска система ", изключително такива, които непрекъснато генерират облаги.

Това обаче е единствено една от гледните точки.

Другата е, че Бъфет, който поддържа офертата на Вики Холъб за Anadarko, като даде 10 милиарда $ високодоходни вложения, стартира да прави оценка нейния идиосинкратичен метод към петролния бизнес на Америка. Още преди шест години Холъб, която е инженер по обучение, обясняваше, че Occidental усилва добива на старите нефтени кладенци посредством изпомпване на въглероден диоксид, с цел да изхвърли остатъчния недопечен нефт. Според нея това понижава разноските, както и въглеродния отпечатък на всеки барел. Днес тя удвоява напъните си, като споделя, че компанията е на прага да построи бизнес за ръководство на въглеродните излъчвания, който може да доближи размера на този за петрол и газ до 2050 година Според нея това може да направи Occidental Petroleum последната оживяла компания в американската петролна промишленост.

Това, което тя има поради, е, че в допълнение към изпомпването на повече нефт и газ, Occidental залага на технологии за хващане на въглеродните излъчвания, с цел да понижи чистия си въглероден отпечатък. Основният е директното хващане на излъчванията посредством великански вентилатори и заравянето им подземен. Компанията скоро ще стартира построяването на първия си цех за такива излъчвания, който ще коства до 1 милиард $ и ще бъде ситуиран в Пермския басейн на Тексас. Дългосрочните ланове са да бъдат построени 70 по целия свят до 2035 година Холъб се надява, че тези уреди ще станат огромен бизнес сами по себе си, защото фирмите заплащат за хващане на въглерод, с цел да компенсират излъчванията си. Авиоправозвачът United Airlines и производителят на самолети Airbus са едни от първите поддръжници на концепцията.

Наскоро утвърденият Закон за понижаване на инфлацията в Америка доста усилва данъчните заеми на непосредствено уловените излъчвания, макар че на звук обособен CO2 те остават извънредно скъпи. Но в случай че разноските намалеят, ползата към огромното хващане на въглерод от страна на корпорациите може да се ускори, написа още изданието.

Налице са обаче и редица опасности. 

Occidental Petroleum ще продължи да употребява изолираните парникови газове за възстановяване на добива на петрол. Когато това гориво се изгори, то ще усили запасите от въглерод в атмосферата, анулирайки някои от изгодите от съхранението. Освен това нисковъглеродният
залог на компанията към момента е относително дребен. Тази година тя има намерение да похарчи сред 100 и 300 милиона $ за нисковъглеродни инициативи, спрямо общи финансови разноски до 4.3 милиарда $.

Като се има поради мащабът на казуса с климата, мнозина биха отхвърлили прекомерно дребните и нерешителни стъпки за декарбонизация от страна на петролната промишленост като " замазване на очите ". Том Алън от неправителствената организация Carbon Tracker пресмята, че енергийната промишленост в международен мащаб отделя съвсем 1000 пъти повече тона парникови газове годишно, в сравнение с е потенциалът на всички форми за хващане и предпазване на въглероден диоксид.

Това са оправдани причини, само че те въпреки всичко пропущат нещо доста значимо. Въпреки че хората към момента желаят да употребяват петрол и газ, за  да ръководят своите заводи, домове и транспортни средства, изкопаемите горива би трябвало да идват отнякъде и колкото по-малко чист въглерод прибавят в атмосферата, толкоз по-добре.

Вики Холъб не е смутена от инстинктите за оцеляване на промишлеността. Тя се оплаква от някои старания за прекъсване на законодателството в региона на климата от страна на лобистите в промишлеността. Нейният
залог за поглъщането се поддържа и от науката - в последна сметка някои форми на премахване на въглерода са толкоз значими за почистването на въздуха, колкото канализационните системи са за обработката на битовите боклуци.

Дали сходни причини се харесват на Уорън Бъфет, не е ясно, само че хранителната компания Kraft Heinz, която също е част от портфейла на Berkshire Hathaway, неотдавна подписа огромна договорка за възобновими източници на сила с едно от своите енергийни дъщерни сдружения.

Оракулът от Омаха може да е от остарялата школа, само че сигурно вижда по какъв начин наклонността се обръща в интерес на възобновимите енергийни източници. Без подозрение той харесва бизнеса на Occidental Petroleum. Екзотичната концепция, че демонизираната петролна промишленост вкъщност може да се трансформира в един от моторите на декарбонизацията, евентуално също му подхожда.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР