Кметът на Сливен ще оспори в съда иска на Министерството

...
Кметът на Сливен ще оспори в съда иска на Министерството
Коментари Харесай

Кметът на Сливен ще оспори в съда иска на екоминистерството за 4.5 млн. лв

Кметът на Сливен ще оспори в съда желае на Министерството на околната среда от 4,5 милиона лв.. Така кметът разяснява обстоятелството, че частен арбитър реализатор запорира банковите сметки и служебните коли на общината. Екоминистерството има искания за непозволено изразходвани средства и некачествено осъществяване на първата фаза от водния цикъл на града. От общината увериха, че блокираните сметки няма да се отразят директно на жителите и общинските структури.

Сливен

Когато през 2008 година стартира да се построява първата фаза на водния цикъл на Сливен кмет е Йордан Лечков. Средствата са били предоставени на общината по предприсъединителната стратегия ИСПА, която от дълго време е изчерпана. По гледище на Лечков и след инспекция от екоминистерството договорът е преустановен, поради некачествено осъществяване на водния план. А малко по-късно се разпада и консорциумът. По тази причина министерството си търси предплатено платената сума от общината. При неуспеха на водния цикъл тогава и Европейската комисия наказателно е спряла финансирането.
Йордан Лечков, общински консултант и някогашен кмет на Сливен: Фактът, че сме стигнали до такова умозаключение, или Европейската комисия е стигнала до такова умозаключение, дава право на мен за това че съм прекратил контракта, с цел да няма по-големи вреди за общината.
Общината има 14-дневен период да заплати непринудено желаната сума от четири милиона и половина лв.. Кметът Радев, обаче съобщи, че ще търси правосъдни разновидности, с цел да спре действието на изпълнителния лист. Той увери, че даже и да се стигне до връщане на парите на екоминистерството, то ще бъде за сметка на плануваните финансови разноски, само че това няма да се отрази на жителите и работата на общинските структури.
Стефан Радев - кмет на Сливен: Да. Наистина не се блокират всички сметки. Сметките за Европейски средства и сметките за бюджетни дотации не могат да бъдат блокирани. Не сме допускали да има спряно заплащане, да не се платят заплати в точния момент, да не се заплати нещо от настоящите разноски, които вършим в точния момент.
Частният правосъден реализатор, който потърсихме за коментар отхвърли да се срещне с нашия екип.Община Сливен е измежду общините в страната, в които работи възстановителен проект поради тежкото ѝ финансово положение. Кметът изясни, че при започване на мандата му преди 2 години просрочените отговорности били към 25 милиона лв., в този момент са понижени до 7-8 милиона.

Заместник-председателят на Вътрешна македонска революционна организация Ангел Джамбазки е внесъл сигнал до основния прокурор по отношение на претенциите на водачът на ДОСТ Лютви Местан за признание на турско малцинство в България.

В сигнала си Джамбазки твърди, че Местан нарушава Конституцията на България като пропагандира делене на обществото по набожен принцип и внушава неуместната, съгласно вносителя на сигнала теза, че всички мюсюлмани в България са етнически турци.Ангел Джамбазки упорства да бъде осъществена обстойна инспекция на активността и финансирането на ДОСТ.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР