Ключовата среща на върха ЕС-Западни Балкани се провежда в НДК

...
Ключовата среща на върха ЕС-Западни Балкани се провежда в НДК
Коментари Харесай

Големият ден за европредседателството: Днес подписва Софийската декларация за ЕС и Западните Балкани

Ключовата среща на върха ЕС-Западни Балкани се организира в НДК през днешния ден. Очаква се на нея да бъде подписана така наречен софийска декларация за Западните Балкани, която дава вероятност за участие в Европейски Съюз на 6-те страни от района (Македония, Сърбия, Черна гора, Косово, Албания, Босна и Херцеговина). Към нея ще има и анекс с съответни задължения.

Събитието е пиков миг в календара на българското европредседателство. Анализатори дефинират като неоспорим триумф на дипломацията ни връщането на тематиката за еврочленство на Западните Балкани в дневния ред на Европейски Съюз и слагането ѝ на толкоз високо равнище. Всички 28 страни членки като се изключи Испания през днешния ден ще бъдат показани от своите държавни или държавни ръководители. Очаква се Испания да бъде показана от посланика си към непрекъснатото посланичество в Европейската комисия. Тя е една от петте страни членки, които не признават независимостта на Косово.

Среща ЕС-Западни Балкани на такова равнище не е имало от 15 години и единствено до преди 12 месеца, когато България стартира концепцията за нея, тя бе посрещната скептично. 

Ето че единствено година по-късно срещата е реалност, а при започване на месец май декларацията е била съгласувана и утвърдена освен от страните членки, само че и от 6-те страни от Западните Балкани, освен това без корекции. Към нея България е изготвила анекс с предпочитан дневен ред. Той обгръща свързаността: транспортна, енергийна, дигитална; стратегии за младежта (обучения, обучение, продан и пр.), инфраструктурни планове, планове за гарантиране върховенството на закона.

Безспорно България има забележителна роля за насочването на прожектора към тематиката за Западните Балкани и Европейски Съюз. Процесите в района стартират да се раздвижват след подписването на контракта за добросъседство сред България и Македония, след идването на власт на кабинета на Зоран Заев. За последната година е преодолян в огромна степен застоят по напредването на доста от страните от района към участие в Европейски Съюз. Босна да вземем за пример е предава своя въпросник на Европейската комисия, Косово съумя да ратифицира демаркацията на границата с Черна гора, а Македония влезе в истински диалози за името си с Гърция. Като добър знак се счита и подобряването на връзките сред страните участнички в Процеса за съдействие на Югоизточна Европа, които след интервал на застой съумяват да се спогодят коя страна да ръководи и кой да бъде основен секретар.

По време на срещата в София не е изключен и пробив тематиката с името на Македония. Предварително е известно, че министър председателите Заев и Ципрас възнамеряват двустранна среща.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР