Кметът Здравко Димитров посети днес обекти на територията на Стария

...
Кметът Здравко Димитров посети днес обекти на територията на Стария
Коментари Харесай

Кметът на Пловдив инспектира две къщи в Стария град

Кметът Здравко Димитров посети през днешния ден обекти на територията на Стария град, с цел да се запознае на място с стадия на осъществените действия по запазване, консервация и реституция, подхванати от ОИ „ Старинен Пловдив “ през втората половина на 2021 година Заедно със заместник-кмета по просвета, археология и туризъм Пламен Панов, той прегледа къща " Верен Стамболян " и къщата на Георги Данчов Зографина ( Данчовата къща).  

Припомняме, че през 2021 година ОИ „ Старинен Пловдив “ има подписани два контракта с Министерство на културата по планове за даване на целева финансова поддръжка за извършаване на консервационно-реставрационни работи на обща стойност към 280 000 лева Единият е за реституция на фасадите на къща " Верен Стамболян ", а другият е за реституция на фасадите на къща „ Георги Павлити “ или тъй наречените Синя къща - и двете недвижими културни полезности с категория „ национално значение “, част от Архитектурно-исторически резерват „ Старинен Пловдив ”. За двата обекта са извършени публични поръчки. До края на ноември ще приключат дейностите по реставрацията на къща „ Стамболян “, която след 20 години ще възвърне богато декорираната си фасада, една от най-впечатляващите на територията на Стария град.  
Посолството на Азербайджан демонстрира галерия на античната си просвета и обичаи
Посолството на Азербайджан има удоволствието да ви предложения на разкриване на галерия навън под надпис „ Република Азербайджан:...

Кметът Здравко Димитров бе посрещнат от доцент Елена Кантарева – Дечева – и.д.директор на ОИ „ Старинен Пловдив “ и екипа, който прави консервационно-реставрационни работи, управителен от един от най-хубавите художник - реставратори Елена Кривошиева.

Димитров сърдечно поздрави реставраторите за положителната работа, с помощта на която напълно скоро къщата още веднъж още отвори порти за културни събития и изложения. Построена през втората половина на XIX век, къща " Верен Стамболян " съставлява двуетажна симетрична постройка с внушителни размери, със забележителна външна и вътрешна украса. От 70-те до края на 90-те години на предишния век постройката е била предоставена за креативна база на СБХ и става известна като Къщата на художниците в Пловдив. През 2001 година мазилката на богато декорираната и фасада е сменена с нова, само че изписването не е възобновено. От 2010 година в къщата е ситуирана непрекъснатата експозиция с творби на известния пловдивски художник Димитър Киров.



В диалог с екипа на Старинен Пловдив, кметът се осведоми в детайли и за ремонтните действия, които  общинският институт прави със лично финансиране на обща стойност 78 000 лева Към тях се числят ремонт на покрива на Малка базилика, частична реституция на фасадите на аптека „ Хипократ “ и Балабанова къща, реституция на истински фрески в интериора на къща „ Хиндлиян “ и осъществяване на физико-химични разбори на пигменти и свързватели, замяна на ел. апаратура на две от постройките на Лабораторията за консервация и реституция, ремонт на електрическото зареждане и замяна на прожектори с енергоспестяващи в северния метод на Античния спектакъл, възлагане на градивна експертиза за определяне на техническото положение и експлоатационната склонност на структурата на скенето на Античния спектакъл и други действия по настояща поддръжка на всички обекти стопанисвани от института.
„ Интерактивна карта на местата за просвета в Пловдив “ е налична на страницата на общината
„ Интерактивна карта на местата за просвета в Пловдив “ е към този момент налична на началната страница на Община Пловдив https://www.plo...



Доц. Кантарева изрече специфична признателност към Оперативна програма „ Жилфонд “, с чиято помощ институтът извърши ремонтни действия по дворните огради и приземното експозиционно пространство на Данчовата къща. ОИ „ Старинен Пловдив “ употребява времето на локдауна при започване на годината и направи задълбочени изследвания за живота и творчеството на Георги Данчов Зографина, както и за историята на Данчовата къща за тяхното разпространение. Благодарение на това, в границите на „ Празници на Стария град “ тази година, в Данчовата къща беше експонирана непрекъсната галерия, съпроводена с презентация отдадена на възрожденеца, революционера и надарения художник Георги Данчов Зографина. От откриването си до през днешния ден изложбата провокира огромен интерес и беше посетена от доста възпитаници и техните преподаватели в границите на изнесени часове по история и час на класа. Последното събитие в къщата бе по време на Международните фотографски срещи. Вече са планувани и поредност общи начинания с АМТИИ.



„ Освен поправки и поддържането на къщите в положително положение, извънредно значимо е те да бъдат изпълнени с живот и с просвета. Винаги съм казвал, че Пловдив е в сърцето ми, само че пък сърцето на Пловдив – това е Стария град. Това сърце би трябвало да тупти, то изисква добра и непрекъсната грижа “, акцентира кметът, който употребява мотива да се запознае със положението и на прилежащи обекти, част от тях - държавни, за които сложи съответни задания на доцент Кантарева и заместник-кмета Пламен Панов. „ Искам да  създадем всичко допустимо за опазването и за връщането на блясъка на къщите в Стария град. Имате моята цялостна поддръжка “, съобщи още кметът Здравко Димитров.
Заместник-кметът на Пловдив Пламен Панов откри галерия на прочут френски художник
Изложба от живописни произведения на известния френски художник Гийом дьо Бодюс бе открита нощес в пловдивската изложба „ Савов “(A...

Още от ПЛОВДИВ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР