Класацията Digitalk 101 обхваща приходите на 100 от най-големите технологични

...
Класацията Digitalk 101 обхваща приходите на 100 от най-големите технологични
Коментари Харесай

Digitalk 101 : IT бизнесът расте с над 21% годишно

Класацията Digitalk 101 обгръща приходите на 100 от най-големите софтуерни компании в България.
Печалбата на компаниите за 2021 година надвиши 1.377 милиарда лева, или с над 57% повече от предходната година.
Трите огромни телекомуникационни оператора остават отпред и в тазгодишното нареждане.

Българският IT бранш постоянно се е развивал с изпреварващи темпове по отношение на останалите сегменти на стопанската система ни, което важеше даже за пандемичната 2020 година Затова не е изненада, че и през 2021 година приходите на най-големите софтуерни компании в България са нарастнали с над 21% до рекордните 7.91 милиарда лева Данните на компаниите, разработващи и внедряващи IT решения и предоставящи телекомуникационни услуги, са събрани в, правоприемник на дългогодишната ранглиста " Топ 100 на ИКТ фирмите в България ", която от 1999 година следи развиването на софтуерните компании в страната.От общо 113 участници в изследването единствено 10 са компаниите с по-малък оборот от миналата година, до момента в който 79 са фирмите, съумели да реализират двуцифрен растеж на бизнеса си по отношение на 2020 година, а за 47 от тях нарастването е с над една четвърт. Средногодишният ритъм на напредък (т.нар. CAGR) за последните 3 цялостни финансови години (2019 до 2021 г.) също е доста висок - над 12% годишно. За 58 от фирмите в класацията този средногодишен ритъм е двуцифрен, а за 18 от участниците той е даже над 30 на 100 годишно.
Реклама
Печалбата на компаниите за 2021 година надвиши 1.377 милиарда лева, или с над 57% повече от посоченото за 2020 година, като би трябвало да се има поради, че две от телекомуникационните компании са показали доста по-високия индикатор EBITDA, само че това важи и за миналогодишната ранглиста.
Статията показва част от данните в бизнес класацията Digitalk 101 | Най-големите IT компании в България, 2022..
Общият експорт на ICT артикули и услуги е в размер на 2.57 милиарда лева, което значи тъкмо 50% над дял от ICT оборота на участниците в класацията.
Кои са водачите
Не е изненада, че трите огромни телекомуникационни оператора остават отпред и в тазгодишната ранглиста, като първото място е за " A1 България ", която е постигнала максимален годишен растеж от на 11.7 на 100. " Българската телекомуникационна компания " (VIVACOM) е на второ място, увеличавайки приходите си с малко над 5.6 на 100. На трета позиция е " Йетел България " (работеща до март т.г. под марката Telenor), която година по-рано отдели в независимото сдружение " Цетин България " телекомуникационната си инфраструктура.
Реклама
Следват няколко огромни ICT компании с отчетливо наличие на ICT дистрибуторите. На четвърто място в общата ранглиста е " ALSO България ", която регистрира сериозен годишен скок от над 27%, следвана от другия огромен ICT дистрибутор у нас " Поликомп " и развойният център на VMware в България. В топ 10 са още производителят на платежни терминали ДАТЕКС, водещият снабдител на изнесени ИТ услуги " Ентърпрайз Сървисис България (част от американската компания DXC Technology), финтех компанията " Пейсейф България ", упоменатата " Цетин България ".

Сред водачите са още " Телелинк Бизнес сървисис груп ", компанията DIGITALL, основана след обединяването на " Булпрос " и немската на ec4u, със мощно наличие на пазарите в Западна Европа, и софтуерният разработчик " SAP Labs България ".

Годишните обороти на 15 от компаниите в ICT бранша надвишават 100 млн. лв., а за още толкоз приходите за 2021 година са над 50 милиона лв.. Подобни цифри до неотдавна бяха непокътнати за " шепа " участници в класацията. Бурният напредък на целия ИТ бранш у нас притегля както интереса на вложителите, по този начин и на младите, а и на опитните ИТ експерти, като дефицитът на фрагменти е една от главните " спирачки " пред още по-бързото развиване.
Фокус върху технологии и M&A пазара
спомагателните разбори са фокусирани върху проблемите, подбудени от войната в Украйна, покачващите се цени на силата, дефицитът на чипове. Представен е и изчерпателен разбор на разработваните и употребявани от българските компании съвременни технологии като изкуствен интелект, машинно образование, роботика, блокчейн, Интернет на нещата, виртуалната действителност.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР