Кларънс Леонидас Фендер е име, което най-вероятно може да сте

...
Кларънс Леонидас Фендер е име, което най-вероятно може да сте
Коментари Харесай

Историята на Лео Фендър – педантът, който никога не свири на китара, но създаде империя

Кларънс Леонидас Фендер е име, което най-вероятно може да сте чували, в случай че сте фенове на качествените музикални принадлежности. В противоположен случай е допустимо да имате някакво разбиране за семейството. Историята на всичко обаче стартира преди доста години с един немски бежанец, който можел да промени напълно легендата за китарите. Ханс Финтер идва в Съединени американски щати и незабавно е принуден да смени семейството си на нещо надалеч по-нормално за американския език – Фендър.

Раждането на дребния Лео се случва някъде през 1909 година в Ориндж Коунти в Лос Анджелис. Очевидно е, че тогава кварталът не е още толкоз прочут и впечатляващ и няма оня статут на бляскав холивудски квартал. Още в най-ранна възраст, младият Лео демонстрира невероятна пристрастеност към електрониката, само че първата му специалност е на счетоводител. Лео в никакъв случай не е посягал към китарата и в никакъв случай не е свирил. Когато губи работната си позиция през Голямата Депресия през 1938 година, 29-годишният мъж отваря първия си дребен магазин за радио приемници във Фулертон.

Освен това главно занятие се появяват и предложения за сглобяване на аудио съоръжение за музикални осъществявания в питейни заведения. Точно на тези места се среща и Клейтън Ор Кауфман – китарист и професионален цигулар. Двамата стартират да споделят една и съща пристрастеност – дребни усилватели. Всичко стартира да се случва в работилницата на магазинчето, а името на това непретенциозно съдружие е K&F.
Дейл Хят се включва в играта малко по-късно и става един от най-хубавите търговци на компанията. Следващата година се появява и Джордж Фулертон – дилетант на китарата и стартира да работи дружно със своите сътрудници в поправката на усилватели и създаването на нови модели. Може би тъкмо тогава се разкриват новите хоризонти за разработка на нови модели и технологии.

Къде е Лео от самото начало? Той работи. Хората го познават като интруверт, работохолик и човек без изключително предпочитание да си губи времето. Лео рядко може да бъде видян отвън работното си място, обича да сглобява нови платки, да търси нови благоприятни условия за разширение на бизнеса и да усъвършенства старите модели, употребявайки най-евтините вероятни способи, с които да не скапе качеството, само че и да излезе на облага. Една доста забавна линия го отличава от всички останали производители по това време. Педантиката тук е обречена идея и никой не може да разубеди наследника на немския бежанец в противоположното.

 Fender_bw

Снимка: By Biso – Own work, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=9407087

Някъде през 50-те години се ражда и легендата за електрическата испанска китара. Фендър няма нищо срещу да стартира да опитва и до края на годината на пазара излиза Fender Broadcaster. Още тук има проблеми с името на китарата, само че Лео споделя и всичко се случва по неговия метод. Единствената загуба е, че трансформират името на китарата на Telecaster. Г-н Фендър към този момент е спокоен, че неговото произведение е елементарно за изграждане и най-важното е, че прави всичко, което елементарната китара прави, само че благодарение на китарното кубе се случва невероятна магия. Telecaster се приема от всички доста добре и стартира да придобива оня толкоз прелестен комерсиален триумф.

През идната година стартира работа и върху първата прецисна бас китара на компанията. Само две години по-късно се появява и китариста Фреди Таварес, който стартира да оказва помощ с създаването на китарите и по този начин ставаме очевидци на появяването на първия Стратокастър. Лео и Фреди прекарват много време в чуването на музикантите. Според някои близки на Лео, той прекарвал към 25% от работното си време в диалози с музиканти. Това давало положителни насоки какво да стартира да прави и по какъв начин да го усъвършенства. Още 2 години по-късно и към групата се включва Форест Уайт. Неговата задача е да построи системите в новия цех във Фулертън. Точно тогава Лео стартира да преглежда двете китари не като самостоятелни принадлежности, а като цяла линия на напредъка.

Всичко останало е една доста приятна музикална история, която ще предложи на всички китаристи малко по-специални принадлежности за основаването на история. В идващите години към ордата от китари ще се причислят и редица усилватели. Големите пари идват малко по-късно в историята. Изведен от фирмена земя и има извънредно малко достъп до постройките и продуктите си. След 5 години, гуруту на китарата се ориентира в нова компания наречена Music Man. Създаденият Fender стартира да печели още повече, употребявайки силите на рекламата и положителното позициониране.

 FenderTelecaster

Снимка: By The original uploader was Gufnu at немски Уикипедия. – Прехвърлен от de.wikipedia към Общомедия., CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1775714

Има единствено един проблем – качеството се е различавало фрапантно. Добрите китаристи избирали постоянно старите серии, които запазвали оня добър музикален звук. Впрочем тази процедура се следи и през днешния ден в аудио промишлеността – редица производители остават известни със остарялото си озвучаване. Днес компанията продължава да се радва на добър триумф, само че носталгията по положителния остарял Лео Фендър е жива и се усеща една фрапантна уязвимост. По тази причина ще откриете, че моделите от 50-те и 60-те години са доста по-приятни за слушане, в сравнение с всички останали. Макар и богат Лео продължава да работи в своя дребен и благополучен свят на електрониката и чистия тон.

Да останеш предан на своята концепция е доста скъпо качество. Неговото мото остава вечно едно и също:
„ Ако имам 100 $ да произведа нещо, аз ще дам 99 $, с цел да го накарам да работи и един $, с цел да го направя красиво. “
Умира през 1991 година на 81 години. Самият той признава, че неговата концепция може да бъде изменена само след доказване, че неговото предложение няма да сработи, преди този момент ще има доста злокобни разногласия. Историята може да подсети доста съществено за Гуарнери и неговата фантазия да се научи да свири на цигулка. Не съумява да стане музикант, само че става приключен занаятчия в производството на цигулки. Именно на една от неговите се раждат някои от най-запомнящите се произведения на Паганини. Междувременно може да се замислите за всеки един популярен китарист, който в миналото сте слушали, възможностите да свири на китара на Фендър е голям.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР