КНСБ призовава COVID-19 да бъде признат за професионално заболяване и

...
КНСБ призовава COVID-19 да бъде признат за професионално заболяване и
Коментари Харесай

КНСБ призовава COVID-19 да бъде признат за професионално заболяване

КНСБ приканва COVID-19 да бъде приет за професионално заболяване и да се дефинират специалностите и длъжностите, които са наранени. Конфедерацията желае още безвредните условия на труд да станат главно право.

Това сподели президентът на КНСБ Пламен Димитров по време на отбелязването на Международния ден в памет на починалите и потърпевшите при трудови злополуки и професионални заболявания служащи, представен от Българска телеграфна агенция.

" Над 13 000 са инфектираните медици по време на работа, само че има и доста потърпевши от специалностите, които всекидневно работят с хора, като да вземем за пример заетите в магазините ", сподели Пламен Димитров и добави, че от признаването на COVID-19 за професионална болест произтичат редица ограничения - профилактика, задължения на работодателите, социално-осигурителни права на работещите.

" Определени професионални опасности влизат при категорийните служащи. Очертаването кои специалности и длъжности би трябвало да влязат в листата е най-належащото сега ", уточни Пламен Димитров.

КНСБ към този момент настоя за промени в нормативните актове, свързани със отбрана на работещите от биологични сътрудници и включването на SARS-CoV-2 в обсега на наредбата. Това към този момент е реалност и дава първата правна опция за отбрана на служащите на първа линия при здравни затруднения след заболяване от COVID-19.

КНСБ е подготвила писмо и до министъра на труда и обществената политика, с което приканва страната ни да поддържа решение за включване на безвредните и здравословни условия на труд в рамката на главните правила и права на труда.

Тази година КНСБ започва и акцията " Да спрем рака на работното място! " Борбата с раковите болести е един от главните цели на Европейски Съюз. С над 120 хиляди умряли за една година те не престават да бъдат преди всичко измежду аргументите за смъртните случаи в Европейски Съюз, свързани с работата.

Според КНСБ битката с раковите болести на работното място, аргументите за тях и ограниченията за отбрана в нашата страна не са на равнището на другите страни в Европейски Съюз. Необходимо е да се създаде национална тактика, която да увеличи информираността измежду обществените сътрудници, да се набележат съответни дейности, свързани със събиране на данни, проучвания и разбор на раковите болести, ограничения за предварителна защита.

Според МОТ вследствие на трудови злополуки, или свързани с работата болести, всяка година умират над 2,7 млн. души. Ежегодно 270 млн. се нараняват на работното си място, а 160 млн. броя са професионалните болести. Загубите от тези трудови злополуки и болести възлизат на 4 на 100 от брутния вътрешен артикул в международен мащаб.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР