Климатиците са основните уреди за отопление и охлаждане в повечето

...
Климатиците са основните уреди за отопление и охлаждане в повечето
Коментари Харесай

Кои климатици са най-предпочитани?

Климатиците са главните уреди за отопление и изстудяване в множеството домове и офиси, осигурявайки по този начин нужния комфорт и мокрота на въздуха в горещините. С толкоз доста разнообразни модели и марки на пазара, изборът на вярната система може да бъде непостижим. В публикацията ще разгледаме кои климатици са най-предпочитани от потребителите, съгласно Bulgarterm.bg.
Защо климатиците са най-икономичните електрически уреди за отопление?
Това са устройствата, отнемащи топлината от въздуха вътре в помещението и пренасяйки я на открито, когато работят в режим на изстудяване. При отопление, процесът е противоположен. Това се реализира посредством потребление на хладилен сътрудник (фреон), който трансформира положението си от течност в газ и назад. Възможностите за температурен продан от едно място на друго носи и главното название на тези уреди – термопомпи.

Ако в останалите типове електрически отоплителни уреди, главната консумация на ток отива за освобождението на топлинна сила, при термопомпите, това не е по този начин. Според, електричеството се употребява за обмяната на температурите. Наред с това, потреблението на мощно чувствителни електронни термостати и прецизното контролиране на работата на компресора (инверторна технология) водят до съвършената оптимизация на разхода на електрическа енергия.
Каква е разликата сред инверторни и хиперинверторни климатици?
Съвременните модели имат две тела – външно и вътрешно. Те способстват за обмяната на температурите извън и вътре. Съвременните инверторни климатици гладко контролират оборотите на компресора и мощността. Работят в режим на поддържане на температурата и това способства за повишение на комфорта в помещението. Тези уреди са икономични и се отличават с коефициент на превръщане COP 3,6. Колкото този индикатор е по-висок, толкоз е по-голяма икономията на електрическа енергия.

По-усъвършенстваните и най-предпочитани през днешния ден хиперинверторни климатици са с енергиен клас А както в режим на отопление, по този начин и при изстудяване. Значително по-енергоспестяващи са от инверторните и се оферират от доста производители. Техният COP е с коефициент над 4,5, а при някои доближава и над 5. Притежават набор от огромен брой функционалности, които в допълнение усъвършенстват комфорта и уюта. Генерират доста по-малко звук и са доста по-екологични, заради минималното им влияние върху околната среда.
Кои типове климатици са измежду най-предпочитаните?
Съществуват разнообразни типове термопомпи, по отношение на средата за обмяна на температурата – въздух-въздух, земя-въздух, вода-земя и така нататък Климатиците най-често са от първия вид, защото вършат обмяната на температурите от въздуха на открито с въздуха вътре в помещението. От позиция на монтажа, най-предпочитани са:
мобилни – назовават ги още прозоречни, защото са вид моноблок и са портативни. Монтират се в отвор на прозореца или стената. Това са компактни и доста ефикасни уреди. Най-голямото им преимущество е опцията за бързо преместване и ниската цена. Имат обикновени условия към монтажа и са желани при нужда от краткотрайно изстудяване на избрана зона от помещението, като в офиса, до момента в който сме на работа или в други случаи;подови – вътрешното тяло се инсталира наоколо до пода и стои на стената. Разпределя въздушните маси доста по-равномерно. Размерите на вътрешното тяло са извънредно компактни и не заема доста свободно място. Осигуряват огромна спестовност на електричество и имат моден дизайн, допускащ вписването им във всяко помещение на дома или офиса;сплит – мултисплит системите са желани при нужда от отопление или изстудяване на повече от едно помещение. Особеното при тях е, че при инсталацията извън има единствено едно външно тяло и две или повече вътрешни. Въпреки че са захранвани от едно външно тяло, имате гъвкавостта да оказвате самостоятелен надзор върху всяко от обособените вътрешни тела.Как да определите вярната мощ на климатика?
Ако мощността на термопомпата е по-малка от отопляемата или охлаждаща площ на помещението, уредът ще работи на оптималния си потенциал и вие ще стоите на студено. Това бързо го износва и поврежда. Когато е определен прекомерно мощен апарат, той ще употребява доста електричество и няма да се реализира резултата на икономията. Ето за какво е значимо да изберете вярната мощ. Най-основното предписание е на всеки 10 квадратни метра пространство да слагате по 1 киловат мощ. Така, на 30 квадрата отопляемо пространство са нужни 3 kW мощ.

При избора, рекомендациите на експертите от Bulgarterm.bg е да добавите 20% спомагателна мощ. Тя ще служи за естествената работа на компресора, даже и в рискови зимни условия. Винаги ще основава най-хубав комфорт в помещението, без значение какъв брой е студено или топло на открито и уредът ще работи в най-благоприятен режим. Това ще способства за удължение живота на компресора и опазване на чудесно съответствие сред равнище на създаван комфорт и спестовност на електричество.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР