Ключови местни избори се провеждат днес в Турция. Над 57

...
Ключови местни избори се провеждат днес в Турция. Над 57
Коментари Харесай

Ключов вот в Турция, залогът за Ердоган са Анкара и Истанбул

Ключови локални избори се организират през днешния ден в Турция. Над 57 милиона души имат право на глас. За присъединяване във вота са регистрирани общо 12 политически партии. 
 Ердоган даде обещание вложения и подем на избирателен протест в Истанбул
На вота се гледа като тест за известността на президента Реджеп Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развиването. Тя печели локалните избори от идването си на власт през 2002 година, само че анализатори позволяват, че този път може да претърпи проваляне в Анкара и даже Истанбул на фона на криза на стопанската система. 

В областите, където гласуването стартира в 7 часа, гласоподавателите ще могат да отидат до урните до 16,00 часа, а в останалите провинции на страната - до 17,00 часа. Отчитането на резултатите ще стартира незабавно по-късно.

Висшата изборна комисия е наложила възбрана до 21 часа за лъчение на планирани данни и мнения, само че тя може да бъде вдигната по-рано по нейно решение.

Гласоподавателите избират с 4 разнообразни бюлетини кметове за всички равнища на локалното самоуправление и общински съветници. Турците ще могат да гласоподават в 194 390 секции по цялата страна. И четирите бюлетини се слагат в 1 плик, като за облекчение на гласоподавателите и на комисиите бюлетините за обособените типове избор са в друг цвят. Избирателните комисии са формирани от най-малко петима представители на разнообразни политически сили.

Най-много гласоподаватели има в Истанбул – над 10,2 млн. или към 18% от имащите право на глас. Най-малката област е Байбурт с едвам 0,1% от гласоподавателите, прецизира БНР. Ключова е конкуренцията за трите най-големи града в страната, които са и стопански най-развити - Истанбул, Анкара и Измир. В тях са съсредоточени към 1/3 от всички гласоподаватели.

Вътрешният министър Сюлейман Сойлу заяви, че заети с защитата на изборния ден ще са над 553 000 чиновници на силите за сигурност. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР