Китното рилско селце Маждаре е на път да се сдобие

...
Китното рилско селце Маждаре е на път да се сдобие
Коментари Харесай

"Дидактико – развлекателна детска екопътека" или туризъм по италиански край Маджаре



Китното рилско селце Маждаре е на път да се снабди с нова атракция. В най-скоро време следва построяването на детска просветителна екопътека. За задачата ще бъдат издигнати дървени мостчета над реката, ще се употребяват паднали дървета и дънери, с цел да се обособят кътове за отдих и прочие Докато малчуганите се движат по маршрута, те ще опознават природата на Рила и ще се учат по какъв начин да се грижат за нея. Пътеката ще бъде подготвена наесен, когато по нея ще преминат първите училищен групи. Разбира се, екотуристите също са добре пристигнали.

Проектът „ Дидактико – развлекателна детска екопътека “ е подсилен финансово от община Самоков .  Инициативата, обаче е напълно на италианския бизнесмен Микеле Крешентини – благополучен притежател на плантация за магаренца в Маджаре , за която ще ви разкажем напълно скоро.



„ Маджаре е доста туристическо място. От позиция на природа и благоприятни условия за развиването на туризъм, то е сходно на нашия район Трентино в Алпите. Но там  локалните общности са обединили напъните си в предложение на един общ туристически артикул “- сподели Микеле за Радио България. Според него тукашните рилски селца също биха могли да развиват взаимни действия, които взаимно да се допълват. „ Например Говедарци може да се специализира във велотуризъм, Бели Искър – в пешеходния туризъм, а Маджаре – в преходи с магаренца, само че не само… “- споделя Микеле и прибавя:

“В Маджаре ангажирахме новата кметица, като ѝ предложихме един план за създаване на познавателна екопътека за деца измежду гората, покрай нашата къща. Знаете, че децата са като гъби, те всичко попиват. И в случай че до момента в който са още дребни, на 6-10 годинки, възпитаме у тях почитание и грижа за природата, когато пораснат, те ще знаят, че да вземем за пример фасът от цигарата се разгражда за 100 години, на стъклената бутилка ще й трябват 1000 години и прочие Сега се готвим да почистим, благодарение на доброволци, горичката, през която ще минава маршрутът. Ще сложим указателни табелки и други уреди от натурален материал. Проектът получи финансиране на стойност 15 хиляди лева Това не е голяма сума, само че сигурно ще е в изгода. Средствата ще отидат и за създаване на дребна дървена къщурка за срещи и беседи ” – споделя Микеле.




В Маджаре се надяват, че новата атракция ще притегли освен училищен групи, само че и млади фамилии с деца. “Микеле и брачната половинка му пристигнаха при мен и направиха презентация, с цел да схвана концепцията им за екопътеката. И аз се съгласих. Подготвихме плана и кандидатствахме ”– споделя кметицата на Маджаре Христина Деянова:

“Сега следва подписването на контракта и започваме с оправяне на маршрута, тъй като има съществуващи пътеки, ще оборудваме също тази къщурка с прожекционна стая за екскурзии на децата с просветителна цел . Екопътеката ще е подготвена ноември месец. Тя ще стига до параклиса „ Св. Георги “ и ще е дълга към 1 км. В селото имаме 5-6 къщи за посетители, ползата е огромен, въпреки всичко сме на 10 км от Мальовица и на 10 км от Боровец ”, изяснява Христина Деянова.

За построяването на маршрута се разчита и на доброволци . С организацията им се е заел Микеле Крешентини. От години италианецът дава безвъзмезден покрив и храна на пътуващи от целия свят, като в подмяна те му оказват помощ безплатно във фермата в Маджаре. На този принцип ще се разчита и в този момент.

Тук идват французи, англичани, турци, даже имахме една чилийка. Миналата година, дружно с тях, изчистихме селото и боядисахме  всички бордюри в жълто и черно, изцяло безплатно. Тези хора бяха настанени и хранени при нас, моите разноски бяха минимални, а на общината – нулеви. Селото блестна ” – спомня си Микеле.

Сега италианският бизнесмен се надява да завоюва за идеята на Маджаре още доброволци. “ Това, което липсва в България, в случай че мога да си разреша да го кажа, е обединяването. Тук хората са прекомерно индивидуалисти. Ако тези дребни общности, като Маджаре и околните селца се обединят, с цел да основат нещо градивно, сигурно това ще е в интерес на всички “ – сподели в умозаключение Микеле Крешентини.

Снимки: списък, Микеле Крешентини
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР