Кметът на община Родопи изпрати опровержение по отношение на публични

...
Кметът на община Родопи изпрати опровержение по отношение на публични
Коментари Харесай

Позиция на кмета на община Родопи за кариерите над Белащица

Кметът на община " Родопи " изпрати опровергаване във връзка с обществени медийни изяви на Павел Гимишев, гражданин на село Белащица, по отношение на положението на кариерите над селото и дейностите от страна на общината за преустановяване на концесионния контракт и прекратяване на всякаква активност, обвързвана с рандеман на подземни благосъстояния.

От направеното изказване на Павел Гимишев аудиторията остава с усещане, че община " Родопи " е абдикирала с безучастие и безгрижие към казуса на хората в село Белащица и отбрана на настояванията им за чист въздух и по-добър живот, се споделя в мнението.

Твърденията, че към този момент трета година, като кмет на община " Родопи " и екипът, с който работи, " не си прави работата ", не дават отговор на истината и подвеждат хората за действителната обстановка.

От началото на мандата, като кмет на община " Родопи " пази позицията за изрично опълчване на обновяване на кариерната активност над село Белащица. Изпратени са над 150 преписки, писма и възражения към всички способени министерства - Министерство на енергетиката, Министерство на околната среда и водите, регионалния шеф на Пловдив и контролните органи за предприемане на незабавни дейности в отбрана на публичния интерес и дефинитивно решение на казуса, обвързван с кариерите в Белащица.

През това време персонално кметът е направил  десетки срещи, в това число в Министерство на енергетиката, с регионалния шеф и ръководителите на държавни институции. За безапелационната позиция ПРОТИВ кариерите в Белащица е известен и президентът Румен Радев.

Припомня се, че през август предходната година с цялостно болшинство Общински съвет " Родопи " одобри План за интегрирано развиване на общината /ПИРО/. В него, в частта за " Туризъм "   е включена зоната към параклис " Свети Спас ", ситуирана в региона на кариерите над Белащица, като туристическа дестинация с отделяне на пешеходни направления от селата Марково и Белащица. Затова не е коректо изказванието, че има " боязън " и безучастие във връзка с вложения и осъществяване на бъдещите проекти за развиване на Община " Родопи " като " зелен жилищен регион " в покрайнините на град Пловдив.

Община " Родопи " стартира работа по разкриване на процедура за издаване на позволение  за водовземане от подземни води посредством два каптирани естествени извора " Калоян дере 1 " и " Калоян дере 2 ". Публичното оповестяване със декларирана цел на водовземане " публично питейно-битово водоснабдяване " беше направено предходната година. Оттук нататък пътят за продължение на процедурата е длъжностен сред двете държавни институции – " Басейнова дирекция – Източнобеломорски регион " и ВиК –Пловдив, показва Михайлов.

В новия бюджет за 2022 година ще бъдат заложени 150 хиляди лв. за осъществяване на процедура по включване в регулацията на село Белащица на аграрни територии, в това число и пътя, обслужващ кариерните действия. С категорично писмо за това е известена госпожа Лидия Гимишева на 30.11.2021 година  от специалистите и експертите от отдел КРИТ и основния проектант на община " Родопи ". Ето за какво изказванията за безучастие, изказани обществено, са погрешни.

За страдание планът за ПУП-ПРЗ  и съпътстващите го проект схеми по част ВиК, електро и път е нескончаем и обвързван със комплицирани законови процедури, свързани с смяна на статут, урегулиране на улици, отчуждаване на парцели, прецизира кметът.

Като някогашен общински консултант, взел участие в ръководството на общината, в това число като ръководител на Общински съвет " Родопи " в интервала от ноември 2015 до май месец 2016 година, Павел Гимишев  би трябвало да знае, че концесиите над село Белащица са настоящи държавни концесии, подписани с контракт сред Министерството на енергетиката и двата концесионера, ситуирани на държавна земя и частни територии, добити от страната. Министерството на енергетиката е способената институция  по осъществяване на инспекция по съблюдаване на концесионните условия.

За месеците до момента в който е ръководител на Общински съвет " Родопи " в регистрите на община " Родопи " няма налични писма до държавни институции на тематика кариерите в Белащица.

За следващ път, като гражданин на общината и кмет декларира, че е неприемливо в най-бързоразвиващия се регион във връзка с вложения за жилищно строителство и екотуризъм, да се позволи обновяване на активността на кариерите. Общината като институция изцяло поддържа настояванията на ИК " Стоп на кариерите в Белащица " и това се потвърждава с подхванатите дейности от страна на общинска администрация.

Ръководството на община " Родопи " ще продължи да употребява всички законови пълномощия, с цел да не допусне повече концесията да заплашва публичния ред и околната среда.

" Разчитам в бъдеще да не се упрекваме взаимно и в опит да извлечем политически дивиденти, а да си оказваме помощ в дейностите си за прекъсване, прекратяване и дефинитивно решение на казуса с кариерите над село Белащица ", споделя в умозаключение.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР