Клиентите на модния гигант Zara откриват необичайни бележки в дрехите

...
Клиентите на модния гигант Zara откриват необичайни бележки в дрехите
Коментари Харесай

Разследване: Защо клиенти на Zara откриват бележки от турски шивачки със зов за помощ в дрехите си?

Клиентите на стилния колос Zara откриват необикновени бележки в облеклата си, оповестява английският вестник Independent. Те идват от служащи, като настояват, че не са получили хонорари за работата си.

Zara, която е част от стилната империя Inditex на четвъртия най-богат човек в света - Амансио Ортега, се прави оценка на 11.3 милиарда $ и разполага с над 2 200 магазина в международен мащаб.

Сочен за една от най-успешните фешън марки в света, стилният колос обаче се оказва замесен в спорни разногласия.
Според клиентите на веригата в Истанбул, в джобовете на дрехи на Zara са открити апели за помощ - под формата на ръкописни бележки от турски служащи, които изискват от купувачите да поддържат акцията им за по-добри трудови стандарти и да наложат на компанията заплатите им да бъдат изплатени, съобщи Асошиейтед прес.

В бележките се показва, че въпросните служащи са наети от друга компания производител - Bravo Tekstil, която е затворена, а на служащите не са изплатени няколко месечни заплати.

Bravo Tekstil създава дрехи и за марките Mango и Next, показва Independent. " Направих този продукт, който купихте, само че не ми заплатиха това ", се споделя в бележките.

Това не е първият случай, в който Zara се забърква в скандал. Испанската верига беше упрекната в индустриални практики, нанасящи екологични вреди, употреба на млади дизайнери и обезпечаване на неприятни условия на труд.

Веригата даже беше упрекната в потребление на рабски и детски труд, както и в употреба на малолетни сирийски бежанци.
Компанията майка на Zara - Inditex, разгласява известие за пресата, в което съобщи, че се ангажира да работи с Международната организация на труда (МОТ) за " възстановяване на изискванията на труд на всички равнища във веригата ".

Според известието, Inditex си сътрудничи с МОТ по плана SCORE, който е " ориентиран към възстановяване на системите за ръководство и изискванията на труд в заводите в Китай и Турция ".

В отговор на последните вести, представител на Inditex декларира пред Independent, че Inditex е изпълнила всичките си договорни отговорности към Bravo Textil и понастоящем работи дружно с Mango и Next за основаване на фонд за засегнатите служащи от изгубването на притежателя на фабриката Bravo.

" Този фонд ще покрие неплатените хонорари, неизползваните отпуски и компенсациите на служащите, които са наети сега на неочакваното преустановяване на работата на завода през юли 2016 година Ние се ангажираме да намерим бързо решение за всички наранени, " се споделя още в известието.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР