Климатичните промени ще доведат до разпространението на хиляди нови вируси

...
Климатичните промени ще доведат до разпространението на хиляди нови вируси
Коментари Харесай

Климатичните промени повишават риска от нови заразни болести

Климатичните промени ще доведат до разпространяването на хиляди нови вируси измежду животинските типове до 2070 година
В резултат на това евентуално ще се увеличи рискът от появяването на заразни заболявания, които се предават от животните на хората, съобщи Асошиейтед прес, базирайки се на изследване, оповестено в сп. Nature.
Заплахата е изключително осезаема за Африка и Азия - континенти, които бяха "горещи точки " за разпространяването на смъртоносни болести, излъчени от хората на животните или противоположното през последните няколко десетилетия, включително грип, ХИВ, ебола, ковид.
Изследователите са употребявали модел, с цел да проучат по какъв начин над 3000 типа бозайници могат да мигрират и да споделят вируси през идващите 50 години, в случай че светът се затопли с 2 градуса Целзий, което съгласно скорошно изследване е допустимо.
Учените са открили, че единствено измежду бозайниците междувидовото предаване на вируси ще се случи над 4000 пъти. Птиците и морските животни не са били включени в изследването, оповестява Българска телеграфна агенция.
Изследователите споделят, че не всички вируси ще се предадат на хората или ще причинят пандемии като ковид. Броят на излъчените сред типовете вируси обаче усилва риска от разпространяване измежду хората.
Проучването акцентира две световни рецесии - климатичните промени и разпространяването на заразни заболявания, до момента в който светът се бори да се оправи и с двете.
Предишни проучвания преглеждат по какъв начин обезлесяването, изгубването и търговията с диви животни водят до разпространяване на заболявания сред животните и хората. По-малко изследвания търсят отговор на въпроса по какъв начин изменението на климата може да повлияе на този вид предаване на заболявания, означават откривателите.
"Малко се приказва за климата в подтекста на зоонозите - заболявания, които могат да се предават от животни на хора. Нашето изследване сплотява двете най-належащи световни рецесии, пред които сме изправени ", споделя Колин Карлсън, съавтор на проучването от Джорджтаунския университет.
Експертите по въпросите за климатичните промени и инфекциозните заболявания са единомислещи, че стоплянето на планетата евентуално ще усили риска от появяването на нови вируси.
Според Арън Бърнстийн, педиатър и краткотрайно изпълняващ длъжността шеф на Центъра за климат, здраве и световна околна среда към Харвардския университет, изследването удостоверява отдавнашните съмнения за въздействието на стоплянето върху появяването на инфекциозни болести.
Тъй като възникването на заразни заболявания, обусловено от климата, евентуално към този момент се случва, светът би трябвало да направи повече, с цел да е осведомен и квалифициран за това, съгласно съавтора на проучването Грегъри Олбъри от Джорджтаунския университет.
"Това не може да се предотврати, даже и при най-хубавите сюжети за климатични промени ", споделя Олбъри.
Карлсън, който е измежду създателите на последния отчет на Междуправителствената експертна група на Организация на обединените нации за климатичните промени, счита, че с цел да се понижи рискът от разпространяване на инфекциозни заболявания, би трябвало да се лимитират парниковите газове и последователно да се прекрати потреблението на изкопаеми горива.
Според Джарън Браун от организацията Grassroots Global Justice Alliance, изследването акцентира климатичната неправда, която понасят хората, живеещи в африканските и азиатските страни.
"Африканските и азиатските народи са изправени пред най-голямата опасност от нараснало излагане на вируси, което още един път илюстрира по какъв начин тези, които са на предната линия на рецесията, доста постоянно са създали минимум за основаването на климатичните промени ", споделя Браун.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР