Китайският юан официално се превърна в най-търгуваната валута на територията

...
Китайският юан официално се превърна в най-търгуваната валута на територията
Коментари Харесай

БРИКС: Китайският юан вече е най-търгуваната валута в Русия, измествайки долара

Китайският юан публично се трансформира в най-търгуваната валута на територията на Русия, надминавайки щатския $ с 25%.

От февруари 2022 година членовете на БРИКС Китай и Русия правят търговски разплащания в китайски юани – ход, целящ да понижи зависимостта от щатския $.

Налагането на американски наказания на Русия след нахлуването в Украйна провокира отвод от $ при комерсиалните транзакции, като Китай се възползва от опцията да увеличи статута на китайския юан за трансгранични разплащания.

Тези наказания изиграха основна роля за одобряването на китайския юан като фактическа валута за търговия в Русия. Китай, член на БРИКС, оказва стратегическо въздействие върху Русия, с цел да сведе до най-малко потреблението на щатския $ в интерес на приемането единствено на китайския юан.

Това е в сходство с по-широката цел на алианса БРИКС да предизвиква дедоларизацията .

От 2023 година до януари 2024 година китайският юан съставлява 42% от всички интернационалните транзакции, инициирани в Русия, надминавайки щатския $, който съставлява 39.5% от трансграничните разплащания, осъществени от Русия през същия интервал. Това понижение с 2.5% на каузи на щатския $ затвърди позицията на китайския юан като най-използваната валута в Русия за интервала 2023-24 година

Обемът на търговията на юана с Русия се утрои, достигайки $385 милиарда годишно, за разлика от размера на търговията на щатския $, който през същия интервал възлиза на $560 милиарда. Въпреки забележителното повишаване на преобладаващата роля на юана, щатският $ остава мощен съперник, който не изостава прекалено много.

Както Русия, по този начин и Китай, като видни членове на БРИКС, интензивно одобряват потреблението на китайския юан вместо щатския $, като част от напъните си за дедоларизация. Този стратегически ход е ориентиран към усилване на смисъла на локалните валути и понижаване на зависимостта от щатския $ в интернационалната търговия.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР