Кметът на Пловдив Иван Тотев е готов да похарчи по

...
Кметът на Пловдив Иван Тотев е готов да похарчи по
Коментари Харесай

Общината губи 6400 лева на ден под носа на кмета

Кметът на Пловдив Иван Тотев е подготвен да похарчи по 17 000 лв. за място в новите общински паркинги, които би трябвало да се изградят със заем от Фонда на фондовете. Като предприемач обаче градоначалникът е надалеч по-пестелив. Преди време семейството му подвигна първокласна бизнес постройка до хотел " Империал ", без да обезпечи нужните места за паркиране. В резултат десетки чиновници на компаниите, наели офиси от фамилия Тотеви, паркират в нарушаване на тротоара на ул. " Лев Толстой ".

Години наред нито една от половин дузина институции, които имат отношение по казуса, не е изпратила свои хора на инспекция в региона на кметския хотел. В същото време на близката улица " Радко Димитриев ", на която има необятен тротоар около военните поделения, униформените лепят фишове на часа, в случай че някой рейнджър или водач от отсрещните блокове спре край оградата. И в двата случая тротоарите са необятни и " нарушителите " не пречат на никого.

Даже тези от " Радко Димитриев " са по-близо до условията на общинската разпоредба, тъй като най-малко паркират паралелно на осовата линия. Явно става дума за двоен критерий и чиновниците на реда гледат с друго око на " богопомазаните " от " Лев Толстой " от простосмъртните, които не са имали шанса да станат наематели на кмета.

Десетки коли всекидневно паркират в нарушаване на общинските наредби на улица „ Лев Толстой “ в пловдивския квартал " Каменица ". Мястото се е трансформирало в незаконен паркинг, само че наказания за нарушителите няма.

Репортерска инспекция на „ Марица “ сподели, че колите са налазили целия западен тротоар на улицата, от бившето кметство на регион „ Източен “ до кръстовището с улица „ Богомил “. Преминаването оттова на доста места е невероятно за пешеходци, да не приказваме за майки с колички. Колите са спрени перпендикулярно на платното, безусловно залепени една за друга.

За улеснение на нарушителите тротоарът на доста места е полегат. По улицата обаче не са сложени знаци за паркинг, няма и такива за платени паркоместата с абонамент -тоест всички коли са паркирани в нарушаване на общинските наредби. Зад двора на Професионалната гимназия по превоз „ Гоце Делчев “ репортерът ни изброи 54 автомобила. Следващата партида започва от хотел „ Империал “ до кръстовището с улица „ Богомил “ - в тази права нарушителите са 75.

Според общинските регламенти прекъсването на тротоара е неразрешено, с изключение на в случаите, когато има единодушие от притежателя на пътя или администрацията. Дори такова да е обещано, в член 6, алинея 1 на наредбата написа, че колите би трябвало да са спрели паралелно на осовата линия и да са обезпечили минимум 2 метра за прекосяване на пешеходците. На ул. " Лев Толстой " до кметския хотел казусът не е подобен. При това състояние всеки, който паркира на тротоара там, предстои на глоба с фиш, а санкциите са солени - 50 лв. на калпак. Ако през вчерашния ден на мястото бяха пристигнали чиновници на Шесто районно, Общинска полиция или Общинска защита, щяха да обезпечат доходи в хазната от 6450 лв. от фишовете на 129 извършители.

За сходни наказания на ул. „ Лев Толстой “ обаче никой не си и помисля. Шефовете на съответните служби настояват, че не им е оказван напън за защита на нарушителите. Просто нямали сигнали за това място. Странно е по какъв начин самите чиновници не са забелязали фрапантното паркиране в прорез със закона, а са толкоз бдителни на прилежащата ул. " Радко Димитриев ".

Пред кореспондент на „ Марица “ служителят, който обслужваше вътрешният паркинг на „ Империал “, където таксата е по 3 лв. на час, съобщи, че вътре имат право да паркират единствено посетители на хотела. В двора по обяд през вчерашния ден имаше много свободни места, въпреки там да се организираше семинар за възстановяване на пътната сигурност, в който участваха близо 200 чиновници на Министерство на вътрешните работи. И това е обикновено, откакто на тротоара пред хотела паркирането е даром.

И до момента в който за гостите на кметския хотел места са обезпечени /платени или на аванта/, за работещите в бизнес центъра „ Lime Tree ” паркирането постоянно се трансформира в призрачен сън. Те настояват, че местата на тротоара не стигат и в някои дни се постанова по четвърт час да обикалят уличките в квартала, с цел да намерят свободно пространство.

„ На улица „ Лев Толстой “ всеки ден е цялостно. Тук съумяват да паркират единствено тези, които стартират работа в 8 сутринта. Всички сме на смени - в случай че си от 10, към този момент нямаш късмет. Някакъв смут е. Ако стартират да ни глобяват, че стопираме на тротоара, в квартала ще стане пъкъл. Просто трябваше да създадат под земята паркинг, когато строяха тази постройка. Но на кого му пука за елементарните чиновници “, оплакаха са представителите на няколкото огромни задгранични компании, които се обитават в бизнес центъра.

Кметът на " Източен " ни чул, ни видял

Кметът на регион „ Източен “ Николай Чунчуков съобщи, че не може да даде мнение дали паркираните коли на улица „ Лев Толстой “ са в нарушаване, или не, защото той не бил на мястото и не виждал какво тъкмо става. Шефът на региона не промени мнението си по въпроса и когато репортерът на " Марица " му напомни, че до неотдавна администрацията на региона се обитаваше напълно покрай кметския хотел в постройката на някогашната Полиграфия в съседство с нарушителите. Вместо действителен коментар на обстановката Чунчуков цитира общинската разпоредба, съгласно която паркирането по тротоарите е неразрешено в целия град. И трансферира топката на чиновниците на Общинска полиция, които трябвало да лепят фишове. Чунчуков даде обещание персонално да алармира на органите на реда да създадат инспекция.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР