Климатичните промени не са прецедент за планетата или вида ни.Те

...
Климатичните промени не са прецедент за планетата или вида ни.Те
Коментари Харесай

Климатичните промени и защо този път затоплянето е различно

Климатичните промени не са казус за планетата или типа ни.

Те са част от циклите на Земята, които са се повтаряли неведнъж през историята.

Между 800 година и 1200 година Северното полукълбо е било връхлетяно от покачване в температурите, след което Европа и Северна Америка са били много хладни в интервала 1300 година - 1850 година

Разликата с днешната обстановка е, че в никакъв случай в историята ни земното кълбо не се е затопляло толкоз изцяло и всеобщо за толкоз къс интервал от време, сочат скорошни проучвания, оповестени в Nature и Nature Geoscience.

Досега измененията в климата са се случвали по-бавно и са били лимитирани до избрани райони, съставляващи по-малко от половината планета.

Затоплянето, което типът ни следи през последните 150 години, обгръща до 98% от повърхността на Земята и последователно променя изискванията на живот в големи региони.

Учените считат, че тази разлика се дължи на нашата интервенция и разрушаването на огромни екосистеми в резултат на глобализацията и индустриалния напредък.

Вчера от CNN даже оповестиха, че времето ни за реакция в посока преодоляване на измененията ще изтече в края на 2020 година, а не през 2030 година, както се смяташе досега.

Учените напомнят, че през 2018 година бе маркиран връх в температурите на международните океани, а Гренландия и други постоянно замръзнали местности се топят до шест пъти по-бързо, в сравнение с преди 30 години. /lifestyle.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР