Книга за качествата“ (първа книга на Богомилите) е дело на

...
Книга за качествата“ (първа книга на Богомилите) е дело на
Коментари Харесай

Не бягай от последиците, защото ти сам си ги причинил ♥ Книга за качествата

„ Книга за качествата “ (първа книга на Богомилите) е дело на Симеон Антипа, прочут като виртуозен иконописец и миниатюрист, един от най-активните епископи и водачи на богомилството, литератор и историк на тяхното духовно обучение. В следговора към актуалната книга, извлечена от списък съдържаш документи за същинската същина на богомилството, българските издатели споделят: „ Самите богомили са най-хубавото доказателство за изначалното християнство по тези земи. Те реформират погрешно основания сигнал от църквата на Апостол Павел, и вървят към същинската Вътрешна черква на Апостол Йоан. Христос не донесе църковност и набожност, нито църковни йерархии, а едно Ново Учение, че Небесният Отец е у всеки човек, че всички хора са негови деца и съставляват по този метод Единно семейство. „ Книга за качествата “ е едно цяло с книгата „ Напътствия “ от Аменхотеп 4. Написаното в двете книги, това са елементи от Учението на Бялото приятелство по отношение на етиката и добродетелите (…) Богомилите си останаха както постоянно немили и недраги, боси и нищожни, безкористни в служенето и самоотвержени в ходенето по друмищата (…) В България се кръстосват двата импулса, този на Отеца-Създателя, и този на Спасителя-който е присъстващ у богомилите. Кръстосвайки се в български земи, двата импулса взаимно се оплождат, от време на време пораждат нови цивилизационни импулси към останалата част на Европа и света. В този смисъл днешните богомили са факт, само че не ги търсете в тайните общества и масонските ритуали. В сходна книга като тази „ За качествата “ – виж там! В спазването на упътванията от тази книга! Ето, тука са новите днешните богомили. Богу-мили още веднъж! “ 

(Рисунка на Лили Димкова от цикъла „ Богомили “, Служители на Духа, носители на радостта)

♥ Книга за качествата. Първа книга на Богомилите 

ТЪРПЕНИЕ: Камила 

127. Не можеш се откъсна от връзките на своето минало, с изключение на с самообладание. Размисли в своята медитация по същината, пътищата и нуждата на търпението. И след това премини към втората степен на търпението: нужната подготвеност да скъсаш всички връзки. 

128. Обмисли! Нека въстанат пред мозъка ти тези неща, от които ти е най-мъчно да се откажеш. Представи си, чети ги лишават принудително. Без да мислиш неприятно за оня, що ги е лишил, мъчи се да свикнеш със загубите на нещата с които си привикнал, освен това в случай че загубата беше действителна, а не мислена. 

129. Представи си това съответно, във всичките му детайлности, и обмисли. Ако твоята мисъл върви строго и непреклонно като тебе самия, ти ще видиш, че загубата не е основна. 

130. Медитирай интензивно върху това, че всичко външно ти е ненужно: Пътят е в тебе и – един път влезнал – при всички компликации ти ще бъдеш управителен от Учителя. Значи останалото е ненужно. И тогава дано изгреят в тебе думите на същия Учител: „ Търсете на първо място Царството Божие и всичко друго ще ви се придаде. “ И по-късно търсете случай да се отказвате от това, което ви се вижда скъпо. 

131. Разлъчвайте се радостно от нужното като от ненужно и отхвърлете всички притежания. 

132. А ще дойдат скоро за тебе, брате мой, дни на тъга и нощи на страдалчество. 

133. Ще те презират с гняв ония, които ти си пренебрегвал в миналото. 

134. Твоите връзки би трябвало да се раздерат към този момент и последствията на правдата или неправедното държание да се изживеят. Сега точно ти би трябвало да бъдеш деятелно толерантен. Ти знаеш към този момент, брате мой, че самичък си предизвикал злините. Не бягай от последствията, тъй като ти самичък си ги предизвикал. И би трябвало да се изживеят делата и техните пътища. 

135. Хората – положителни или зли – са постоянно оръдия на Вечната Правда, която е закон на живота и природата и те ще ни въздадат. Да поносим, братя мои! 

136. Слушай Гласа на Бога в себе си. 

(Рисунка на Лили Димкова от цикъла „ Богомили “, Служители на Духа, носители на радостта)

137. Заглушиш ли търпеливо митинга на естествената си пасивност, не позволявай желанието за освобождение да вземе връх, в случай че не е на твоя страна правото. Изчисти своите оръдия: Тялото на Желанието се почиства с чисти устреми, а Тялото на Мисълта – с чисти мисли. Тялото на Причините последователно стига своя искра, щом постигането се пробуди, вътрешното гледане се развие и вътрешния слух стартира да дава своята част на умелост за духа.

138. Защото там Христос ще пристигна и ще направи вечеря с тебе. 

139. Пет са стълбите за интензивно търсене и те са едно: Вяра, Енергия, Бдителност, Съсредоточаване и Мъдрост (постигане). Те се раждат, когато пасивното самообладание мине в интензивно и стартира да работи върху органите на невидимите предавания.

140. И ето: Вярата дава резистентност и убива унинието. Енергията прогонва изкушенията и прави индивида кадърен да оказва помощ. Бдителността пази Свободата на Духа и дава тишина на целия Вътрешен живот. Съсредоточаването ражда сигурност на постъпките, речта и мисълта. Мъдростта разкрива на Духа вътрешните бездни. 

141. Знаете, сигурен съм, за Ония, чийто живот е непрестанно страдалчество. Едни, сплетени в здрава верига, пазят света, взидани като камъни, в оградата на Храма. А другите – общоизвестни и мълчащи – работят непрекъснато за лъчение помощ на падналите и борещите се. Трети пък – понесли тежката орис на непринудено страдалчество – изкупват нашето избавление с цената на своите страдания, проповед, жертва, помагане. 

142. Ти ще бъдеш сред тях, когато времената на твоето ученичество минат, брате мой! 

143. Затова след медитацията, постой по-дълго време в благоговейна признателност и им поблагодари живо и старателно за многото, което дават на Света. А след това си кажи: „ Аз изпращам, въпреки и още слаб, помощ на ония, които са Мирова Стена, Мирови Учители и Мирови Изкупители. “ 

144. Изправи се, застани прав, разпъни си кръстовидно ръцете с прибрани крайници, вдигната право глава, с цел да се образува правата гръбначна линия, насочи погледа си към върха на главата и излъчвай токовете на Слънчевия възел със мощен и неотстъпчив порив, като държиш в мозъка си цитираната горе мисъл. 

145. Времето на този опит продължава последователно, до момента в който доближи половин час. После свършваш с благодарствена молитва.

Избрани фрагменти от: „ Книга за качествата. Първа книга на Богомилите “, Епископ Симеон, изд. Хелиопол
* Рисунки на Лили Димкова от цикъла „ Богомили “, Служители на Духа, носители на насладата,

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР