Кметът на община Долни чифлик, Красимира Анастасова честити празника Зимна

...
Кметът на община Долни чифлик, Красимира Анастасова честити празника Зимна
Коментари Харесай

Красимира Анастасова: Желая на всички деца да растат здрави и обичани 


Кметът на община Долни чифлик, Красимира Анастасова честити празника Зимна Богородица на своите съграждани:

„Уважаеми поданици на община Долни чифлик,
Днес честваме Сретение Господне (Зимна Богородица) или както е по-известен по нашия край – Петльовден. Този празник е директно обвързван с нашата община. Легендата споделя, че смела майка от с. Голица, с помощта на своята съобразителност, съумяла да заблуди турските орди, които вилнеели из селото и вземали мъжките чеда от българските къщи, с цел да ги вършат еничари.
Затова в националните показа Петльовден се свързва с жертвоготовността на майките да запазят своите мъжки чеда, да ги отгледат със здраве, с цел да израснат те като смели мъже, защитаващи българския жанр и Родина. Желая на всички деца да порастват здрави и обичани, с цел да могат след години да предадат тази любов и на своите наследници!
Честит празник!“

В селата Голица, Солник, Бърдарево и Кривини, Варненско, всяка година на 2 февруари и жителите, и техните посетители от цяла България се връщат към 300-годишния бит Петльовден. Празнува се денят на мъжките майки, като се коли пъстър петел, отглеждан от лятото, или черна кокошка.

Това се прави още през нощта или рано заран, а от свареното месо, питка и мед се раздават на съседите за здраве. Според етнографите, ритуалът включва главата на закланото пернато да се хвърли на покрива на къщата за здраве.

На Петльовден не се работи, а дамите би трябвало да се пазят от остри предмети. Празникът се назовава още черен ден. Има вярване, че не трябва да се прави и секс, изключително в случай че в къщата има младоженци, тъй като домът ще се зачерни. Празникът е отдаден освен на майките, само че и на мъжките чеда – в чест на тяхното здраве и съхранението на живота им.

В село Голица на 2 февруари нерядко туроператори водят и любопитни проведени посетители, да видят по какъв начин се съхранява традицията от дамите от читалище „Христо Ботев – 1928 г.“. Освен колоритното разхождане на живия петел из селото, преди да падне главата му, по обяд в Голица се извива хоро. Известен факт е, че единствената статуя на петел у нас е точно тук и е направена от Йордан Кръстев. Фигурата, висока, 1,5 м, е открита през 2010 година

Настроението на празника добавя и богатата софра, на която всички сядат дружно.

Петльовден е обвързван със събирането на най-тежкия налог – кръвния, взимането на дребни момчета за еничари. Легендата споделя по какъв начин преди 300 години смела голичанка скрила мъжкото си чадо и отказала да го даде на турците, а те се заканили, че в случай че не го съобщи, то ще бъде заклано. Тогава дамата декларирала, че сама ще заколи детето си, само че няма да го даде. През нощта майката извела рожбата си и я скрила отвън селото, заклала в среднощ петела на прага на къщата и опръскала с кръвта му на всички места. Когато сутринта пристигнали наново, турците останали изумени от постъпката на майката и повече не събирали момчета за еничари от село Голица, написа brat-bg.com
Източник: barometar.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР