Ключов момент за българската наука и за българското мореплаване. Научноизследователският

...
Ключов момент за българската наука и за българското мореплаване. Научноизследователският
Коментари Харесай

Към Антарктида: Историята на кораба, който ще осъществи 31-вата българска полярна мисия

Ключов миг за българската просвета и за българското корабоплаване. Научноизследователският боен транспортен съд " Св. св. Кирил и Методий " подвигна котва през днешния ден в 14 часа и отплава към Антарктида.

Той в действителност е плаваща лаборатория, на която българските учени ще изследват водите към българския остров Ливингстън . Освен това нашите полярници за първи път ще стигнат до базата ни със личен превоз . Той транспортира и значим товар и техника за базата и за дооборудването на локалната ни лаборатория. Корабът се ръководи от военни, които са минали през особено образование за навигиране при рискови условия.



Корабът поема по един от най-сложните морски пътища.

От Варна през Дарданелите и Атлантическия океан ще стигне до ледените води на Антарктика. Освен тях обаче екипажът ще би трябвало да преодлолее и пролива Дрейк. Това е най-голямото предизвикателство за всеки мероплавател поради рисковите условия.

Екипажът на кораба е от 26 души , измежду които трима курсанти от Висшето военноморско учебно заведение. Те са се подготвяли за плаването в продължение на една година. Самият транспортен съд е подобаващ за такива условия. Построен е през 1984 година от норвежки корабостроители. Българска национална телевизия има специфичен достъп до задачата на кораба " Св. св.Кирил и Методий ". На борда е репортерът ни Мария Чернева.

Плавателният съд ще подкрепи изследванията на 31-вата българска антарктическа експедиция. В 14:00 часа през днешния ден корабът подвигна котва и пое на историческото корабоплаване към Ледения континент. Очаква се корабът да доближи крайната си точка - остров Ливингстън в средата на месец февруари следващата година. По време на експедицията нашите учени ще изследват океанските води. Антарктиците ще проследят дали замърсяването от останалите континенти е достигнало до най-чистите води на планетата.

Една огромна фантазия към този момент е действителност. Корабът устремено пое към международния океан, подготвен да открие нови хоризонти за нашите учени.

" Успяхме да преминем през всеки механизъм на кораба. Всеки звук към този момент се усеща като жив организъм от моя екипаж и гледайки какво сме свършили като действия, извънредно съм горделив от това че ВМУ към този момент има транспортен съд, който, живот и здраве, ще стане част от полярния флот на света ", сподели кап. II сан Николай Данаилов, пълководец на Научноизследователски транспортен съд " Св. св. Кирил и Методий ".



Построен през 1984 година в Норвегия, той е готвен да работи в суровите условия на Норвежко море. Направен от висококачествена стомана, за своите 37 години, корабът е в учудващо младежко положение.

" Износването на кораба е в границите на два %. Което за кораби на повече години като този - над 37-годишен транспортен съд доста постоянно към този момент свършват в разнообразни пунктове за скраб. Няма остарели кораби, има единствено зле поддържани ", показва кап. Данаилов.



Корабът първо е експлоатиран от норвежки корабособственици, а преди 10 години е платен от руснаци, с цел да го трансфорат в научноизследователски транспортен съд за задачите на " Южен поток ". Но поради прекъсването на плана, престоява в пританището на Варна с години. Така Военноморското учебно заведение, Антарктическият институт и Софийският университет съумяват да го купят за невероятната цена от милион и 200 хиляди лв..

" Строен е по всички международни условия на интернационалната морска администрация за сигурност, което значи, че целият транспортен съд е по този начин с танкове по неговите бордове в това число и по дъното. Със сигурност неговите маневрени детайли са повече от прелестни, опцията корабът да се нарежда на едно място, с помощта на тези движители - азимутни витла, които се въртят на 360 градуса, и двете подрулващи устройства. Буквално корабът може да стои в една точка по отношение на морската повърхнина, с цел да обезпечава дълбоководни геоложки проучвания, както и водолазни спускания ", изясни капитанът.



Освен сигурността, която обезпечава самият транспортен съд, екипажът минава през особено образование по анкарктическа навигация. Пътят му е най-сложният за мореплаване.

" Проливът Дрейк - там особеното е, че е доста бързо се мени хидрометерологичната конюнктура и ще би трябвало да уцелим точния прозорец за минаване, като там в границите на 4-5 часа има огромна смяна във времето. Преобладават ледови условия – има ледоход, има непрекъснато наличие на морски лед. Знаем по какъв начин да управляваме и безвредно да го водим в тези води ", съобщи кап. III сан Радко Муевски - старши помощник-командир на Научноизследователски транспортен съд “Св. св. Кирил и Методий ".

Излъскан до ново, с надградени умения, " Св. св. Кирил и Методий " е подготвен да извърши всичките си научни задания и да стане почтена част от европейската флота на научноизследователките кораби.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР