Кметът на Асеновград доктор Христо Грудев се поклони пред паметта

...
Кметът на Асеновград доктор Христо Грудев се поклони пред паметта
Коментари Харесай

Асеновград чества 186 години от рождението на Васил Левски

Кметът на Асеновград лекар Христо Грудев се поклони пред паметта и святото дело на Васил Левски. Той сервира венец пред паметника на Апостола в Асеновград, с което бе маркирана 186-тата годишнина от рождението на Дякона. Символ на непокорният, несломимият и постоянно търсещият човешки дух, достойният наследник на България със мощна персона и неизмерима храброст, които го вършат вечен за поколенията.
 
 Кметът лекар Грудев се поклони пред безсмъртното дело на Апостола Кметът лекар Грудев се поклони пред безсмъртното дело на Апостола Източник: Община Асеновград
Васил Левски – образец и ентусиазъм за генерации българи, индивидът с най-чиста душа.  Церемонията стартира тъкмо в 12:00 ч. пред паметника на Левски в града. Цветя сервираха и доста други публични лица, общественици и жители.
 
Слово произнесе доцент Д-р Тодор Чобанов – историк, археолог и държавник. " Днес 18 юли честваме едно удивително рождение, рождение, за което българската просвета потвърди напълно неотдавна, че се е случило не както дълго вярвахме, а едвам през 1840 година. Именно тогава преди 183 години се е родил Васил Иванов Кунчев – Апостолът на свободата. Защо това изобретение направено в османските регистри е толкоз значимо за нас, тъй като по този метод ние знаем, че Левски е разпнат на бесилото на 33 години, толкоз колкото беше и възрастта на Христос,  когато се издигна към царството на светлината с цел да цари с Отца си. Символично, само че и напълно действително Левски цари през днешния ден в сърцата и мозъците на милиони българи у нас и по света, в предишното и през днешния ден. Споменът за Левски и голямата мощ на неговия завет не могат да бъдат разпнати, не могат да бъдат заличени, ни от тиранични империи нито даже от безпощадното време. Левски се преражда още веднъж и още веднъж вечен във всяко ново българско сърце, което се отвори за неговите идеали… ", изрече в част от словото си доцент Чобанов.
 
 Асеновград празнува 186 години от рождението на Васил Левски Асеновград празнува 186 години от рождението на Васил Левски Източник: Община Асеновград
Васил Иванов Кунчев, Дяконът, Джингиби или просто Левски, едни от многото имена, с които е прочут Апостолът на свободата. Левски е съществена фигура в българското освободително придвижване. Васил Левски се трансформира в един от идеолозите на българската национална гражданска война. Идеологията му въодушевява доста българи, през днешния ден той е народен воин.
 
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР