Кога последно ви се случи, докато вървите забързано в центъра

...
Кога последно ви се случи, докато вървите забързано в центъра
Коментари Харесай

Kaufland възстановява римското наследство в сградата на Халите

Кога последно ви се случи, до момента в който вървите забързано в центъра на Столицата, да забавите ход, да вдигнете очи и да се загледате по някое антично парченце история, вежливо напомнящо, че преди нас тук са ходили, евентуално също толкоз забързано, траки и римляни, прабългари и византийци, а по-късно и османци? Какъвто и да е отговорът, факт е, че в случай че не гледаме на града си с жаждата на екскурзиант, постоянно забравяме, че пътят към метрото минава около останките от обичания град на император Константин I.

Древна Сердика е била опасана от три крепостни стени, построени през разнообразни интервали за отбрана на жителите ѝ (особено на по-знатните измежду тях). Част от останките от античния град могат да бъдат видени в едноименния комплекс, който се гордее с това, че е най-големият музей навън на Балканите.

Немалко разкопки обаче чакат своя ``звезден момент “, приютени в основите на остарели и по-нови здания в пулсиращия център на София, надалеч от вниманието на градския поток. Пример за това са малкопознатите римски остатъци в сутерена на постройката на Централните софийски хали. Години наред солидна част от Югозападната стена на остаряла Сердика беше безусловно заключена в мазето на Халите, без какъвто и да е проект или финансова опция за представянето й пред необятната общност.

Проверка на уеб страницата на новия вложител на постройката на Халите – Kaufland България, демонстрира, че проектите му за възобновяване на истинския тип и предопределение на постройката ще обзет и сутерена, в това число и римските остатъци, които ще се трансфорат в част от особено обособена зона за културни събития. Нещо повече – планът планува скъпите археологически разкопки освен да бъдат уместно показани, само че и благодарение на специалисти от Регионалния исторически музей – София, да бъдат превърнати в сърцето на нова съвременна архитектурно-историческа среда.

Специалистите на РИМ наподобява ще имат забележителна роля в правенето на идейната идея на, като го трансфорат в „ модерно музейно пространство, което ще употребява нови технологии и интернет при представянето на културното завещание, с оглед привличането на от ден на ден младежка аудитория “ (от изявление на доктор Даниел Иванов, основен специалист в Регионален исторически музей – София).

На особено основания от вложителя уебсайт четем в детайли какви са проектите за обживяване на среда и откриваме още, че там „ посетителите ще могат да се срещнат с богатото минало на Стара София и нейните централни улици, както и с историческия път на Централните градски хали и пазарите, които са се намирали в региона на постройката. В непосредствена непосредственост до разкопките ще бъде построена функционална зона за събития и експозиции. На същото равнище ще отвори порти и най-голямата детска книжарница в България. Тя ще е обърната напълно към археологическите находки, като една от концепциите на нейните притежатели е децата да се срещат с забавни исторически обстоятелства по време на регулярни срещи и открити уроци с специалистите на Регионалния исторически музей “.

Предстоящата реорганизация на емблематичното софийско пазарище има за решение не една или две виновни задания, а упованията към вложителя са в действителност високи. Амбициозният план, който самичък по себе си е неповторим и за най-големия ритейлър у нас, си е сложил за цел да върне блясъка на архитектурния шедьовър на арх. Торбов – дружно с него и живота вътре в постройката. За да се случи това, Kaufland акцентира, че работи в тясна колаборация с специалисти от разнообразни области, чиято съществена задача е освен да преплетат и запазят другите исторически пластове, събрани в постройката на Халите, само че и да пресъздадат истинската ѝ идея и предопределение – за пазар на хранителни артикули – плодове и зеленчуци, самун, мляко, месо.

Как ще оживеят всички хрумвания след реализирането на плана за Централните софийски хали, от дълго време заслужили своя подем – следва да разберем. Сигурно е обаче, че всичко това е действителен късмет една красива, само че занемарена постройка да получи своя втори живот за наслада на столичаните и хилядите посетители на града.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР