Ключов аспект за България има постигането на правилен баланс между

...
Ключов аспект за България има постигането на правилен баланс между
Коментари Харесай

България подкрепи законодателното предложение за Евро 7 при автомобилите

Ключов аспект за България има постигането на верен баланс сред задачите за повишение на качеството на въздуха и запазването на конкурентоспособността на европейската автомобилна промишленост. Това сподели заместник-министърът на стопанската система и промишлеността Ивайло Шотев на днешното съвещание на Съвет " Конкурентоспособност “ в Брюксел. По неговите думи е належащо да бъдат регистрирани спецификите на страните членки във връзка с достъпността на подвижността.

В рамките на съвещанието българската страна поддържа законодателното предложение на Испанското председателство за позиция на Съвета по регламента за Евро 7. Документът задава по-стриктни стойности на нездравословни излъчвания от всички категории транспортни средства и прибавя нови стойности за излъчвания от спирачки, гуми и условия за продължителност на автомобилните акумулатори, на които следва да дават отговор транспортните средства в Европейски Съюз.

" Законодателните промени не би трябвало да водят до оскъпяване на новите коли, закъснение на обновяването на автомобилния парк и увеличение на броя транспортни средства втора ръка ", акцентира заместник-министър Шотев.

На съвещанието министрите договориха позицията на Съвета и по законодателния пакет по отношение на закрилата на промишлените дизайни. С нея се актуализират настоящите правила, утвърдени преди 20 години. Позицията планува закрилата на промишлените дизайни, в границите на Единния пазар, да бъде използвана в изискванията на дигитален и зелен преход, както и да стане по-лесна, по-ефективна и финансово налична, изключително за дребните и междинните предприятия.

В рамките на Съвета министрите дискутираха дълготрайната конкурентоспособност и продуктивност на Единния пазар във връзка със заключенията на Европейския съвет. Беше подложен акцент върху европейския модел на стопански напредък, учреден на устойчива конкурентоспособност, икономическа сигурност, открита стратегическа самостоятелност и лоялна конкуренция - като съществени фактори за развиването на Европейски Съюз. Министрите разясниха и капацитета на европейската стопанска система в изискванията на световна конкуренция.

Заместник-министър Шотев акцентира нуждата да се засилват взаимните старания на страните членки и институциите за опростяване на регулаторната рамка, обезпечаване на дейно използване на законодателството и оптимално дейно систематизиране и потребление на наличните материални, финансови, човешки, цифрови, енергийни и други запаси.

“Още на ранен стадий от подготовката на дадена самодейност следва да се търси допустимо най-точна самостоятелна и кумулативна оценка на екологичните, обществените и икономическите последствия, в това число за дребните и междинните предприятия и конкурентоспособността ", акцентира заместник-министър Шотев
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР