Коалицията За да остане природа в България организира тази вечер

...
Коалицията За да остане природа в България организира тази вечер
Коментари Харесай

Природозащитници излизат на протест срещу съкратената втора съдебна инстанция при екооценки

Коалицията " За да остане природа в България " провежда довечера митинг. Причината са гласуваните наново законодателни промени, с които отпада втората правосъдна инстанция при обжалване на екологични оценки) на капиталови планове от народен интерес.
Природозащитниците дефинират утвърдените ремонти, които бяха гласувани още веднъж в Народното събрание след наложено от президента несъгласие, като " стремително признати ремонти, които ще доведат до бързото плячкосване и заличаване на българската природа. "

Протестът " Закони против жителите и природата - Няма да стане " ще стартира в 18,30 часа пред Народното събрание.

" На пръв взор безредните дейности на ръководещите за промени в закони в действителност са част от доста стройна скица за заличаване на българската природа ", написа в събитието на митинга в обществените мрежи.

Природозащитниците показват,че законът не прецизира кои обекти ще бъдат признати, че са от национално значение, което отваря вратата за корупция и угаждане на безкрайни лобистки ползи.

" България се е наредила до Туркменистан и Украйна като единствените страни с предизвестие за прекъсване на правата по Орхуската спогодба за достъп до информация, присъединяване на обществеността в процеса на взимане на решения и достъп до правораздаване по въпроси на околната среда, " настояват от обединението. Това е било решено на срещата на страните в Черна гора на 11-13 септември 2017 година " България освен не извърши решението от 2014 година на Страните по Конвенция, само че и продължава да приема закони, които лимитират достъпа на жителите до правораздаване, " разясняват природозащитниците.

Миналата седмица депутатите отхвърлиха ветото на президента Радев върху измененията в Закона за околната среда. " Така най-големите и рискови от позиция на околната среда планове като атомни електроцентрали, Топлоелектрическа централа, нефтопроводи ще могат да бъдат обжалвани единствено на една инстанция. Едноинстанционно произвеждане за околна среда няма в нито една друга страна от Европейския съюз и се среща към момента единствено в някои африкански и азиатски страни. В същото време за дребни обекти правораздаването си остава на две инстанции, " показват еколозите.

Депутатите одобриха към този момент на първо четене промени и в Административно-процесуалния кодекс (АПК), които също затрудняват обжалването на капиталови планове, само че от финансова позиция - в някои случаи правосъдните такси могат да скочат до 1800 пъти, напомнят от обединението.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР