Когато 13 000 демонстранти се събраха пред Бранденбургската врата на

...
Когато 13 000 демонстранти се събраха пред Бранденбургската врата на
Коментари Харесай

Нови изтекли документи показват опити на Кремъл да се меси в германската политика. Пасков отрича

Когато 13 000 стачкуващи се събраха пред Бранденбургската врата на 25 февруари, с цел да призоват за преустановяване на доставките на оръжия за Украйна, митингът беше воден от Сахра Вагенкнехт, член на Народното събрание от крайнолявата немска партия Die Linke. Вагенкнехт осъди вероятността немските танкове, които скоро ще бъдат доставени в Украйна, да могат още веднъж да бъдат употребявани за пукотевица по " съветски дами и мъже ".

" Не желаеме Германия да бъде въвлечена по-дълбоко в тази война ", сподели тя, като прикани за основаването на ново придвижване за мир и осъди кръвопролитието в Украйна, без да загатва нашествието на Русия.

Сред тълпата в Берлин беше Юрген Елзесер, редактор на крайнодясно списание, и десетки членове на крайнодясната партия Alternative für Deutschland (AfD), които приветстваха апелите на Вагенкнехт за спиране на Украйна. Списание Elsässer’s Compact неотдавна беше оповестило на корицата си, че Вагенкнехт е: " Най-добрият канцлер – претендент за ляво и за дясно. "

Събирането на политически противоположности в Берлин под знамето на мира се процежда от месеци, макар че съюзът остава всекидневен. Но обединяването на крайностите в Германия е експлицитна цел на Кремъл и първо е препоръчано от висши чиновници в Москва при започване на септември, съгласно набор от чувствителни съветски документи, датирани най-вече от юли до ноември, получени от европейска разследваща работа и прегледани от The Washington Post.

Документите разказват срещи сред чиновници на Кремъл и съветски политически стратези и заповедите на Кремъл на стратезите да се съсредоточат върху Германия, с цел да изградят антивоенни настроения в Европа и да понижат поддръжката за Украйна. Файловете също разказват напъните на стратезите да приложат тези проекти и техните отчети назад до Кремъл. Документите не съдържат никакви материали, които да записват връзки сред съветските стратези и съдружници в Германия. Но изявленията демонстрират, че минимум един човек, непосредствен до Вагенкнехт, и няколко членове на AfD са били в контакт с съветски публични лица по времето, когато са изготвяни проектите.

Документите, чиито детайлности бяха необятно доказани от длъжностни лица в западните държавни управления, демонстрират за първи път директните опити на Кремъл да се намеси в немската политика, като се пробва да сътвори нова коалиция сред Вагенкнехт, крайната левица и AfD, както и да поддържат митингите на леви и десни екстремисти против немското държавно управление.

Целта на нова политическа групировка, съгласно документ от 9 септември, ще бъде да завоюва " болшинство по време на изборите на всяко равнище " в Германия и да пренастрои AfD, с цел да увеличи позицията й оттатък 13-те %, които партията получава. Пренастройването, изложено измежду документите в препоръчан манифест за AfD, който беше написан от кремълски политически стратези, включва образуването на AfD в партията на " немското единение " и оповестяването на наказания против Русия като противоречащи на немските ползи.

" Неадекватни политици, неспособни да изчислят следствията от своите решения, въвлякоха Германия в спор с Русия – натурален съдружник на нашата страна и на нашия народ ", се споделя в манифеста. " Нашите ползи изискват възобновяване на естествените партньорски връзки с Русия. … Днес в Германия има единствено две партии: партията на враговете на Германия и партията на нейните другари. "

От документите не е ясно дали манифестът е достигнал до някого в AfD.

Тайната находка предлага необичаен взор върху упоритостите на съветската кибервойна

Усилията за създаване на антивоенни настроения в Германия са част от прикрит фронт във войната на Русия против Украйна, до момента в който Кремъл се пробва да подкопае единството на Запада и да замрази войната съгласно неговите условия. Използването на мирните митинги за делене на Запада повтаря тактичност, която беше усъвършенствана за първи път по руско време и се върна на напред във времето след нахлуването на Русия в Украйна. 66-годишният Елзесер, който мигрира от комунистическата левица към крайната десница в хода на политическия си живот, за първи път управлява демонстрации през 80-те години против разполагането на американските ракети Pershing II в Западна Германия. Неговото списание Compact в този момент е описвано от немски публични лица като пропагандно издание на Кремъл.

" Познаваме тези тактики от Студената война, когато Съюз на съветските социалистически републики се опитваше да повлияе и манипулира антивоенните придвижвания ", сподели върховен немски чиновник по сигурността, който, сходно на други, приказва при изискване за анонимност, с цел да разисква чувствителни въпроси пред The Washington Post.

Досиетата сочат, че на 13 юли първият заместник-ръководител на кабинета на Кремъл Сергей Кириенко е събрал група съветски политически стратези и им е споделил, че Германия би трябвало да е " в центъра " на напъните на Москва да подкопае поддръжката за Украйна в Европа.

Предложената тактика ще сплоти две немски фракции с дългогодишни проруски позиции. 53-годишната Вагенкнехт е някогашна комунистка, израснала в Източна Германия, която няколко пъти се е сблъсквала с по-традиционното управление на Die Linke, в това число поради популистката й позиция против неразрешената имиграция и изказванията й, че партията е прекомерно фокусирана върху левите университетски среди и елитите, а не върху работническата класа.

Проучванията на публичното мнение демонстрират, че нейната известност пораства в народен мащаб и тя намерено обмисля основаване на нова партия. Германски специалисти предвиждат, че тя ще получи поддръжка от базата на AfD и като цяло може да събере до 24% от националния избор, съгласно скорошно изследване, представено от немското списание Der Spiegel, което преди малко сложи Вагенкнехт на корицата си.

Вагенкнехт сподели в изказване за The Post, че няма да има " никакво съдействие или съюз " сред нея " и детайли от AfD под каквато и да е форма ". Тя твърди, че всяко съмнение, че може да е получила известия от съветски публични лица или техни представители, предлагащи съюз с AfD, е " неуместно ", добавяйки, че тя " не е била в контакт с никого от съветската страна или някой от нейните представители ".

AfD – наричана от някои в Германия партията на " разбирателите на Путин " – повтори мнението на Кремъл, че войната в Украйна е била провокирана от Съединените щати и че Русия просто се пази от обкръжението на НАТО, като в същото време пази рускоезичните хора в Източна Украйна. Москва от дълго време е култивирала десетки членове на AfD, изключително посредством луксозни пътувания до Русия с платени разходи, демонстрират документи и изявленията.

От документите не излиза наяве по какъв начин политическите стратези, работещи с Кремъл, са се пробвали да споделят с членове на AfD или други евентуални немски съдружници по отношение на проектите на Москва. Но скоро откакто Кремъл даде заповед за основаване на съюз сред Вагенкнехт и крайната десница, депутати от AfD започнаха да приказват в нейна поддръжка в Народното събрание, а членове на партията скандираха името й на манифестации. Бьорн Хьоке, ръководител на AfD в Тюринген в Източна Германия, я предложения обществено да се причисли към партията.

AfD, както и нейният сълидер Тино Чурпала отхвърлиха да разясняват в отговор на въпроси по отношение на алианса и дали AfD е получила някакви известия от Кремъл или лица, близки до него, които оферират подобен съюз.

Някои в AfD описаха съветските старания като предсказуеми, само че не е наложително да имат някаква действителна роля в очертаването на посоката на партията, изключително откакто двата немски лагера поддържаха диаметрално противоположни възгледи за ръководството на стопанската система. " Разбира се, руснаците ще се възползват от всяка опция, само че за тях това е единствено доктрина ", сподели член на Народното събрание от AfD, говорейки при изискване за анонимност, с цел да разиска чувствителни партийни въпроси. " Това е някакъв научен военен проект. Но това не е това, което практикуваме тук. "

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отхвърли Кремъл да е забъркан в опити за интервенция в немската политика. " Това е 100% подправена вест “, сподели Песков пред The Post. " Никога преди не сме се намесвали и в този момент в действителност нямаме време за това. "

Най-малко две основни фигури - една в AfD и друга, близка до Вагенкнехт - споделиха, че са били в контакт с представители на Кремъл или съдружници на Кремъл по времето, когато са били изготвяни предложенията на Москва за коалиция. Освен това трима законодатели от AfD пътуваха до Русия на 20 септември, само че прекъснаха пътуването след по-малко от ден след публичен митинг - и неодобрение от партийното управление на AfD - по отношение на проектите им да посетят Донбас, района в Източна Украйна, който е нелегално окупиран от Русия.

Едно от лицата в контакт с съветски публични лица е Ралф Нимайер, някогашният брачен партньор на Вагенкнехт. Той сподели пред The Post, че към момента е в съвсем ежедневна връзка с Вагенкнехт и че по време на последните срещи с високопоставени чиновници на Кремъл в Москва му е станало ясно, че " има избрани хора в Русия, които имат интерес " от съюз сред Вагенкнехт и крайната десница.

" Знам от частни диалози с тези хора, че те са наясно с капацитета, който би имал подобен съюз ", сподели Нимайер, чиято къща беше обискирана в края на март като част от наказателно следствие за хипотетичното му присъединяване в скрит план на ултрадесните Райхсбюргерско придвижване за събаряне на немското държавно управление — обвинявания, които Нимайер отхвърля.

Въпреки интереса на Кремъл, сподели Нимайер, Вагенкнехт в никакъв случай няма да одобри поддръжка от Москва. " Това неотложно би унищожило този план, тъй като … го видяхте с Марин Льо Пен във Франция. Тя единствено е взела пари назаем от някаква съветска банка, а даже и подаяние, и това й коства президентството. Сахра не може да направи тази неточност. "

Вагенкнехт сподели, че няма да разяснява персоналните си контакти в отговор на въпрос за това дали е била в честа връзка с Нимайер.

Другият човек беше Петр Бистрон, харизматичен народен представител от AfD. Бистрон пътува скрито до Беларус за три дни през ноември. Той призна пътуването едвам откакто беше разкрито от литовските и немските медии. Бистрон сподели пред The Post, че се е срещнал с беларуския външен министър и че визитата е било проучвателна задача за подготовка на мирна самодейност на AfD, а не за разискване на немската политика. Той сподели, че не се е срещал с съветски публични лица. Пътуването му до Киев, с цел да посети Виктор Медведчук, непосредствен съдружник на съветския президент Владимир Путин, който беше под домакински арест, малко преди нашествието на Русия, също провокира безпокойствие измежду европейските чиновници, съгласно чиновник на европейската сигурност.

" Това ще бъде комплицирано "

В началото на юли Путин съобщи, че " даже в страните, които към момента са спътници на Съединени американски щати, нараства разбирането, че сляпото послушание на техните ръководещи елити на своя стопанин по предписание не съответствува безусловно с националните им ползи, и най-често просто и даже радикално им опонира. "

Дни по-късно Кириенко привика политическите стратези в Кремъл и те започнаха да се пробват да употребяват възприеманото несъгласие, разпознато от Путин, демонстрират документите. На срещата с Кириенко на политическите стратези беше казано, че главната им цел е Германия, където би трябвало да дискредитират Европейския съюз, Съединените щати, Англия и НАТО, до момента в който убеждават германците, че са ощетени от глобите, наложени на Русия, демонстрират документи от 13 юли. Делът на немското население, подкрепящо подобряването на връзките с Русия, трябваше да бъде повишен с 10% в границите на три месеца, демонстрира по-късен документ, цитиращ Кириенко.

Руските политически стратези обаче се оплакват от компликацията на задачата си. " Това ще бъде комплицирано ", означи един от тях. Те незабавно започнаха да работят с съветски ферми за тролове, с цел да изпомпват лозунги за немските обществени медийни платформи и митинги – " Купувайте газ, а не война " и " Украйна желае война, Германия желае мир ". Подготовката на лозунги за митинги против внезапно растящите енергийни разноски образува друга част от тактиката, съгласно документите, макар че този въпрос не съумя да получи особена известност заради меката зима в Европа и способността на немското държавно управление да диверсифицира енергийните доставки.

Кампанията даже се разшири до графити, които да бъдат рисувани по стените в цяла Германия и по-късно да бъдат фотографирани и оповестени в немската преса, демонстрират документите. Те включват рисунка на пълен " Чичо Сам ", който споделя: " Търпи още няколко години ". Друг изобразява немския външен министър Аналена Бербок, седнала на тръбопровода за природен газ " Северен поток ", свързващ Русия и Германия, развявайки украинско знаме и казвайки: " Не ме интересува какво мислят германците ". Не е ясно дали някой от тези графити се е появил.

Руската дезинформация демонизира украинските бежанци

Стратезите рапортуваха напредъка си минимум един път месечно на публични лица в Кремъл, демонстрират документите, употребявайки презентация на таблото за ръководство, с цел да показват обсега на своите обществени мрежи, сметки в Telegram и други медии, като токшоу в YouTube, носещо името " Разбиране на руснаците ", основано през август.

До края на август, демонстрират документите, стратезите са събирали информация за планувани митинги в цяла Германия, от Нойщрелиц, дребен град на север от Берлин, до Щутгарт на запад. Протестите трябваше да се проведат под управлението на крайната левица или крайната десница, в това число демонстрации, водени от придвижването Райхсбюргер. Стратезите се надяваха да употребяват митингите като опция за разпространение на личния си дневен ред, сподели чиновник по сигурността, осведомен с документите, добавяйки, че те може да са инициирали някои от митингите.

Демонстрантите, които участваха в протестните шествия, провеждани всеки понеделник в Лайпциг и Нойщрелиц, носеха лозунги, направени от стратезите на Кремъл, с искане в Лайпциг: " Пуснете неотложно „ Северен поток 2 "! " Отменете антируските наказания! " и " По-ниски цени на тока! " В Нойщрелиц те декларират: " Искаме да живеем, а не просто да оцеляваме! " и " С какво ще се топлим през зимата? "

За доста членове на Народното събрание от AfD присъединението на партията към Русия във връзка с войната в Украйна и към анти-ЛГБТК и антиглобалистката стратегия на Кремъл е естествено – и те упорстват, че не е подбудено от Москва. Партията беше учредена през 2013 година в съпротива на оправянето на немското държавно управление с рецесията в еврозоната, само че скоро зае все по-твърди десни позиции.

" Обикновено отбраната на Украйна би съвпаднала с нашите лични ползи в концепцията за народен суверенитет. Ние имаме вяра в Европа на отечествата ", сподели Андреас Калбиц, някогашен ръководител на AfD в Бранденбург и член на изпълнителния съвет на партията до 2020 година, когато беше свален поради участието си в неонацистка група. " Но това е прокси война. А за доста консервативни хора Путин е единственият огромен състезател, който работи против цялата концепция на западния демократизъм. Трябва да изберете една страна, изключително по време на война. Но не можете да кажете, че AfD е някаква пета колона. "

Калбиц, сходно на доста други депутати от AfD, беше чест посетител в Москва. Разходите на депутатите от AfD, постоянно са били изплащани от Кремъл посредством " Руската фондация за мир " - организация, управлявана от шефа на комисията по външни работи на съветския парламент Леонид Слуцки. Фондацията " ще покрие разноските за вашето пътешестване до Русия ", се споделя в една такава покана от Слуцки до Кей Готшалк, народен представител от AfD, от 3 октомври 2018 година, съгласно един от документите. Готшалк отхвърли коментар.

Калбиц настоя, че неговите домакини в Кремъл в никакъв случай не са предложили пари на партията - и означи, че Александър Гауланд, един от бащите-основатели на AfD, е споделил, че партията в никакъв случай няма да одобри, в случай че й бъдат препоръчани средства. Но той призна, че не може да приказва от името на всеки народен представител от AfD и сподели, че руснаците постоянно са удивлявали гостите си с луксозно гостолюбие. В неговия случай това включва вечер в един от най-богато украсените имперски дворци в Санкт Петербург, двореца Юсупов, нает само за шепа гости от AfD и техните свързани с Кремъл домакини, допълнена с частно зрелище на солисти от Болшой спектакъл. " Руснаците имат вяра, че могат да създадат множеството неща с пари ", сподели Калбиц.

Изтекли имейли от съветски публични лица, в това число аташе в съветското посолство в Берлин, за които по-рано беше обявено в Der Spiegel за съдействие с Центъра за досиета в Лондон, предложиха известна визия за това по какъв начин руснаците са гледали на своите немски посетители. " Ние ще имаме наш личен безусловно следен народен представител в Бундестага ", се споделя в един имейл от април 2017 година за Маркус Фронмайер, член на Народното събрание от AfD и посетител на няколко срещи. Frohnmaier преди този момент отхвърли изказванието и не отговори на искане за коментар от The Post.

Членовете на AfD и Нимайер не престават да пътуват до Русия от началото на войната. Когато Нимайер пътува до Владивосток, съветски град в Далечния изток, през септември, той разгласява фотоси в обществените медии от срещите си на стопански конгрес с Песков, външния министър Сергей Лавров и Алексей Милер, основен изпълнителен шеф на Газпром, съветската държавна газова компания колос.

Нимайер сподели по това време, че е бил там, с цел да договаря с Москва за нов контракт за доставка на газ през Северен поток 2 от името на това, което той назова " немско държавно управление в заточение ".

Целта на учението беше ясна: рекламен трик, който да се опита да окаже напън върху държавното управление на канцлера Олаф Шолц да търси нови връзки с Москва, защото немските компании се изнервят от скока на енергийните разноски. Нимайер сподели пред The Post, че е доставил копие от оферти контракт в кабинета на канцлера, а по-късно е споделил на Алис Вайдел, сълидерът на AfD, която повдигна въпроса с Шолц в Народното събрание.

" Тя сподели: " Ами в случай че разберем по-късно, че сте работили по оферта от " Газпром " и не сте я подписали? ", сподели Нимайер.

Нимайер сподели, че се е върнал в Москва след детонациите в Балтийско море, които повредиха тръбопроводите на Северен поток през септември, и му е казано от върховен чиновник на Кремъл, Юрий Ушаков, че доставките към момента могат да се извършват през Северен поток 2, където един клон е незасегнат при детонациите. По време на тези срещи, сподели той, му беше даден специфичен криптиран телефон за сигурна връзка с Песков, който също се интересува от напъните за сливане на Вагенкнехт и AfD. Песков не отговори на питане за коментар дали е дал криптиран телефон на Нимайер.

" Песков не приказва намерено за подобен съюз, тъй като не може да бъде представен да споделя: " Искаме това да се случи в Германия ". Това е вътрешна политика ", сподели той. " Но аз знам  частни диалози с тези хора те са наясно с капацитета, който това би имало. … Ето за какво приказвам с хора, които са по-десни и споделям: " Нека забравим за всички разлики, които имаме. "

Идеята за съюз с AfD, сподели той, до момента не се харесва на някогашната му брачна половинка. Въпреки че на митинга на 25 февруари Вагенкнехт сподели, че приветства всички, които са " чисти по сърце " и за мир и договаряния с Русия, тя се отхвърли от откритото търсене на съюз с крайната десница, страхувайки се, че това ще й коства поддръжката отляво, споделят нейните поддръжници. Нимайер сподели, че в случай че образува лична партия, може да събере 10 до 20% от националните гласове, привличайки известна поддръжка от AfD. Но в случай че тя публично подписа съюз с AfD, съобщи Нимайер, без да цитира съответно изследване, " евентуално ще й бъде обещано болшинство ".

" Тя е извънредно известна в Германия, тъй че ще завоюва канцлерския пост с това ", сподели той, добавяйки, че към този момент приготвя платформа за Вагенкнехт с вярата, че апелите от главната опозиционна партия в Германия, Християндемократическия съюз, за парламентарно следствие на метода, по който Шолц се е занимавал с данъчни измами, преди да стане канцлер, може да докара до предварителни избори. Руснаците " неотложно биха я подкрепили ", сподели Нимайер, откакто прекара още две седмици в Москва през април.

Някои в AfD са внимателни да обединят сили с Вагенкнехт, опасявайки се, че тя в последна сметка ще размие капацитета на партията като национална мощ. Въпреки че сходен съюз може да завоюва гласовете на AfD в Източна Германия, това ще коства на партията на запад, сподели Калбиц. " Без западната част на Германия AfD няма да има бъдеще на равнище цялата република. Нямаме желание да губим позицията си. Не желая да имам едно парче торта, когато мога да имам цялата пекарна. … Ние не сме тук, с цел да изпълняваме съветските фантазии. "

Но за Бистрон, представителят на AfD по външната политика, съюзът с Вагенкнехт е прелъстителен. " Вижда се, че от едната страна е глобалистката коалиция, а от другата – популистите в позитивния смисъл на думата. "

Бистрон настоя, че всеки сходен съюз се случва естествено и няма нищо общо с проектите на Кремъл. Поддръжниците на AfD първо се причислиха към крайната левица за митинги против рестриктивните мерки по време на пандемията, сподели той. " Тази коалиция към този момент е тук ", сподели той. " Хората са по улиците. Те към този момент са там. Те стоят един до различен. "

Изтоник: //www.dnes.bg/rusia/

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР