Клинтън изказа предположение, че Русия не би нахлула в Украйна,

...
Клинтън изказа предположение, че Русия не би нахлула в Украйна,
Коментари Харесай

Бил Клинтън съжалява, че убедил Украйна да се откаже от ядреното оръжие

Клинтън изрече съмнение, че Русия не би нахлула в Украйна, в случай че Киев към момента е разполагал с нуклеарно възпиращо средство.

" Чувствам се персонално виновен, тъй като ги накарах [Украйна] да се съгласят да се откажат от нуклеарните си оръжия. И никой от тях не има вяра, че Русия би направила този номер, в случай че Украйна към момента имаше тези оръжия ", сподели Клинтън.

През януари 1994 година Клинтън подписва тристранно съглашение с тогавашните президенти на Русия Борис Елцин и на Украйна Леонид Кравчук за унищожаване на арсенала от стратегически нуклеарни оръжия, останал на украинска територия след разпадането на Съветския съюз. По-късно през същата година Съединените щати са страна и по обвързвано съглашение, което включва задължения на Русия да зачита териториалната целокупност на Украйна.

Тези задължения бяха нарушени през 2014 година, когато Русия нахлу в Крим и го анексира, и в допълнение нарушени, когато тя стартира война против Украйна предходната година.

" Знаех, че президентът Путин не поддържа съглашението, подписано от президента Елцин, в никакъв случай да не се намесва в териториалните граници на Украйна - съглашение, което той подписа, тъй като искаше Украйна да се откаже от нуклеарните си оръжия... Те [украинците] се опасяваха да се откажат от тях, тъй като смятаха, че това е единственото нещо, което ги пази от агресия от страна на Русия ", споделя Клинтън.

Клинтън отбелязва, че съветският президент Владимир Путин не поддържа съглашението, което подсигурява сигурността на Украйна в подмяна на отвод от нуклеарните оръжия.

" Когато президентът Путин се почувства удобно, той наруши това [споразумение] и първото нещо, което направи, бе да превземе Крим. И аз се усещам извънредно за това, тъй като Украйна е доста значима страна ", споделя Клинтън.

След разпадането на Съюз на съветските социалистически републики нуклеарните оръжия бяха изнесени от територията на Украйна. Страната се отхвърли от нуклеарния си статут като част от Будапещенския меморандум, който гарантираше сигурността на Украйна. Меморандумът беше подписан от Украйна, Русия, Съединени американски щати и Обединеното кралство.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР