Кметът на столичния район Средец“ Трайчо Трайков се обърна към

...
Кметът на столичния район Средец“ Трайчо Трайков се обърна към
Коментари Харесай

Трайков за Паметника на Съветската армия: От 2-3 години насам нищо не се е подобрило, напротив – влошило се е

Кметът на столичния регион „ Средец “ Трайчо Трайков се обърна към регионалния шеф на София Вяра Тодева, а тя от своя страна разпореди да се направи незабавен проект за сигурност и здраве по отношение на Паметника на Съветската войска. Тодева се обоснова с протокол от кмета на „ Средец “ Трайчо Трайков и заповед на основния проектант на столицата. В протокола на районния кмет се установи, че детайли от паметника са в предаварийно положение. Трайков упорства и за ограда към оборудването.

„ Това не е първият протокол. Но за първи път от регионалната администрация се отнасят съществено по тематиката “, съобщи пред БНР Трайков.

„ Последният път, когато даже имаше заповед от основния проектант на Столична община, тя беше обжалвана в съда, вместо да се извършва. Когато за първи път поискахме от притежателя, регионалния шеф, преди 2-3 години да направи проучване на градивното положение, тъй като и тогава имаше падащи плочи, зеещи дупки, не беше ясно какво е положението на фигурите, тогава този човек отхвърли да направи даже проучване, само че съдът го задължи. От 2-3 години насам нищо не се е подобрило, в противен случай – влошило се е. Още преди 3 години, когато беше направено обследването, се установяваха доста съществени проблеми в постамента, които пожелаха някакво деяние. Тогавашният регионален шеф това деяние го видя в концепцията си да даде оборудването и терена за безсрочно и безплатно прилагане на съветското посолство. Тази преписка беше крита от районната администрация. Това не се случи “, описа той предисторията.

Трайков уточни, че в този момент има отлепени и падащи плочи, също така има сложена нова тежка плоча, без никакви строителни бумаги и без позволение. Това е единствено една от многото, акцентира той и добави:

„ Онагледили сме протокола и със фотоси, и с подробни пояснения. Трябва да се подхващат превантивни ограничения – те даже към този момент не са и толкоз превантивни “.

По думите на районния кмет никой не е обследвал положението на скулптурните фигури:

„ В тези фигури има бетон в долната част. Там, където свършва бетона в други сходни фигури, има изтъняване, компрометиране на материала и към този момент не се знае в кой миг могат да сгънат крайник. Експерти споделят с нас тези опасения. Съоръжението си има притежател и аз съм му направил наставление да огради, да ограничи достъпа и да направи всички тези инспекции “.

Трайков посочи, че това му деяние е друго от процеса по извършване на решението на СОС за преместването на паметника:

„ Това е в границите на моите пълномощия като човек, който дава отговор за сигурността “.

За митинга с палатки той сподели, че хората имат право да стачкуват, само че там, където ще свършва оградата:

„ Те имат съгласувателно писмо от Столична община, мисля, че за 2 седмици. Но в него категорично е написано, че се не разрешава слагането на палатки, шатри и различен тип преместваеми обекти. Мисля, че е редно Дирекция „ Сигурност “ на Столична община да предприеме ограничения, тъй че да се съблюдават изискванията на съгласувателното писмо “.

В тази връзка кметът на регион „ Средец “ е изпратил писмо на дирекцията, само че отговор не е получил.

Трайчо Трайков още веднъж ще бъде номиниран за областен кмет за идните локални избори. Има промени в номинациите, уточни той и сподели:

„ Има 24 номинирани сътрудници, всички са доста стимулирани и въодушевени да се борят за доверието на хората и за това да трансфорат София в по-хубаво място. Вероятно част от тях няма да познавате “.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР