Кметът Здравко Димитров предложи бившата страда на БНБ, която е

...
Кметът Здравко Димитров предложи бившата страда на БНБ, която е
Коментари Харесай

Д-р Костадин Кисьов за сградата на БНБ: Експонатите ни нара...

Кметът Здравко Димитров предложи някогашната страда на Българска народна банка, която е при започване на Малката основна да се трансформира във втора постройка на Археологическия музей.

Тя разполага с огромна повърхност, пространно предверие с високи тавани и вътрешен двор, който може да се остъкли.

Ето какво сподели за тази концепция шефът на Археологическия музей доцент доктор Костадин Кисьов:

" От всички музеи ние имаме най-голяма потребност от нова постройка, тъй като на процедура ние сме в постройката на Данъчната организация от 1930 година. Тогава тя е дадена от Министерството на финансите. Това е най-малкият пловдивски музей.

Ние сме може би единственият музей, който всяка година усилва фондовете си с към 1000 експоната, тъй като непрекъснато вършим разкопки. Имаме към този момент към 200 хиляди експоната.

Част от тях са в двора Съвместното командване на Специалните интервенции /Бившият щаб на Втора армия/ Няма къде да излагаме експонати!

Отделно имаме огромна ведомствена библиотека от 30 хиляди тома. Тя е основана към 1900-а година. Има неповторими неща, пълним я непрекъснато с издания на съвсем всички културни институции. Тя е в аклиматизираните ни подземия в този момент.



Имаме потребност от повърхност! Няма къде да излагаме експонати. Сградата би трябвало да бъде приспособена за музей. Да се преобразува вътрешният й двор.

Трябва вътрешно препроектиране и в подземията трезорите да станат складове. След това би трябвало да се реставрира самата страда извън, тъй като е в неприятно положение.

Общината би трябвало да знае, че това е дълготраен план, който ще се реализира най-малко 4-5 години и ще коства доста пари. Другата седмица ще отида да прегледам постройката на някогашната банка. "
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР