Ключова среща на върха на НАТО във Вилнюс. Лидерите на

...
Ключова среща на върха на НАТО във Вилнюс. Лидерите на
Коментари Харесай

Ключовата среща на върха на НАТО: Във фокуса е военната помощ за Украйна и членството ѝ в Алианса

Ключова среща на върха на НАТО във Вилнюс. Лидерите на страните от Алианса се събират в литовската столица, с цел да обсъдят главно тематиките към участието на Украйна в пакта и военната помощ за страната.

В навечерието на форума обаче се появи и огромна вест, обвързвана с влизането на Швеция в НАТО.

Турция се съгласи да даде „ зелена светлина “ на Стокхолм за участие в НАТО. Именно поради войната на Русия в Украйна Швеция и Финландия се отхвърлиха от дългогодишната си политика на боен неутралитет.

Европейска комисия разгласи, че стартира финалната фаза по прекратяването на Механизма за съдействие и инспекция

Във фокуса на диалозите са Украйна, която се надява на по-ясен план  по кое време ще бъде част от Алианса, гаранции от съдружниците, военната помощ, разноските за защита и трите нови районни отбранителни проекта. Те ще бъдат ревизирани за пръв път от Студената война. Предвиждат 300 000 бойци във висока степен на подготвеност по Източния фланг.

Лидерите на Турция и Швеция затвърдиха дълго чаканата договорка с здрависване.  Президентът Ердоган е уверил, че турският парламент ще ратифицира участието на Стокхолм допустимо най-скоро.

„ Завършването на процеса по присъединението на Швеция е историческа стъпка, която облагодетелства сигурността на всички съдружници в тези сериозни времена. Прави всички нас по-силни “, сподели генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Досега Анакара спираше Стокхолм с аргумента, че приютява членове на оповестената за терористична организация – „ Кюрдска работническа партия “. В взаимното изказване се показва, че двете страни ще работят в тясно съдействие по " координацията на битката с тероризма ".

„ Това беше добър ден за Швеция. Всичко, което вършим, ще бъде в границите на шведското законодателство “, съобщи министър-председателят на Швеция Улф Кристершон.

Във Вилнюс ще дойде и президентът на Украйна Володимир Зеленски. В навечерието на форума той още веднъж повтори задачата си – правенето на " логаритъм " за формалното присъединение на Киев след края на войната.

Трябва да се работи за доверието към България, сподели Николай Денков в Брюксел

„ Когато кандидатствахме за участие в НАТО, говорихме искрено: де факто Украйна към този момент е в Алианса. Нашите оръжия са оръжията на Алианса. Нашите полезности са това, в което има вяра Алиансът “, сподели украинският президент Володимир Зеленски.

За да се улесни пътят на Киев в бъдеще, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи, че водачите би трябвало да отстранен условието за План за деяние за участие - лист с политически, стопански и военни цели, които други източноевропейски страни са спазили.

Във Вилнюс се очаква  да се срещнат президентите на Съединени американски щати и Украйна. България е показана от премиера Николай Денков, който ще дойде малко по-късно тук на форума. Заради срещата на върха Вилнюс е на процедура затворен поради драконовски ограничения за сигурност.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР